|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
OT z "Lista darmowego oprogramowania - polecamy zamiast |
Autor |
Wiadomość |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2007, 14:37 OT z "Lista darmowego oprogramowania - polecamy zamiast
|
|
|
Dobre może i są, ale czy lepsze niż komercyjne wersje - na pewno nie.
A antywirusy darmowe są w ogóle do bani. |
Ostatnio zmieniony przez 11-01-2007, 15:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11-01-2007, 14:45
|
|
|
slo_mo napisał/a: | Dobre może i są, ale czy lepsze niż komercyjne wersje - na pewno nie. |
Osobiście wolę np. OpenOffice niż MS Office - nie ze względu na to, że jest darmowy, ale dlatego, że bardziej mi odpowiada i moim zdaniem jest po prostu lepszym pakietem.
slo_mo napisał/a: | A antywirusy darmowe są w ogóle do bani. |
Zgadzam się w 100%.
Ja dopiszę coś do listy później. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 11-01-2007, 14:51
|
|
|
FreeAV jest bardzo dobry - tym bardziej że to komercyjny produkt a jedynie do domowych zastosowań jest darmowy - w testach wypada w samej czołówce |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2007, 15:50
|
|
|
saphire napisał/a: |
FreeAV jest bardzo dobry - tym bardziej że to komercyjny produkt a jedynie do domowych zastosowań jest darmowy - w testach wypada w samej czołówce |
To takie same wiarygodne testy jak te w których Grande Punto zostało Autem Roku |
|
|
|
 |
wojmi1
Mitsumaniak lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Pomógł: 49 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 1579 Skąd: Oswiecim-Piotrowice
|
Wysłany: 11-01-2007, 16:30
|
|
|
a ja testuje Fedore Core 3 z pakietem Openofice i KDEofice --- czyli linux i powiem tak zaczynalem od bardzo wczesnych wersji dystrybucji linuxa i zalapalem - jeszcze nie mialem praktycznie lacza z internetem
i juz w porownaniu do windowsa 98 to bylo bardzo stabilne niezawodne , a obecnie w porownaniu do XP i to w sieci nie doscigniony wzor . Koszty fedor + tzw biblia czyli podrecznik cegielka 125 zl full wersa mozna tez dostac za 20,- prostsza dystrybucje albo za 5zl dystrybucje z kiosku. Mimo ze nie stosuje zadnego zabezpieczenia anty - wir tylko zapore system zawsze wstanie. Nawet ostatnio musialem ratowac dane bo dysk sie zacinal - udalo sie |
_________________ lancer 4 wd combi 87, 89 ; c12v 1.5 90, gal E33 90 +e33 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 11-01-2007, 17:31
|
|
|
Jesli chodzi o dystrybucje Linuxa, to pewnie kazdy swoje chwali. Od siebie moge polecic CentOS (ostatnio chyba wersja 4.4) - dla tych, ktorzy potrzebuja linucha, ktory nawiazuje do komercyjnych dystrybucji majacych w nazwie 'enterprise' (swietnie na tym chodza wszelakie mocne motory bazodanowe jak DB2 czy Oracle 10G i bez kombinowania z instalacja). A dla prawdziwych twardzieli i adminow to Slackware (wersja nieokienkowa), ale oni to pewnie i tak wiedza. |
|
|
|
 |
jawlo
Gość
|
Wysłany: 11-01-2007, 18:51
|
|
|
Jeśli chodzi o linuxa to polecam Suse. Występuje w dwóch bliźniaczych wersjach: Suse (wspierany przez firmę Novell) oraz OpenSuse. Obecnie najnowsza wersja tychże systemów to 10.1. Bardzo dobre wsparcie na polskojęzycznym forum www.suse.pl.
Jeśli mowa o darmowym oprogramowaniu to polecam również:
- gimp - wspaniały program graficzny (jest również wersja dla Windows)
- freepascal - środowisko do programowania (odpowiednik legendarnego Turbo Pascala
-wersja dla linux i windows) również pojawiło się polskie forum www.freepascal.pl
- Turbo C++ - środowisko do programowania dla Windows |
|
|
|
 |
wojmi1
Mitsumaniak lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Pomógł: 49 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 1579 Skąd: Oswiecim-Piotrowice
|
Wysłany: 11-01-2007, 19:02
|
|
|
Krzyzak, do tej pory pracowalem na Red Hat 9 i wczesniejsze , pozatym windowsy od 95 - nie traktuje tego zawodowo jestem amatorem, Fedore kupilem sobie na Nowy roczek. Red Had 9 tez mi sprawil wiele radosci . Linuxa polecam wszystkim a przedewszystkim tym ktorzy chca sie troche pobawic w rozszerzanie horyzontow ; to dla mnie jest okazja do uczenia sie i realizacji jakis tam pomyslow. Nawiasem mowiac to zawsze bedzie lepsze od parszywie drogiego Windowsa. Obecnie stawiam sobie system w firmie dla jej obslugi faktury magazyny itd. . |
_________________ lancer 4 wd combi 87, 89 ; c12v 1.5 90, gal E33 90 +e33 |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11-01-2007, 22:33
|
|
|
w tym temacie mam sporo do wypowiedzania sie;)
od jakis 4 lat uzywam w sumie tylko darmowego oprogramowania wiec moge powiedziec ze da sie tak zyc
linux vs. windows - swieta wojna, nie bede pisal linux jest lepszy (mimo ze jest). Po prostu uwazam ze kazdy, kto na codzien profesjonalnie zajmuje sie komputerami, docenia linuxa i wie jak bardzo w tyle pod wzgledem profesjonalizmu windows jest w tyle. Ale przyjaznosc dla uzytkownika windows ma mimo to bardzo dobra, chociaz najnowsze wersje Ubuntu czy tez Suse to pare klikniec i mamy wszystko skonfigurowane.
z darmowych programow:
gimp - jesi by ktos porownal z photoshopem to mozna latwo udowodnic ze program ten stoi na rownie wysokim poziomie. Sa opcje ktorych nie ma w gimpie ale sa w photoshopie, ale jednoczesnie sa opcje ktore sa w gimpie ale nie ma ich w photoshopie. A patrzac na prace innych naprawde nie widac roznicy w profesjonalizmie tych programow
blender - kazdy klnie na jego brzydki interfejs, ale po 2-3 dniach uzytkowania ciezko wyobrazic sobie inny interfejs dla programu 3d. To fakt, nakladanie tekstur ma trudniejsze niz w 3ds, ale program oferuje rowniei dobre opcje jak sporo kosztujacy 3ds. Wszystko zalezy tylko i wylacznie od osoby ktora go uzywa
openoffice - o ile wersji 1.x mozna bylo cos zarzucic, tak 2.x jeszcze nigdy mnie nei zawiodla i jes tto naprawde dobry pakiet
ilosc darmowych programow do nagrywania plyt cd/dvd jest rowniez ogromna i napewno 90% jak nie wszystkie nagrywaja dobrze, a takie jak np k3b (pod linuxa) oferuja sporo opcji i sa klik klik klik..
dodajmy jeszcze programy do programowania jak eclipse czy netbeans - sa genialne pod wieloma wzgledami, a jednak darmowe. oraz kdevelop. Jasne ze niektorzy porownuja je z np visualem, moze wypadna gorzej pod paroma wzgledami, ale o ile taniej
kompilatory - istnieje milion komercyjnych i milion darmowych, troche w tym temacie siedzialem przez chwile i istnieje tyle kompilatorow darmowych ze az nie wiadomo co wybrac i czesto firmy wykupuja te platne, tylko dlatego ze musza cos kupic, parodia, ale jednak w kazdym razie, profesjonalizmu gcc nikt nie moze podwazyc
to tyle;] mozna tak bez konca, i sorki za dlugi post;] |
|
|
|
 |
skaja [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2007, 22:46
|
|
|
zgadzam sie w 100% jestem zdania ze wszystko co jest zbyt tanie lub za darmo nie ma takiej jakosci |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2007, 22:48
|
|
|
skaja napisał/a: | slo_mo napisał/a: | A antywirusy darmowe są w ogóle do bani. |
zgadzam sie w 100% jestem zdania ze wszystko co jest zbyt tanie lub za darmo nie ma takiej jakosci |
A ja sie z tym nie zgodze , poniewaz uzywam Antivira ( bezplatny ) i od baaaaaaardzo dawna , a raczej odkad go stosuje nie mialem zadnych problemow |
|
|
|
 |
skaja [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2007, 22:51
|
|
|
Meteo napisał/a: | A ja sie z tym nie zgodze , poniewaz uzywam Antivira ( bezplatny ) i od baaaaaaardzo dawna , a raczej odkad go stosuje nie mialem zadnych problemow |
OK ale ja jestem takiego zdania i go nie zmienie a pozatym mój komp nie ma zadnego anty wirusa i chodzi dłuzej niz na anty wirusie bo zaraz sie cos psuje i trzeba od nowa wgrywac system |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2007, 22:57
|
|
|
Jak sie nie myle nie ma tam palety kolorow cmyk. Dla niektorych bedzie to spora wada. |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11-01-2007, 23:15
|
|
|
dylson napisał/a: |
Jak sie nie myle nie ma tam palety kolorow cmyk. Dla niektorych bedzie to spora wada. |
tak, masz racje, to jest wada. Sa jednak pluginy do gimpa dodajace cmyk'a jednak nie wypowiem sie jak dzialaja, bo nie probowalem. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-01-2007, 00:27
|
|
|
skaja napisał/a: | jestem zdania ze wszystko co jest zbyt tanie lub za darmo nie ma takiej jakosci |
A ja znowu będę bronił Open Office - wolę go niż MS Office a jest darmowy. IMHO program lepszej jakości, nie jest taką kobyłą. Ma swoje wady ale ma też sporo zalet.
Jako ciekawostkę powiem, że więcej ludzi ma takie podejście jak ty. I dlatego powstał Open Office
Na początku SUN oferował za darmo Star Office. Po jakimś czasie stwierdzili, że mało ludzi z niego korzysta, bo jest darmowy. Dlatego postanowili zacząć sprzedawać Star Office, ale żeby dalej istniał darmowy pakiet, rozpoczęli projekt Open Office oddając na jego użytek źródła całego pakietu Star Office. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
|
|