To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Jak łapie wam sprzegło?

Hugo - 05-04-2008, 09:26

mackuu napisał/a:
poszukałem i proszę widzę, że to raczej często spotykane
W każdym samochodzie na świecie po pewnym przebiegu.
SlaVkoEg napisał/a:
Jest mozliwosc ustawienia hydraulicznego??
Możesz tylko wyregulować położenie pedału sprzęgła.
Anonymous - 05-04-2008, 11:34

Hugo napisał/a:
SlaVkoEg napisał/a:

Chodzi mi o to zeby szybciej lapalo, bo lapie mi prawie przy samej gorze. Caly czas myslalem i w sumie dalej tak mysle ze jest juz sprzeglo do wymiany ale z tego co piszecie to wynika ze mozna zrobic zeby nizej lapalo.

Anonymous - 11-09-2008, 10:59

Ja mam podobne objawy przy tym biegi ciężko i nieprecyzyjnie wchodzą. Nie ma innego wyjścia tylko wymiana sprzęgła. Nie wiem też czy nie będzie trzeba wyregulować czegoś między dzwignią zmiany biegów a skrzynią. Jest takie wrażenie jakby były jakieś luzy. Wie ktoś jakie to są koszty? Pozdrowienia
Miroslaw1305 - 11-09-2008, 14:25

nikhil--napisz jaki model colta i rok produkcji .Na twoją dolegliwość ( miśka ) pomaga czasem wymiana oleju w skrzyni biegów .
Sprawdzić należy także wszystkie połączeniaciengien czy nie ma luzów.

zbilak - 11-09-2008, 18:09

Miroslaw1305 napisał/a:
nikhil--napisz jaki model colta i rok produkcji .Na twoją dolegliwość ( miśka ) pomaga czasem wymiana oleju w skrzyni biegów .
Sprawdzić należy także wszystkie połączeniaciengien czy nie ma luzów.

A kto wymienia olej w skrzyni ?

Anonymous - 11-09-2008, 23:50

co do lekkiego szarpania to niestety u mnie też jest czasami a co do sprzęgła to wydaje mi sie że łapie normalnie :wink: 100razy lepiej niż w moim poprzednim aucie fieście :P
Miroslaw1305 - 12-09-2008, 11:14

zbilak O wymianie oleju i niedoskonałościach związanych ze skrzynią biegów poczytaj sobie - u góry tej strony jest temat PRZYKLEJONY (ALL)COLT CJO-FAQ --punkt 11.
CJ0-FAQ
Myślę że przyda się Tobie i innym forumowiczom z mniejszym stażem i z mniejszym doświadczeniem zapoznanie się z wszystkimi tematami. Jeśli tam nie znajdujemy odpowiedzi, lub są mało precyzyjne pytamy na forum, a nie zadajemy pytania a stylu "A kto wymienia olej w skrzyni?".
pozdrowienia
nikhil zapoznaj się z tematem nr 11 odnosi się on do podobnych niedoskonałości w coltach jak opisałeś.
Miłej lektury.

Marcin-Krak - 12-09-2008, 13:49

zbilak napisał/a:
A kto wymienia olej w skrzyni ?

Nie rozumiem za bardzo sensu tego pytania :?

Pozostałym przypominam o zasadach forum. Niektórzy już wyczerpują limit mej cierpliwości :evil:

Anonymous - 30-09-2008, 20:28

Dzięki za rady. Choć w najbliższym czasie zakładałem wymianę oleju w skrzyni. Przeczytałem 11. Te cięgna przejrze zobaczymy jak chodzą. Trochę się tej roboty nazbierało na dodatek wymiana hamulców. Zastanawiam się co robić samemu a co dać mechanikowi( niestety nie posiadam kanału).
Hugo - 30-09-2008, 22:52

nikhil napisał/a:
( niestety nie posiadam kanału).
A ja posiadam i zapraszam do mnie. Daleko nie masz i pomogę Ci z tym z czym sobie nie poradzisz.
Anonymous - 29-11-2008, 14:50

jest moze jakis prosty manual do regulacji tego ;>
vtec - 30-11-2008, 23:05

SlaVkoEg napisał/a:
Hugo napisał/a:
SlaVkoEg napisał/a:

Chodzi mi o to zeby szybciej lapalo, bo lapie mi prawie przy samej gorze. Caly czas myslalem i w sumie dalej tak mysle ze jest juz sprzeglo do wymiany ale z tego co piszecie to wynika ze mozna zrobic zeby nizej lapalo.

przylaczam sie do pytania kolegi , ktos moze opisac sposob w CJ0 na to aby sprzeglo bralo nizej? Moje lapie bardzo wysoko i jest to meczace , o wolnym starcie nie wspominam...

Anonymous - 30-11-2008, 23:36

jedyne co mozesz zrobic to wymienic na nowe :P Jest srubka przy pedale ale nie ma ona wplywu na nizsze branie. Ja wymienilem na nowe i teraz lapie az za nisko :D
Anonymous - 01-12-2008, 13:06

to moze kolega odrazu przytoczy cene :P ;>
Marcin-Krak - 01-12-2008, 14:47

kosiarzx napisał/a:
to moze kolega odrazu przytoczy cene :P ;>

Ceny w zależności od ewentualnych zniżek i sklepów kształtują się na poziomie 250-350 zł.
Zależy również od tego na jaką firmę się zdecyduje: Aisin, Daikin czy Exedy. Zdania co do firm są podzielone - proponuję poczytać sobie o tym w innych postach ;)
Np tutaj

I proszę o nie toczenie w tym temacie dysput o wyższości firmy X nad firmą Y. Dziękuję.