Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
OT z "Lista darmowego oprogramowania - polecamy zamiast
Autor Wiadomość
slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 14:37   OT z "Lista darmowego oprogramowania - polecamy zamiast

Dobre może i są, ale czy lepsze niż komercyjne wersje - na pewno nie.
A antywirusy darmowe są w ogóle do bani.
Ostatnio zmieniony przez 11-01-2007, 15:11, w całości zmieniany 1 raz  

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-01-2007, 14:45   

slo_mo napisał/a:
Dobre może i są, ale czy lepsze niż komercyjne wersje - na pewno nie.

Osobiście wolę np. OpenOffice niż MS Office - nie ze względu na to, że jest darmowy, ale dlatego, że bardziej mi odpowiada i moim zdaniem jest po prostu lepszym pakietem.
slo_mo napisał/a:

Zgadzam się w 100%.

Ja dopiszę coś do listy później.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 11-01-2007, 14:51   

slo_mo napisał/a:

FreeAV jest bardzo dobry - tym bardziej że to komercyjny produkt a jedynie do domowych zastosowań jest darmowy - w testach wypada w samej czołówce

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 15:50   

saphire napisał/a:

FreeAV jest bardzo dobry - tym bardziej że to komercyjny produkt a jedynie do domowych zastosowań jest darmowy - w testach wypada w samej czołówce

To takie same wiarygodne testy jak te w których Grande Punto zostało Autem Roku :P

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 11-01-2007, 16:30   

a ja testuje Fedore Core 3 z pakietem Openofice i KDEofice --- czyli linux i powiem tak zaczynalem od bardzo wczesnych wersji dystrybucji linuxa i zalapalem - jeszcze nie mialem praktycznie lacza z internetem
i juz w porownaniu do windowsa 98 to bylo bardzo stabilne niezawodne , a obecnie w porownaniu do XP i to w sieci nie doscigniony wzor . Koszty fedor + tzw biblia czyli podrecznik cegielka 125 zl full wersa mozna tez dostac za 20,- prostsza dystrybucje albo za 5zl dystrybucje z kiosku. Mimo ze nie stosuje zadnego zabezpieczenia anty - wir tylko zapore system zawsze wstanie. Nawet ostatnio musialem ratowac dane bo dysk sie zacinal - udalo sie

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 11-01-2007, 17:31   

Jesli chodzi o dystrybucje Linuxa, to pewnie kazdy swoje chwali. Od siebie moge polecic CentOS (ostatnio chyba wersja 4.4) - dla tych, ktorzy potrzebuja linucha, ktory nawiazuje do komercyjnych dystrybucji majacych w nazwie 'enterprise' (swietnie na tym chodza wszelakie mocne motory bazodanowe jak DB2 czy Oracle 10G i bez kombinowania z instalacja). A dla prawdziwych twardzieli i adminow to Slackware (wersja nieokienkowa), ale oni to pewnie i tak wiedza.

jawlo
Gość
Wysłany: 11-01-2007, 18:51   

Jeśli chodzi o linuxa to polecam Suse. Występuje w dwóch bliźniaczych wersjach: Suse (wspierany przez firmę Novell) oraz OpenSuse. Obecnie najnowsza wersja tychże systemów to 10.1. Bardzo dobre wsparcie na polskojęzycznym forum www.suse.pl.

Jeśli mowa o darmowym oprogramowaniu to polecam również:

- gimp - wspaniały program graficzny (jest również wersja dla Windows)
- freepascal - środowisko do programowania (odpowiednik legendarnego Turbo Pascala
-wersja dla linux i windows) również pojawiło się polskie forum www.freepascal.pl
- Turbo C++ - środowisko do programowania dla Windows

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 11-01-2007, 19:02   

Krzyzak, do tej pory pracowalem na Red Hat 9 i wczesniejsze , pozatym windowsy od 95 - nie traktuje tego zawodowo jestem amatorem, Fedore kupilem sobie na Nowy roczek. Red Had 9 tez mi sprawil wiele radosci . Linuxa polecam wszystkim a przedewszystkim tym ktorzy chca sie troche pobawic w rozszerzanie horyzontow ; to dla mnie jest okazja do uczenia sie i realizacji jakis tam pomyslow. Nawiasem mowiac to zawsze bedzie lepsze od parszywie drogiego Windowsa. Obecnie stawiam sobie system w firmie dla jej obslugi faktury magazyny itd. .

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 11-01-2007, 22:33   

w tym temacie mam sporo do wypowiedzania sie;)

od jakis 4 lat uzywam w sumie tylko darmowego oprogramowania wiec moge powiedziec ze da sie tak zyc :D

linux vs. windows - swieta wojna, nie bede pisal linux jest lepszy (mimo ze jest). Po prostu uwazam ze kazdy, kto na codzien profesjonalnie zajmuje sie komputerami, docenia linuxa i wie jak bardzo w tyle pod wzgledem profesjonalizmu windows jest w tyle. Ale przyjaznosc dla uzytkownika windows ma mimo to bardzo dobra, chociaz najnowsze wersje Ubuntu czy tez Suse to pare klikniec i mamy wszystko skonfigurowane.

z darmowych programow:

gimp - jesi by ktos porownal z photoshopem to mozna latwo udowodnic ze program ten stoi na rownie wysokim poziomie. Sa opcje ktorych nie ma w gimpie ale sa w photoshopie, ale jednoczesnie sa opcje ktore sa w gimpie ale nie ma ich w photoshopie. A patrzac na prace innych naprawde nie widac roznicy w profesjonalizmie tych programow

blender - kazdy klnie na jego brzydki interfejs, ale po 2-3 dniach uzytkowania ciezko wyobrazic sobie inny interfejs dla programu 3d. To fakt, nakladanie tekstur ma trudniejsze niz w 3ds, ale program oferuje rowniei dobre opcje jak sporo kosztujacy 3ds. Wszystko zalezy tylko i wylacznie od osoby ktora go uzywa

openoffice - o ile wersji 1.x mozna bylo cos zarzucic, tak 2.x jeszcze nigdy mnie nei zawiodla i jes tto naprawde dobry pakiet

ilosc darmowych programow do nagrywania plyt cd/dvd jest rowniez ogromna i napewno 90% jak nie wszystkie nagrywaja dobrze, a takie jak np k3b (pod linuxa) oferuja sporo opcji i sa klik klik klik..

dodajmy jeszcze programy do programowania jak eclipse czy netbeans - sa genialne pod wieloma wzgledami, a jednak darmowe. oraz kdevelop. Jasne ze niektorzy porownuja je z np visualem, moze wypadna gorzej pod paroma wzgledami, ale o ile taniej

kompilatory - istnieje milion komercyjnych i milion darmowych, troche w tym temacie siedzialem przez chwile i istnieje tyle kompilatorow darmowych ze az nie wiadomo co wybrac :D i czesto firmy wykupuja te platne, tylko dlatego ze musza cos kupic, parodia, ale jednak :D w kazdym razie, profesjonalizmu gcc nikt nie moze podwazyc

to tyle;] mozna tak bez konca, i sorki za dlugi post;]

skaja
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 22:46   

slo_mo napisał/a:

zgadzam sie w 100% jestem zdania ze wszystko co jest zbyt tanie lub za darmo nie ma takiej jakosci 8)

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 22:48   

skaja napisał/a:
slo_mo napisał/a:

zgadzam sie w 100% jestem zdania ze wszystko co jest zbyt tanie lub za darmo nie ma takiej jakosci 8)

A ja sie z tym nie zgodze , poniewaz uzywam Antivira ( bezplatny ) i od baaaaaaardzo dawna , a raczej odkad go stosuje nie mialem zadnych problemow :wink:

skaja
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 22:51   

Meteo napisał/a:
A ja sie z tym nie zgodze , poniewaz uzywam Antivira ( bezplatny ) i od baaaaaaardzo dawna , a raczej odkad go stosuje nie mialem zadnych problemow

OK ale ja jestem takiego zdania i go nie zmienie a pozatym mój komp nie ma zadnego anty wirusa i chodzi dłuzej niz na anty wirusie bo zaraz sie cos psuje i trzeba od nowa wgrywac system :P

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 22:57   

karolgt napisał/a:
gimp

Jak sie nie myle nie ma tam palety kolorow cmyk. Dla niektorych bedzie to spora wada.

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 11-01-2007, 23:15   

dylson napisał/a:

Jak sie nie myle nie ma tam palety kolorow cmyk. Dla niektorych bedzie to spora wada.

tak, masz racje, to jest wada. Sa jednak pluginy do gimpa dodajace cmyk'a jednak nie wypowiem sie jak dzialaja, bo nie probowalem.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 12-01-2007, 00:27   

skaja napisał/a:
jestem zdania ze wszystko co jest zbyt tanie lub za darmo nie ma takiej jakosci

A ja znowu będę bronił Open Office - wolę go niż MS Office a jest darmowy. IMHO program lepszej jakości, nie jest taką kobyłą. Ma swoje wady ale ma też sporo zalet.
Jako ciekawostkę powiem, że więcej ludzi ma takie podejście jak ty. I dlatego powstał Open Office :)
Na początku SUN oferował za darmo Star Office. Po jakimś czasie stwierdzili, że mało ludzi z niego korzysta, bo jest darmowy. Dlatego postanowili zacząć sprzedawać Star Office, ale żeby dalej istniał darmowy pakiet, rozpoczęli projekt Open Office oddając na jego użytek źródła całego pakietu Star Office.

Odpowiedz do tematu