Komputery, RTV, AGD, Komorki - OT z "Lista darmowego oprogramowania - polecamy zamiast
wojmi1 - 15-01-2007, 20:30
arekp napisał/a: | Firmy mnie nie obchodza. Po to stworzono im mozliwosc wrzucenia oprogramowania w koszty dzialalnosci zeby bylo im latwiej. Jesli firmy nie stac na legalne oprogramowanie to znaczy, ze wcale go nie potrzebuja - bo jesli ktos zarabia uzywajac softu to powinien go sobie najpierw kupic. |
Wszystko zalezy od rozmiaru firmy- od ceny- i od tego co rozumiesz jako zarabianie???
Sa trzy prawdy........ W koszty to se wlozysz ale nie na ryczalcie. Sam uzywam linuxa bo nie mam przynajmniej dylematu legalnosci. Druga sprawa czy pakiet ms oficce nie jest za drogi???
arekp - 15-01-2007, 22:49
wojmi1 napisał/a: | Wszystko zalezy od rozmiaru firmy- od ceny- i od tego co rozumiesz jako zarabianie???
Sa trzy prawdy........ W koszty to se wlozysz ale nie na ryczalcie. Sam uzywam linuxa bo nie mam przynajmniej dylematu legalnosci. Druga sprawa czy pakiet ms oficce nie jest za drogi??? |
Zarabianie na pracy komputera rozumiem jakakolwiek czynnosc zwiazana z uzyskaniem pieniedzy za wykonana prace. Wiekszosc prac biurowych malej firmy mozna wykonac na komputerze z Windowsem, Open Office, Thunderbird, Firefox i programem do wystawiania faktur.
Jesli ktos rozlicza sie ryczautem to z pewnoscia nie wykonuje prac, ktore wymagaja zaawansowanego oprogramowania za tysiace zlotych - a windowsa za 350 zl kazdy moze kupic, wystarczy chciec.
Po pierwsze MS Office da sie bez problemu zastapic - przykladem jestem ja. Po drugie Office zawierajacy Word, Excel i Outlook kosztuje 740zl brutto. Jesli ktos juz go koniecznie potrzebuje do pracy to niech sobie kupi zamiast krasc.
wojmi1 - 23-01-2007, 15:56
Jakie krasc???????? -- jezeli tworzy sie standart -Pakiet Ofice --- to niech sie ten ktos liczy ze inny go zamontuje by moc korzystac z kompa i np dokumentow utworzonych w/w systemie-- dokumenty nie sa wlasnoscia MS.
Na szczescie ja zrezygnowalem z brudzenia sie Windowsem od momentu mozliwosci uruchamiania - czytania dokumentow Exela w darmowych pakietach biurowych
Uwazam ze cena windowsa jest za wysoka .......... A polityka ochrony interesow tej marki dwuznaczna.
saphire - 23-01-2007, 21:37
Uzupełniając może wystarczy że podam Wam ten adres www.pricelesswarehome.org a tam włąśnie ogłoszono listę najlepszego darmowego oprogramowania
|
|
|