[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sonda lambda - Lancer CYxA
sla - 24-11-2014, 00:13
Arek_75 napisał/a: | Problem w tym, że wymieniali już takie uniwersalne sondy i im nie wychodziło. |
Dlatego ja wolę dopłacić parę złotych i niech serwis który ma ją montować sam dobiera odpowiednią sondę, potem nie ma żadnych wykrętów. Z tego powodu proponowałem serwis Boscha ( ceny sond czasami niższe niż w internecie)
Arek_75 - 27-11-2014, 19:46
Sondę wymieniłem w serwisie Bosha - Waras Service z Rumi.
Od ręki, ale dość drogo.
Czy powinienem odczuć zmianę po wymianie sondy, oprócz braku kontrolki "Check engine"?
plecho1 - 27-11-2014, 19:56
Uszkodzona druga sonda nie powinna mieć wpływu na prace silnika i nie powinieneś odczuć żadnej różnicy po wymianie na nową.
Arek_75 - 27-11-2014, 20:06
A spalanie, moc, przyspieszenie?
Na marginesie - czy w Lancerze IX wymienia się filtr paliwa?
plecho1 - 27-11-2014, 20:15
Na pewno jest wymienny, pewnie jest w baku jak w większości nowszych. W Carismie chyba powinno się go wymieniać co 120 czy 150 tys km.
Ta sonda jest tylko od badania sprawności katalizatora.
mjsystem - 27-11-2014, 20:15
Arek_75 napisał/a: | czy w Lancerze IX wymienia się filtr paliwa? | W każdym aucie się wymienia. Dla zdrowotności silnika powinno się to robić regularnie.
cefaloid - 12-12-2014, 20:05
mjsystem napisał/a: | Arek_75 napisał/a: | czy w Lancerze IX wymienia się filtr paliwa? | W każdym aucie się wymienia. Dla zdrowotności silnika powinno się to robić regularnie. |
Przy czym 'regularnie' może np. oznaczać regularnie co 10lat (tak było napisane w serwisówce mojego poprzedniego auta).
kotakot - 02-01-2015, 22:22
ja jeżdżę już drugi rok z niedziałająca (okresowo niedziałającą) drugą (tylną) sondą lambda (mi powiedziano że nie wpływa bezpośrednio na pracę silnika i nic złego nie powinno się dziać..) i muszę w końcu wymienić bo mi auto nie przejdzie przeglądu technicznego ;/ (rok temu gdy zbliżał się przegląd auto cudownie ozdrowiało i kontrolka przestała się świecić ale nie wierzę że to się powtórzy. Cena oryginału powala, w ASO nie chcieli zamontować zamiennika (twierdzili że nie będzie działać i takie tam) a mój mechanik nie jest chyba mistrzem od sond bo powiedział że szuka dla mnie zamiennika i jak znajdzie to zadzwoni i tak czekam już drugi rok...
mjsystem - 03-01-2015, 13:33
cefaloid napisał/a: | Przy czym 'regularnie' może np. oznaczać regularnie co 10lat (tak było napisane w serwisówce mojego poprzedniego auta). | Może na niemieckim paliwie
kotakot napisał/a: | mój mechanik nie jest chyba mistrzem od sond bo powiedział że szuka dla mnie zamiennika i jak znajdzie to zadzwoni i tak czekam już drugi rok... | Pewnie zapomniał nawet, jak wyglądasz
kotakot napisał/a: | w ASO nie chcieli zamontować zamiennika (twierdzili że nie będzie działać i takie tam) | Może się zdarzyć, że na pięć tylko jedna będzie miała odpowiedni odczyt. Zdarza się.
plecho1 - 03-01-2015, 18:44
Jeśli to będzie dobry zamiennik np. Denso, to będzie działać poprawnie.
sla - 03-01-2015, 19:25
Nie kupuj na własna rękę tylko pojedź np. do Boscha to dobiorą ci zamiennik , zamontują i dadzą gwarancję. Kosz to ok 250-300 zł.
retregon - 08-06-2015, 20:50 Temat postu: [Mitsubishi Lancer 2.0 2008r] P0037 - Check Engine Stałem się posiadaczem Lancera 2.0 w benzynie z 2008 roku. Auto jest w idealnym stanie, jednak od samego początku palił się Check Engine. Inspekcja pojazdu wykazała kilka błędów, które miały zniknąć jak tylko skasuje się nieprawidłowości. Sprzedawca twierdził, że do wymiany jest Sonda Lambda.
Dzisiaj zaopatrzyłem się w program do OBD2 i za pomocą komputera odczytałem błąd:
Cytat: | P0037 - HO2S Heater Control Circuit Low Bank 1 Sensor 2 |
Zwracam się z prośbą o pomoc. Błąd pomimo kasowania zaraz pojawia się ponownie. Na tutejszym forum natknąłem się na problem jednego z użytkowników, który twierdził - że sonda jest do wymiany lub należy oszukać komputer, wpinając jakiś rezystor. Niestety z motoryzacji jestem NOGA. Czy jest może jakiś sposób, na wymianę tego czujnika? Rozumiem, że jest to czujnik temperatury?
robertdg - 08-06-2015, 23:03
Bład dotyczy grzałki sondy lambda, jezeli instalacja elektryczna jest sprawna to nalezy wymienić sonde
retregon - 09-06-2015, 09:16
Mam problem, ponieważ rzekomo w Mitsubishi Lancerze są dwie sondy lambda w układzie wydechowym. Czy błąd który się wyświetla można przeklasyfikowac do konkretnego czujnika? W ASO za taką sondę chcą niby 2600 zł ..
plecho1 - 09-06-2015, 09:23
Chodzi o sondę za katalizatorem czyli tę druga. Tu masz katalog Denso według którego dobierzesz odpowiednią sondę i będzie sporo taniej niż w ASO http://www.denso-am.pl/e-katalog/
|
|
|