To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - Problem z układem kierowniczym

Pawlik84 - 26-02-2017, 18:41

Ghostman napisał/a:
Na onecie gdzieś czytałem, że to jest normalka w samochodach mitsu (była akurat mowa o mirage), bo mają bardzo mały kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy. Jeżeli te odbijanie przy skręcie jest problemem, to musiałbyś znaleźć speca, który by to potrafił zwiększyć gdzieś o 1 stopień. Samochody mają standardowo 1,5 stopnia, a w colcie jest 0,5.
Maglownica to nie jest kierunek, w którym trzeba byłoby iść. ESP też gaśnie po zapłonie.

To prawda w SpaceStar "tym nowszym" też kierownice nie odbijają. Chyba te auta tak mają - pewnie chodzi o ten kąt/stopień. W takim bądź razie nic nie ruszam. U mnie ESP gaśnie po zapłonie czyli wtedy kiedy ten system zaczyna i ma działać to chyba normalne. Osobiście manewrowanie na parkingu jest przyjemne, podczas jazdy troszkę wkurza mnie te kontrowanie jak by nie umiał jechać prosto? Choć i do tego się przyzwyczaiłem - nie jest to jakieś tragiczne doznanie ale coś tam zawsze wkurza :/.

MarcinZ - 07-04-2017, 18:25

Ghostman, i jak sprawa wspomagania ?Pawlik84, wlasnie bylem lekko zdziwiony ,jak przejechalem sie kawalek,ale mowie przeglad bedzie to powie ze cos nie tak z geometria ,ale nic ,jest ok wszystko.
Wiec ten typ tak ma ?

Pawlik84 - 07-04-2017, 19:59

Skoro ma tak kilka osób widać tak musi być. Ja się przyzwyczaiłem i szczerze nie narzekam na to. Mi układ kierowniczy w colcie jak najbardziej odpowiada i jeszcze mnie nie zawiódł.
Leszekl66 - 21-06-2019, 21:12

Mam Colta od ponad miesiąca - trudno przyzwyczaić mi się do charakterystyki wspomagania. Myślałem że może to jakaś usterka że przy prędkościach ponad 40kmh układ usztywnia sie i jest niestety delikatny kłopot z drobnymi korektami kierunku jazdy, ale z tego wątku wynika że tak ma być :( . Na szczęście tym autkiem jeździ głównie moja żona a jej to nie przeszkadza :D .
Czy ma ktoś doświadczenia z węższymi oponami czy samochód zachowuje się tak samo. Teraz mam letnie 205 a zimówki mam 175, ciekawe czy na zimówkach będzie inaczej się prowadził.

tomusn - 23-06-2019, 19:34

Wspomaganie się wyłącza pow pewnej prędkości.

Co do korekt kierunku jazdy:
w Colcie 2005 musiałem ciągle go pilnować, latał po drodze lewo - prawo..
w Colcie 2011 jest chyba coś poprawione bo nie muszę tego robić

opony :
2005 - 195/50 15
2011 - 205/45 16