[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] ŚMIERDI BENZYNĄ W AUCIE
Owczar - 28-03-2012, 10:52
szklarz napisał/a: | Dobra tak czy siak zacznę od sprawdzenia czy dziś jeżdżąc na benzynie zapach zniknie. Jeśli tak to znaczy że problem lezy po stronie gazowników i pojadę do nich i każę zrobić z tym wszystkim porządek i nie dam się zbyć tym razem że to wszystko inne tylko nie wina instalacji lub jej podłączenia. |
Ale to nie jest jednoznaczne. Bo jeżdżąc na paliwie, w zbiorniku nie wytwarza się takie ciśnienie i opary nie są wypychane. Może problem był wcześniej, a na LPG się ujawnił, bo w zbiorniku tworzy się większe ciśnienie.
szklarz - 28-03-2012, 15:34
Kolejny update. Na benzynie też śmierdzi. Woń nie jest tak intensywna jednak odczuwalna po chwili jazdy na wyższych obrotach. Czyli nie jest to bezpośrednio związane z gazem. Gdzieś jest nieszczelność która tak jak mówi Owczar ujawnia się bardziej na LPG gdy ciśnienie w baku rośnie. Tylko teraz gdzie szukać :/
Owczar - 28-03-2012, 16:27
Przecież napisałem co powinieneś sprawdzić na początek...
szklarz - 28-03-2012, 20:40
Wiem sprawdzę to ale jutro dziś nie miałem czasu :/ Mam jeszcze kilka innych typów co to może być ale okaże się jutro
[ Dodano: 30-03-2012, 19:33 ]
Praktycznie obczaiłem temat. Ewidentnie nie ma ciśnienia w baku wogole (po odkręceniu korka nic nie szyczy a zawsze syczało). Gdy chodzi na gazie robi cisnienie i wywala opary przewodami na odcinku (prawe nadkole przednie - bak). Przewody od odpowietrzania baku podpięte dobrze - gaziarze nie mają z problemem nic wspólnego - zwracam im honor. Najbardziej śmierdzi przy baku więc sądzę, że tam jest nieszczelność - troszkę mniej śmierdzi przy drzwiach pasażera. Jednak do sprawdzenia jest caly odcinek od silnika do baku. Teraz pojawia się moje pytanie czy jest ktoś z krakowa kto za flaszkę udostępni kanał na jakieś 2 godzinki? Zależy mi na czasie, chcę to zrobić przed wyjazdem na święta do domu. Jak ktoś ma jakies info to piszcie w temacie lub na priv. Z góry dzięki.
inq - 02-06-2014, 21:46
Ahoj MM's
Mam prawie takie same objawy jak szklarz, który, przez PW napisał mi, że u niego przyczyną był nieszczelny korek wlewu paliwa. Zamontowali mu wlew LPG pod klapką przy wlewie PB i korek się nie dokręcał. Czy waszym zdaniem może to być przyczyną smrodu benzyny w aucie i zwiększonego jej spalania? Na zbiornik gazu (40 litrów) idzie mi 8-10 litrów benzyny - 240km przejechane.
Mój przypadek wygląda tak- zapach benzyny po dłuższej jeździe w środku samochodu (bez względu na to czy otwarte szyby czy nie), zapach benzyny w okolicach wlewu paliwa nasilający się po zgaszeniu silnika, brak pssst po odkręceniu korka PB. Niby też mam tam wlew, ale korek dokręca się do końca, a i wcześniej nie było tego problemu. Oczywiście im cieplej tym bardziej śmierdzi. Na LPG ewidentnie dużo mniejsza moc.
Bak był wyjmowany i dla pewności wymieniony wlew bo pordzewiał, przy okazji filtr paliwa, także wyciek tam raczej nie wchodzi w grę bo reszta OK.
Marcino - 03-06-2014, 08:39
inq napisał/a: | Zamontowali mu wlew LPG pod klapką przy wlewie PB i korek się nie dokręcał. Czy waszym zdaniem może to być przyczyną smrodu benzyny w aucie i zwiększonego jej spalania? Na zbiornik gazu (40 litrów) idzie mi 8-10 litrów benzyny - 240km przejechane. |
Patrząc na to pali ci strasznie duuuużo.... rozumiem że paliwo idzie na rozruch ale nie az tyle, nie ma zimy. 40litrów lpg +8l PB na 240km to wychodzi 20l/100km - masakra.
Coś ci spartaczyli jak zakładali LPG, wg mnie nie ma zwiazku z wlewem w klapce a smierdzeniem. Smierdzi... bo nie przepala wszytkiego wg mnie. Albo pozatykane są weże lub pozaginane od przewierrzania skrzyni korbowej i te idące do czarnego filtra oparów który znajduje się pod /obok oaparatu zapłonowego.
inq - 03-06-2014, 10:56
W tym sęk, że gaz w moim Galancie założony jest od 5 lat i wcześniej tego nie było. Wprawdzie wymieniali mi wtryski gazowe i założyli filtr lotny z jakimś czujnikiem, ale to może być przyczyną? W sumie coś długo im się to jakoś schodziło i niby coś więcej zaczął palić, ale co mogli spieprzyć?
robertdg - 03-06-2014, 19:15
Może cos nie tak zmontowane z rura wlewu paliwa albo filtrem paliwa, sprawdziłbym to bo bencyna odparowuje ale potrafi zostawiac slady
inq - 17-06-2014, 22:05
Wlew i filtr na pewno są dobrze. Oba elementy były wymieniane i śmierdziało przed i po wymianie też śmierdzi. Dzisiaj wyskoczył mi CE - P300 - wypadanie zapłonu na wielu cylindrach chyba. Ktoś coś jakieś pomysły? Zauważyłem też, że po nocnym postoju na chwilę łapie raz lub dwa przymuła po wciśnięciu gazu - tak po przejechaniu kilkudziesięciu metrów.
Ktoś coś?
Tomek - 17-06-2014, 22:10
inq napisał/a: | Zauważyłem też, że po nocnym postoju na chwilę łapie raz lub dwa przymuła po wciśnięciu gazu - tak po przejechaniu kilkudziesięciu metrów.
Ktoś coś? |
klasyczny objaw padniętej kopułki/palca
inq - 17-06-2014, 22:16
Kopułka i palec wymieniane były jakoś ze 40 tysi temu. Mogło to paść? Może to być przyczyną tego spalania i smrodu?
komarsnk - 18-06-2014, 00:14
tomek84 napisał/a: | inq napisał/a: | Zauważyłem też, że po nocnym postoju na chwilę łapie raz lub dwa przymuła po wciśnięciu gazu - tak po przejechaniu kilkudziesięciu metrów.
Ktoś coś? |
klasyczny objaw padniętej kopułki/palca |
Tego bym nie był taki pewny...
Dawałem aparat do pełnej regeneracji wraz z nową kopułką i palcem - i też tak mam przy pierwszym dodaniu gazu, że ja wciskam, przez chwilkę zero reakcji i zaraz po tym mega przyspieszenie... Nie wiem co to może być...
radek79 - 18-06-2014, 06:07
Cytat: | Dawałem aparat do pełnej regeneracji wraz z nową kopułką i palcem - i też tak mam przy pierwszym dodaniu gazu, że ja wciskam, przez chwilkę zero reakcji i zaraz po tym mega przyspieszenie... Nie wiem co to może być.. |
zmień cpn i powinno być po problemie
Witek vel Mysza - 18-06-2014, 07:41
Benzyna pachnie!
komarsnk - 18-06-2014, 09:09
radek79, nie ma znaczenia czy mam Pb z Neste (Shell), Orlenu czy BP - zawsze jest to samo.
|
|
|