To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Rozrząd O1 i O1T temat zbiorczy

Bizi78 - 03-02-2016, 21:04

Po vinie możesz tutaj sprawdzić nr. OE:
http://mitsubishi-motors....x.php?model=7AQ

miron - 04-02-2016, 18:29

Napinacz hydrauliczny jest taki sam do 2.0 i 2.0t ?
woojas25 - 04-02-2016, 19:33

tak
miron - 06-02-2016, 21:12

A taki zestaw byłby dobry http://allegro.pl/rozrzad...inpage-observed
qlka2 - 06-02-2016, 22:32

A jaka specjalna różnica od tego:
http://allegro.pl/ShowIte...ars_rule_id=201
Poza ceną?

elektryk - 07-02-2016, 21:57

Ja kupowałem kilka razy od sprzedawcy DEXX, kiedyś pasowała mi jego lokalizacja i podczas powrotu z pracy odbierałem osobiście. Mogę powiedzieć że sprzedaje to co sprzedaje, jeśli na aukcji jest podane że część będzie marki X to w zamówieniu będzie marki X. Żadnej więcej filozofii. Ceny miał z reguły dobre, towar dostępny w 1-2 dni. Ale to tylko sprzedawca części który zamawia w hurtowni i wystawia, żadnej magii w tym nie ma, kupuje i sprzedaje bez odprawiania czarów.
qlka2 - 07-02-2016, 23:38

Ja zdaje się też kiedyś u niego coś kupowałem ale dość dawno.
Jeżeli chodzi o tego co ja podałem to brałem u niego rozrząd do Primery, szwagier do Civica.
Dużo ludzi z forum Nissana kupowało u niego i też byli zadowoleni.
Jeżeli sprzedają takie same podzespoły to po co przepłacać?
W tym motorsystemie z reguły mieli najkorzystniejsze ceny.

[ Dodano: 04-03-2016, 07:44 ]
Mam jeszcze pytanie o ten pasek balansujący.
Poprawcie mnie jeżeli źle to rozumiem.
Zakładam że normalny mechanik z wymianą paska rozrządu nie powinien mieć problemów. Najistotniejsza kwestia to ustawić wałek balansujący.
Czy dobrze rozumiem że nie ma znaczenia jak założymy pasek balansujący a liczy się tylko dobre ustawienie jednej rolki?
Ja to rozumiem tak że obrót tej rolki ileś tam razy powoduje jeden obrót czymś innym (pompą oleju?) i trzeba kręcić do momentu aż się otwory pokryją i śrubokręt wejdzie cały w otwór? Gdzie szukać tego otworu w 4G63? Czy jest czymś zaślepiony i na czas wymiany trzeba odkręcić zaślepkę tego otworu?
Czy oprócz tego są jakieś inne newralgiczne punkty co do wymiany rozrządu?

elektryk - 04-03-2016, 08:40

qlka2 napisał/a:
[ Dodano: 04-03-2016, 07:44 ]
Mam jeszcze pytanie o ten pasek balansujący.
Poprawcie mnie jeżeli źle to rozumiem.
Zakładam że normalny mechanik z wymianą paska rozrządu nie powinien mieć problemów. Najistotniejsza kwestia to ustawić wałek balansujący.
Czy dobrze rozumiem że nie ma znaczenia jak założymy pasek balansujący a liczy się tylko dobre ustawienie jednej rolki?
Ja to rozumiem tak że obrót tej rolki ileś tam razy powoduje jeden obrót czymś innym (pompą oleju?) i trzeba kręcić do momentu aż się otwory pokryją i śrubokręt wejdzie cały w otwór? Gdzie szukać tego otworu w 4G63? Czy jest czymś zaślepiony i na czas wymiany trzeba odkręcić zaślepkę tego otworu?
Czy oprócz tego są jakieś inne newralgiczne punkty co do wymiany rozrządu?
W skrócie. Są dwa paski, pasek wyłącznie dla wałka balansującego nr 1 i pasek główny. Pasek główny napędza wałki rozrządu i pompę oleju której kółko przez przekładnię 3:1 napędza wałek balansowy nr 2. Pasek napędzający wałek balansowy nr 1 zakłada się prosto, więcej magii jest przy "głównym" pasku, bo poza ustawieniem wszystkich widocznych kółek na znakach, trzeba mieć pewność że wałek balansowy nr 2 jest odpowiednio ustawiony. Jeśli wałek balansowy nr 2, jest ustawiony dobrze to automatycznie znaki na kole pompy oleju ustawią się w linii.

Otwór do testowania znajduje się pod katalizatorem, "zabezpieczony" jest zwykłą śrubą, trzeba dojść z boku płaskim kluczem, chyba rozmiar 14.

Krzyzak - 04-03-2016, 08:50

elektryk napisał/a:
pompę oleju której kółko przez przekładnię 3:1 napędza wałek balansowy nr 2
dokładnie to 2:1
ta 3-ka to pewnie się wzięła z tego, że znacznik pompy oleju zgadza się ze znacznikiem wału co 3 obroty wału

generalnie jest tak, że źle ustawiona pompa oleju sama ucieka ze znaków, bo masa wałka chce spaść na dół (jest u góry, czyli źle); wystarczy spróbować przekręcić koło o kilka zębów i samo leci dalej
przy dobrym ustawieniu jest odwrotnie - czyli koło próbuje wracać do znacznika

qlka2 - 04-03-2016, 10:54

Rozrząd na znaki to mechanik na pewno ustawi.
Mi chodzi o to że nie ma znaczenia jak się ustawi pasek balansu, chodzi tylko o to żeby kręcąc tym kółeczkiem ustawić taką pozycję żeby ten śrubokręt wszedł.
Tak to mam rozumieć? Jak najprościej to mechanikowi wytłumaczyć żeby się nie machnął?

[ Dodano: 04-03-2016, 12:01 ]
Dobra, pooglądałem serwisówkę i już to czaję.
Paski główny i balansujący ustawiamy na znaki, ewentualnie robimy swoje (tak pewnie mechanik zrobi), zakładamy tak samo sprawdzając czy dobrze jest ustawiona rolka od pompy oleju (czy śrubokręt wchodzi).
A jeszcze pytanie czy "special tool" w postaci gwintowanego pręta jest niezbędny do ściągnięcia napinacza czy da się to zrobić bez niego?

Krzyzak - 04-03-2016, 14:45

qlka2 napisał/a:
czy "special tool" w postaci gwintowanego pręta jest niezbędny
nie
elektryk - 04-03-2016, 21:23

Krzyzak napisał/a:
elektryk napisał/a:
pompę oleju której kółko przez przekładnię 3:1 napędza wałek balansowy nr 2
dokładnie to 2:1
ta 3-ka to pewnie się wzięła z tego, że znacznik pompy oleju zgadza się ze znacznikiem wału co 3 obroty wału
Nie wiem jak to rozumujesz ale według mnie jakby przekładnia była 2 do jednego, to na dwa obroty jednym kołem, drugie by się obracało raz (albo 4 razy).
Krzyzak - 06-03-2016, 14:03

1 obrót pompy oleju to 1/2 obrotu wałka balansowego - tak to rozumuję
elektryk - 06-03-2016, 21:38

Krzyzak napisał/a:
1 obrót pompy oleju to 1/2 obrotu wałka balansowego - tak to rozumuję
Wtedy co dwa obroty pompy oleju wałek by się ustawiał we właściwej pozycji. A ustawia się co 3 obroty, więc ....
qlka2 - 06-03-2016, 22:00

Dobra teraz pytanie z innej beczki.
Czy zwykły śmiertelnik posiadający narzędzia jest w stanie sam wymienić i ustawić taki rozrząd?
Sprawa nie wygląda na skomplikowaną ale konsekwencje pomyłki są wiadomo jakie.
Pytanie tylko czy można napotkać na jakieś problemy z montażem całości?
Chodzi mi o jakieś momenty dokręcania czy ewentualne pomyłki przy montażu (zakładam że pomyłki przy ustawieniu nie będzie).
Czy pompa wody wyjdzie bez problemu czy będzie trzeba coś kombinować?