[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Drgające elementy kokpitu
Lipson-L1 - 12-11-2017, 17:46
Mnie irytowało trzeszczenie z okolic popielniczki. Dziś rozkręciłem środkowy panel, podkleiłem taśmą parcianą elementy styku plastików, poskręcałem-test na kostce bukowej i dalej trzeszczy .
Okazało się, że trzeszczy mała półeczka za popielniczką (w nocy podświetlona na czerwono). Pod półeczką jest ok. centymetr luzu-napchałem tam gąbki i....CISZA .
Daję podpowiedź działania gdyby ktoś miał problem z "trzeszczącą popielniczką".
lurek - 13-11-2017, 14:12
Lipson-L1 napisał/a: |
Okazało się, że trzeszczy mała półeczka za popielniczką (w nocy podświetlona na czerwono). |
Masz jakąś podświetloną półeczkę??
KrzysiekMRZ - 30-07-2018, 18:09 Temat postu: TRZESZCZENIE KOKPITU: PLASTIKI, PODSZYBIE, RADIO itp Witam serdecznie,
postanowiłem założyć ten temat ponieważ po przeczytaniu wielu tematów na forum nie znalazłem odpowiedzi na nurtujący mnie problem.
Otóż gdy auto i plastiki wewnątrz nie są nagrzane, czyli po prostu gdy jest chłodniejszy dzień, podczas jazdy (na nierównościach) słychać dźwięk ....jakby plastikowy element uderzał, stukał o drugi element.
Dźwięk ten jest niesłyszalny, gdy są cieplejsze dni np ponad 20 st. C. Gdy temperatura spada i jadę autem dźwięk ten słychać jakby przed kierowcą. Nie jest to ani radio, ani listwa ozdobna. Obie te rzeczy zdejmowałem, dokładałem uszczelki...a ten dźwięk dalej jest. Może to coś przy szybie, ale tam nie ma dojścia. Wyjmowałem nawet zegary i wszystkie te plastikowe ramki...ale nic specjalnie w środku nie było widać, a po założenia dalej stukało.
Ktoś miał podobny przypadek, albo ma jakieś pomysły?
Z góry dziękuję za każdą uwagę i podpowiedź i bardzo proszę o posty zgodne z tematem.
tyku - 30-07-2018, 21:46
Wcale nie muszą stukać plastiki, może stukać jakiś kabel-przewód.
KrzysiekMRZ - 30-07-2018, 22:09
Witam ponownie,
grunt w tym, że wyjmowałem radio, zegary i resztę plastików co można było wyciągnąć. Wewnątrz są przewody, ale i ten kanał do wentylacji co dochodzi do kratek nawiewów. Coś tam starałem się poprawić, ale słabe tam jest dojście, nic za bardzo nie widać. Ciężko zlokalizować też miejsce tego ustrojstwa co stuka.
Zabrakło mi już pomysłów, więc napisałem, bo może ktoś miał podobną sytuację, lub powie co On uszczelniał itp.
[ Dodano: 13-08-2018, 13:12 ]
Może napiszę jeszcze inaczej,
ponieważ nie jednemu właścicielowi Lancera zapewne przeszkadza hałas, lub jakieś trzaski wydawane przez plastikowe elementy kokpitu itp.
Niech każdy zainteresowany napisze co u niego hałasuje, lub hałasowało....i jak to ewentualnie naprawił ???
Mi osobiście przeszkadzały trzaski listwy ozdobnej kokpitu. Problem rozwiązałem demontując listwę, dodając uszczelki od środka, a górną krawędź okleiłem taśmą izolacyjną, tak aby po założeniu plastik nie dotykał plastiku. Największe trzaski elementów są przy połączeniach plastik-plastik.
Ponadto, słyszę często trzaski z okolic tylnej szyby/podszybia....a mam sedana. Demontowałem tylną półkę już parokrotnie. Jednakże za każdym razem słyszę podczas jazdy jakieś lekki trzaski. Ktoś może wie jakie inne elementy z tyłu mogą hałasować? Czy możliwe jest, że sama szyba, gdzieś na łączeniu wydaje jakieś dźwięku na nierównościach?
Proszę o podawanie i opisywanie swoich przypadków i ewentualnie rozwiązań :):)
HUGIO - 14-08-2018, 18:57
U mnie słyszalne drgania (ale tylko przy mocniejszym basie, podczas jazdy-cisza) powodowała dźwigienka do opuszczania oparć tylnej kanapy, pomogła zwykła uszczelka.
Venom86 - 16-08-2018, 21:05
HUGIO napisał/a: | U mnie słyszalne drgania (ale tylko przy mocniejszym basie, podczas jazdy-cisza) powodowała dźwigienka do opuszczania oparć tylnej kanapy, pomogła zwykła uszczelka.
Obrazek |
Ja mialem to samo co HUGIO, podkladka pod dzwignie opuszcania siedzeń i po sprawie. Poza tym nic mi w aucie nie skrzypi a moj ma juz 10 lat i obnizone zawieszenie...
|
|
|