To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Spalanie

bonkesku - 13-07-2014, 21:58

rozumiem :) ale zapewne taki silnik jest ciężko dorwac a po za tym jeśli już miał bym ten silnik to sam ivtak nic bym nie zrobił a to kolejny wydatek :p No nie wątpię bo różnica była by bardzo znaczna...
plecho1 - 13-07-2014, 22:27

Moim zdaniem nie ma co kombinować bo do miasta takie autko jak masz jest ok. W Twoim przypadku większy silnik równa się większe spalanie więc napraw ten kolektor a następnie odłącz akumulator aby adaptacja ECU się wykasowała i sprawdź co będzie dalej. Jeśli jeździsz tak krótkie odcinki to jednak nie wróżę zbyt dużej poprawy w spalaniu ale być może odrobinę spadnie. Jeśli robiłbyś odcinki około 10km jednorazowo i w skali roku około 10 - 15 tys km minimum to warto by było zamontować LPG. Ja w swoim aucie mam spalanie średnio 8,5 - 9l/100 km LPG co pokazuje, że LPG wypada najtaniej na tle innych paliw.
robertdg - 13-07-2014, 22:51

bonkesku napisał/a:
colt to mój pierwszy samochód i na razie zostanie, ale muszę przyznać nim trochę zrobić...
Z czasem oswoisz tryb jazdy, nie zapominaj jednak, że od czasu do czasu warto "przepalić" auto gdzieś na autostradzie.
Na upartego zawsze też możesz zrobić podstawowy serwis: wymienić filtr paliwa, powietrza, świece, sprawdzić ciśnienie w ogumieniu, ogumienie i jego rodzaj, stan zawieszenia/geometrie, tak naprawde prócz peknietego kolektora i krótkich dystansów jest wiele innych czynników które wpływaja na spalanie

bonkesku - 14-07-2014, 01:10

Postaram sie ten kolektor wymienic w najblizszym czasie, z tego co wiem to mam do wymiany prawą koncowke drazka, na stacji diagnostycznej diagnosta powiedzial ze obydwa drazki i koncowki do wymiany,zas na drugiej ze tylko prawa .. brak funduszy na ta chwile;D do wymiany rowniez swiece,sa czarne...ale pali od razu, czasem nie zalapie bo kluczyk z imobiliserem lekko nad pekniety i odpalam drugim... ale te swiece w najblizszym czasie bo to nie duzy wydatek,filtr powietrza nie dawno wymieniany, do wymiany jeszcze olej,rozrzad no i ruda do zrobienia.. najnardziej na lewym progu jak sie otworzy drzwi..najgorsze ze gdy pada deszcz po otwarciu drzwi mam wode na progach,tych plastikach i to wszystko leci w ten nad rdzewialy prog i powoli robi sei nie ciekawie... uszczelki drzwi do wymiany?? bo woda jest po obu strobnach, prawa jak na razie bez korozji,nie wiem jak w srodku to wyglada.. no i to chyba tyle z wiadomych mi reczy,troche tego niestety jest
eve1988 - 14-07-2014, 05:17

te czarne swiece moga byc wlasnie spowodowane tym ze malo jezdzisz autem.