To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - OT z "Lista darmowego oprogramowania - polecamy zamiast

wojmi1 - 15-01-2007, 20:30

arekp napisał/a:
Firmy mnie nie obchodza. Po to stworzono im mozliwosc wrzucenia oprogramowania w koszty dzialalnosci zeby bylo im latwiej. Jesli firmy nie stac na legalne oprogramowanie to znaczy, ze wcale go nie potrzebuja - bo jesli ktos zarabia uzywajac softu to powinien go sobie najpierw kupic.

Wszystko zalezy od rozmiaru firmy- od ceny- i od tego co rozumiesz jako zarabianie???
Sa trzy prawdy........ W koszty to se wlozysz ale nie na ryczalcie. Sam uzywam linuxa bo nie mam przynajmniej dylematu legalnosci. Druga sprawa czy pakiet ms oficce nie jest za drogi???

arekp - 15-01-2007, 22:49

wojmi1 napisał/a:
Wszystko zalezy od rozmiaru firmy- od ceny- i od tego co rozumiesz jako zarabianie???
Sa trzy prawdy........ W koszty to se wlozysz ale nie na ryczalcie. Sam uzywam linuxa bo nie mam przynajmniej dylematu legalnosci. Druga sprawa czy pakiet ms oficce nie jest za drogi???

Zarabianie na pracy komputera rozumiem jakakolwiek czynnosc zwiazana z uzyskaniem pieniedzy za wykonana prace. Wiekszosc prac biurowych malej firmy mozna wykonac na komputerze z Windowsem, Open Office, Thunderbird, Firefox i programem do wystawiania faktur.

Jesli ktos rozlicza sie ryczautem to z pewnoscia nie wykonuje prac, ktore wymagaja zaawansowanego oprogramowania za tysiace zlotych - a windowsa za 350 zl kazdy moze kupic, wystarczy chciec.

Po pierwsze MS Office da sie bez problemu zastapic - przykladem jestem ja. Po drugie Office zawierajacy Word, Excel i Outlook kosztuje 740zl brutto. Jesli ktos juz go koniecznie potrzebuje do pracy to niech sobie kupi zamiast krasc.

wojmi1 - 23-01-2007, 15:56

Jakie krasc???????? -- jezeli tworzy sie standart -Pakiet Ofice --- to niech sie ten ktos liczy ze inny go zamontuje by moc korzystac z kompa i np dokumentow utworzonych w/w systemie-- dokumenty nie sa wlasnoscia MS.
Na szczescie ja zrezygnowalem z brudzenia sie Windowsem od momentu mozliwosci uruchamiania - czytania dokumentow Exela w darmowych pakietach biurowych
Uwazam ze cena windowsa jest za wysoka .......... A polityka ochrony interesow tej marki dwuznaczna.

saphire - 23-01-2007, 21:37

Uzupełniając może wystarczy że podam Wam ten adres www.pricelesswarehome.org a tam włąśnie ogłoszono listę najlepszego darmowego oprogramowania :)