To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Trzeci w karierze, drugi na podwórku :) ELW

booohal - 28-07-2015, 22:01

Problemik mam.
Rozjaśnijcie mi proszę jak to było z tymi kabelkami audio.

Obok wtyczki antenowej, biało-czarny -
Z głębi konsoli, czarny, zakończony konektorem -
Z ISO, czarny, zakończony konektorem z kółeczkiem -
Z ISO, niebiesko-biały, system remote control -
Z ISO, czarno-żółty, Mute -

Domyślam się, że to co idzie razem z kablem antenowym to pewnie wzmocnienie anteny - do czego podłączyć?
Pamiętam, że w zielonym i fioletowym podłączałem jakiś chyba czarny kabel do masy żeby radio nie gubiło pamięci.

robertdg - 28-07-2015, 22:08

Może pomoże http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=42896
booohal - 29-07-2015, 18:34

Dzięki Robercie ale niezbyt mi pomogło.

Radio pamięci nie gubi, mimo tego, że nic nie podłączałem poza kostkami ISO. Git.
Pozostaje więc wzmocnienie anteny. Dzisiaj zrobiłem 200km i maksymalnie zbiera 2 stacje :D
Ktoś coś?

dmi - 29-07-2015, 18:55

mi też nie łapie stacji, to często problem w galu, nie pomaga wzmacniacz antenowy montowany do radia, odpowiedzialny jest za to główny wzmacniacz przy dachu pod anteną...
robertdg - 29-07-2015, 19:50

3 zdjęcie czarny kabel z oczkiem wychodzacy z kosci standardu ISO winien być przykrecony do masy auta
Co do wzmocnienia to zazwyczaj podłacza się je do plusa bo masa sciagana jest z radia/anteny, obudowy radia.

Sprawdź te rzeczy

booohal - 29-07-2015, 20:08

robertdg napisał/a:
3 zdjęcie czarny kabel z oczkiem wychodzacy z kosci standardu ISO winien być przykrecony do masy auta

Z tego co kojarzę to w jednym i drugim sedanie łapałem go do masy bo radio traciło pamięć. Tu nie traci więc zabezpieczę tylko ten oczkowy konektor izolacją bo jak działa to nie będę kombinował ;)

robertdg napisał/a:
Co do wzmocnienia to zazwyczaj podłacza się je do plusa bo masa sciagana jest z radia/anteny, obudowy radia.

Z ISO wychodzi jakiś ''+''?

dmi, też może mieć rację. Ogólnie nie mam oryginalnego bacika tylko jakiś srebrny wkręcony, którego oczywiście nie można odkręcić. Kupię jakąś uniwersalną, dachową antenę z wzmacniaczem i będzie to jakoś wyglądać, a może i nawet działać :D

P.S.

Jak się sprawdza czy dany kabel to '+' czy '-' ?
Mam jakiś tam multimetr ale z elektryki jestem kompletna pierdoła... :oops:

robertdg - 29-07-2015, 20:35

Jeżeli masz multimetr to jak czerwony kabelek przyłożysz do plusa i wynik bedzie na plusie to znaczy, ze masz dobra biegunowość
booohal - 29-07-2015, 20:45

Czyli czarny gdzieś do masy, a czerwonym lecę po kabelkach i patrzę czy wartość na plusie. Jeżeli tak to jest to plus.
Domyślam się, że pod taki wzmacniacz antenowy powinno iść napięcie 12V?

robertdg - 29-07-2015, 20:47

Tak, na poczatku sprawdź na klemach akumulatora, przyklładając czarny do czarnego, czerwony do czerwonego (mowa o kabelkach miernika ;-) ), zobacz wynik a pozniej przylóż na odwrót i porównaj wynik ;-)
booohal - 29-07-2015, 20:49

Właśnie to zrobiłem :D

Robert niezawodny jak zwykle :prayer: :thumbright:

booohal - 05-08-2015, 19:17

Dziś wymiana plecionek.
Jak się okazało przedmuchów nie było ale były poszarpane troszkę i profilaktycznie wymienione obie.
200zł, dwa lata gwarancji, robota pierwsza klasa.
Już kiedyś o nim wspominałem, najlepszy tłumikarz z jakim miałem do czynienia.

booohal - 12-08-2015, 18:17

LPG wystrojone po AFR.
Spalanie do 12ltr w moim cyklu. Czyli literek więcej jak sedan.
Kombiaczek połyka kilometry jak szalony gdy sedan czeka na skrzynię :)

MManiak - 12-08-2015, 18:29

Przynajmniej jest czym podróżować. :biggrin: Sedan dostanie zębatki to też pomknie. :wink:
booohal - 22-08-2015, 13:46

A na dniach:

booohal - 27-08-2015, 19:16

Trzykrotnie wyczyszczony układ chłodniczy. Syfu było co nie miara i jakiś osad w zbiorniczku (oczywiście też wypucowany) Podejrzewam, że ktoś kiedyś wlał i się pogryzło bo normalnie ten osad nie wyglądał... Po trzecim płukaniu poleciała już czyściutka woda :)