Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Terkotanie podczas ruszania
qlka2 - 23-08-2015, 12:57
A co sądzicie o mojej teorii z poduszkami skrzyni/silnika?
elektryk - 24-08-2015, 17:04
qlka2 napisał/a: | A co sądzicie o mojej teorii z poduszkami skrzyni/silnika? | Jakiś luz w napędzie spowodowałby poszarpytanie przy hamowaniu silnikiem lub przyśpieszaniu. Ale żeby aż terkotało to nie mam zdania.
Czy terkotanie występuje stale podczas takie eksperymentu czy w momencie między szarpanie, czy tylko raz na początku/końcu szarpnięcia?
qlka2 - 24-08-2015, 20:09
Patrzałem wczoraj pod maską i częstotliwość terkotania jest wprost proporcjonalna do szarpania silnikiem. Jednak nim trochę telepie.
Na dniach będę wyciągał poszczególne poduszki i oglądał w jakim są stanie.
Może ktoś wie którą obstawiać w pierwszej kolejności?
W Primerze waliło mi całym układem napędowym przy ruszaniu na śliskim i najbardziej uwalona była ta poprzeczna przy skrzyni.
Ten dźwięk to nie do końca takie terkotanie. Raczej jakby cykanie spowoodowane obijaniem czy ocieraniem czegoś o coś połączone z lekkim piszczeniem
Kolejny argument że może chodzić o coś gumowego.
krzychu - 24-08-2015, 21:28
Szarpie silnikiem na wolnych obrotach? Jeśli chodzi o równo to czasem nie rozrząd?
qlka2 - 24-08-2015, 22:31
Nie na wolnych tylko we wspomnianych wyżej przypadkach czyli np. przy podjeździe pod górkę na wstecznym i puszczaniu sprzęgła, przy hamowaniu silnikiem itp.
Przy jałowym i normalnej jeździe bez szarpania jest cisza. Przy jeżdżeniu w kółko tez jest cisza.
elektryk - 24-08-2015, 23:13
Czy przypadkiem takie delikatne "terkotanie" na wstecznym nie jest normalnym objawem. Bo mnie się coś kojarzy że wszystkie samochody i nowe i stare jakie słyszałem na parkingach to tak jakoś wydają inny dźwięk na wstecznym.
qlka2 - 24-08-2015, 23:24
Nie o to chodzi. Jak jest na podjeździe czyli ma większe obciążenie to wali mocniej bo silnik się bardziej trzęsie. Jak już jedzie na tym wstecznym po równym to jest ok chyba że znowu napotka na większe obciążenie. Wymontuję po kolei poduszki to będę wiedział. Najwyżej się zrobi tymczasową regenerację płynnym poliuretanem i zobaczymy czy będzie różnica.
krzychu - 25-08-2015, 08:00
elektryk napisał/a: | Czy przypadkiem takie delikatne "terkotanie" na wstecznym nie jest normalnym objawem. |
Jeśli masz niesynchronizowany wsteczny to tak (różnie z tym jest np. w Lancerze jest, w nowym chyba już nie). Ale to bardziej buczenie prostych zębatek w skrzyni (chyba o to chodzi jak są zsynchronizowane to są skośne).
qlka2 napisał/a: | Nie na wolnych tylko we wspomnianych wyżej przypadkach |
Nie o to mi chodzi. Może masz źle ustawiony balans i silnikiem ciągle trochę trzęsie a w wyżej wymienionych wypadkach tylko daje to objawy bardziej dokuczliwe i wyczuwalne??? Bo napisałeś, że patrzyłeś pod maskę. Przecież nie patrzyłeś jak jechałeś? A jak po puszczenie sprzęgła czy coś to tłumi drgań w skrętnych sprzęgle już wyzionęły ducha? I jak masz ze skrajności w skrajność to sprzęgło wali bo tłumi już nie tłumią tego?
qlka2 - 25-08-2015, 14:42
Rozrząd wykluczam bo tona trasie też by było czuć.
Co do otwartej maski to te podjazdy pd górkę właśnie obserwowałem.
Fakt że sprzęgło też może szarpać silnikiem bo w Primerze jak się redukowało bieg i puściło sprzęgło to szło z auta wyskoczyć.
Tutaj całym autem nie trzęsie ale te odgłosy słychać w momentach jak się silnik zaczyna ruszać. Ten odgłos to może po prostu coś o coś uderzać, obcierać itp. w momencie ruchu silnika. Jako że słychać to bardziej z lewej strony zacznę od poduszki właśnie w tym miejscu.
qba1983 - 26-08-2015, 11:02
krzychu napisał/a: | Jeśli masz niesynchronizowany wsteczny to tak (różnie z tym jest np. w Lancerze jest, w nowym chyba już nie). Ale to bardziej buczenie prostych zębatek w skrzyni (chyba o to chodzi jak są zsynchronizowane to są skośne). |
przeprasza ze wtrące, ale...
to czy zęby są skośne nie wiąże się czy wsteczny jest czy nie jest synchronizowany.
skośne zęby są po prosu cichsze, proste hałasują. synchronizacja wstecznego w róznych skrzyniach różnych marek różnie wygląda, czasem jest to np, wychamowywanie wałka od sprzegłą przez synchronizator 1 lub 5 biegu(6 jeśli jest), bardzo zadko występuje synchronizator wstecznego, wymaga innej konstrukcji skrzyni, a tak przy synchronizacji stosuje sie hamowanie wałka synchronizatorem z 5 biegu a koło wstecznego nasuwane jest na synchronizator 1 biegu (z tąd proste zęby)
qlka2 - 27-08-2015, 21:05
Po małym rekonesansie stwierdziłem że zerwana jest poduszka przednia, ta na belce pod silnikiem. Prawa od rozrządu wydaje się być ok, lewą jutro sprawdzę. Z tylną może być problem bo dostęp do niej nie jest za ciekawy.
Mam tylko nadzieję że skończy się na przedniej bo cena pozostałych powala.
elektryk - 28-08-2015, 09:54
qlka2 napisał/a: | Po małym rekonesansie stwierdziłem że zerwana jest poduszka przednia, ta na belce pod silnikiem. Prawa od rozrządu wydaje się być ok, lewą jutro sprawdzę. Z tylną może być problem bo dostęp do niej nie jest za ciekawy. | Przednia poduszka jest fabrycznie "nacinana" że na pierwszy rzut oka wydaje się zerwana. Najlepszy test to ją wyciągnąć, bo boczne blachy utrudniają ocenę.
Co do tylnej poduszki a w zasadzie tego łącznika który przypomina wahacz, to dostęp do wymiany jest dość prosty, można przełożyć klucze nad belkę i nimi manewrować.
qlka2 - 28-08-2015, 16:02
Podziałamy zobaczymy. Pęknięcia które widziałem w przedniej poduszce raczej fabryczne nie są.
Dzisiaj próbowałem wyjąć poduszkę skrzyni ale bez opuszczenia skrzyni nie da się jej wyjąć bo szpilki przeszkadzają. Nawet przy maksymalnie opuszczonej skrzyni nie da się jej wyjąć ale tyle co ją poobserwowałem to wydaje się ok. Muszę się jeszcze tej tylnej przyjrzeć. Przednią już zamówiłem. W poniedziałek będę wymieniał.
[ Dodano: 31-08-2015, 21:19 ]
Poduszka przednia wymieniona. Faktycznie stara była mocno popękana.
Jednak wymiana nic nie zmieniła w temacie terkotania czy trzeszczenia lub zgrzytania.
Coraz bardziej skłaniam się ku teorii że to coś z tarczą sprzęgłową.
Ewidentnie zgrzyta na półsprzęgle mniej więcej z częstotliwością proporcjonalną do obrotów silnika.
Paput - 01-09-2015, 19:28
A sprawdzałeś.tuleje tylnego mostu?
qlka2 - 01-09-2015, 21:23
Jeszcze nie ale odgłosy słychać ewidentnie z przodu.
Może to mieć wpływ?
[ Dodano: 11-09-2015, 08:54 ]
Witam ponownie.
Śmiem twierdzić że wspomniane przeze mnie odgłosy nie mają nic wspólnego z tym że auto ma napęd 4WD:
http://fiatpunto.com.pl/topic18119.html
http://forum.vwgolf.pl/vi...?f=181&t=426994
http://www.forumforda.pl/showthread.php?p=1886635
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=149062
Przyczyny obstawiają różne: sprzęgło, łożysko, docisk, wysprzęglik, uszkodzone poduszki czy nawet luźny wydech. Mnie raczej wersja z jakimś elementem sprzęgła przekonuje chyba że ten wysprzęglik może powodować takie problemy?
|
|
|