To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Podświetlenie przestrzeni na nogi kierowcy i pasażera.

Pieraś - 09-01-2016, 16:55

ale przecież jak otwierasz drzwi to też zapala się światło pod sufitem.
Owczar - 09-01-2016, 17:05

Myślę że z lampki będzie lepiej. Będzie się zapalalo po otwarciu drzwi, a jak będziesz potrzebował zapalić lampkę to podswietlisz tez podłogę. Jeszcze inna opcja to podpięcie pod podswietlenie stacyjki albo przez 2 diody przez lampkę i stacyjke. Lampka gaśnie u Ciebie od razu po zamknięciu drzwi?
Pieraś - 09-01-2016, 17:10

musi minac ze 30 sekund
Canavarg - 09-01-2016, 17:34

Pieraś napisał/a:
ale przecież jak otwierasz drzwi to też zapala się światło pod sufitem.

Ale tę opcje można wyłączyć przyciskiem na podsufitce.

Owczar - 09-01-2016, 19:05

Pieraś napisał/a:
musi minac ze 30 sekund

To zdecydowanie pod lampkę.

jAZZMAN - 10-01-2016, 01:11

Właśnie z powodu takich okoliczności założyłem Ledy w Miśku.

Ogólny temat:
http://forum.mitsumaniaki...3&view=previous

Szczegóły:

Esencją pomysłu było to, aby po otwarciu drzwi nie było widać z zewnątrz, co się dzieje w samochodzie..... Tak więc podświetla się tylko na wysokości piszczeli i światełko skierowane jest ku dołowi. Można pójść o krok (siedmiomilowy) dalej i podłączyć całe ustrojstwo przez (na przykład) ściemniacz regulujący podświetleniem deski rozdzielczej

[ Dodano: 10-01-2016, 01:13 ]
Owczar, żyjesz? :twisted:

Pieraś - 28-01-2016, 20:51

Powiedz proszę ... (+) wziałeś z tej kostki co jest po lewo pod deską?
Pytam, bo widziałem, że wiązka z drzwi wychodzi właśnie do białej kostki i pomyślałem, że tam poszukać żyłu dającej (+) po otwaciu drzwi. Chcę jutro w Castoramie kupić metr taśmy - ale chyba kupię tę z sylikonową osłoną bo zimą to wilgoć się zbiera.

p.s. Widziałem tutorial Twój o zmianach i chylę czoło :notworthy:

sveno - 28-01-2016, 21:35

Pieraś napisał/a:
pomyślałem, że tam poszukać żyłu dającej (+) po otwaciu drzwi.
w życiu tam plusa po otwarciu drzwi nie znajdziesz. Krańcówka zwiera kabelek którego szukasz do masy, więc jak coś to - szukaj.
Pieraś - 28-01-2016, 22:44

A to w sumie ułatwia sprawę. Jeśli krańcówka to masa to nie będzie problemu ... żaróweczka do plusa i będę szukał w kostce, który kabel przy bawieniu się krańcówką mi zapali żarówkę. Wtedy (+) prawie skąd chcę. Tnx.
sveno - 28-01-2016, 22:56

Pieraś, ułatwię Ci jeszcze bardziej zadanie, odkręć krańcówkę i sprawdź jakiego koloru kable do nie idą i szukaj takich samych w kostce. Jeden idzie w drzwi bo zapale w nich lampkę, a drugi do światełka w podsufitce.
Pieraś - 28-01-2016, 23:14

Aaaaa widzisz. Tego to ja nie wiedziałem :-)
Dziękuję. Ułatwi to patent na zapalenie na otwarcie drzwi i/lub ręcznie gdy wymuszę zapalenie suwakiem przy suficie.

sveno - 29-01-2016, 06:31

Pieraś napisał/a:
i/lub ręcznie gdy wymuszę zapalenie suwakiem przy suficie.
jeżeli to chcesz to pozostaje ci tylko i wyłącznie wlutowanie kabli w miejsce mocowania żarówki w lampce i pociągnięcie ich na dół. Nie ma innej opcji.

Albo zapalanie tylko przy otwartych drzwiach i szukanie minusa w kostce przy drzwiach, albo jak wyżej. Zrobiłem gdzieś jakiś tutorial kiedyś....

Owczar - 29-01-2016, 09:03

Ja bym się zapinal pod ring stacyjki. Odnośnie białego oświetlenia. Jechałem wczoraj laguna 2. Tam jest zwykle białe i wygląda to słabo. ..
Pieraś - 29-01-2016, 18:08

Ciężko się do tej kostki dostać. Poczekam na lepszą pogodę by walczyć. Zdziwił mnie fakt, że jeden przewód, którego kolor mi pasował do tego z krańcówki był zasilony, a wciśnięcie krańcówki odcinało napięcie.... o dziwo na obu przewodach krańcówki jest napięcie. Nie kleję tego :)