To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Biały kruk, czarna perła

areseral - 17-01-2016, 20:07

No i ręczny ogarnięty :) Udało mi się znaleźć zaciski których szukałem dwa miesiące... bo regeneracja to koszt 300zł + części. A te dostałem za 110 sztuka.

Ogólnie to rozrusznik mi padł... usterką był kabel zasilający który spadł albo ten od elektrozaworu... Ogólnie to musiałem go sam sobie popchnąć na stacji benzynowej bo nie było chętnych do pomocy... na stacji mieli pewnie niezły ubaw :D Kiedyś tak malucha odpalałem ale z maluchem no jakby to powiedzieć... mniej kg było :D Niestety nie miałem możliwości zajrzenia do tego rozrusznika pod blokiem... nawet nie chciałem ryzykować... zima w końcu.

Oddałem więc go do warsztatu. Tam wymienili mi zaciski + klocki + płyn + linki hamulca ręcznego. Przejrzeli mi cały samochód i do roboty mam amortyzatory przód... a na stacji diagnostycznej nic nie było...

Ach bym zapomniał. Liczyłem, że w rozruszniku trzeba będzie wymieniać szczotki... on sam jest jak nowy, jeszcze się świeci. Dlatego mi go nie rozbierali :)

Teraz już tylko amory i LPG wsadzić i można śmigać do.. śmierci :mrgreen:

Gdyby ktoś chciał stare zaciski to może sprzedać w dobrej cenie ;)

Rzucio - 17-01-2016, 20:11

Jaki jest rozstaw szpilek w MSXie?
areseral - 17-01-2016, 21:33

Szukaj tutaj: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=32302 chyba 4x100 ale mogę się mylić ;)
staszq2 - 17-01-2016, 21:56

areseral napisał/a:
Bo tego autka gazować nie chcę

areseral napisał/a:
Teraz już tylko amory i LPG wsadzić

Czyżby spalanie rozczarowało ? :P
Życzę powodzenia w doprowadzaniu Misia do porządku i gratki zakupu :wink:

Piwor - 17-01-2016, 22:36

Cytat:
Jaki jest rozstaw szpilek w MSXie?

4x114,3

Ten silnik kotłuje jak smok...

areseral - 18-01-2016, 19:50

staszq2 napisał/a:
areseral napisał/a:
Bo tego autka gazować nie chcę

areseral napisał/a:
Teraz już tylko amory i LPG wsadzić

Czyżby spalanie rozczarowało ? :P
Życzę powodzenia w doprowadzaniu Misia do porządku i gratki zakupu :wink:

Haha tak rozczarowało :) Poza tym planowałem go potrzymać rok, ale teraz jak patrzę na to ile w niego inwestuję to lepiej będzie jeżeli to się chociaż trochę zwróci w postaci bezproblemowej eksploatacji.

Piwor napisał/a:

Ten silnik kotłuje jak smok...

Lubi sobie wypić faktycznie ;) Dlatego też nie wiem skąd te raporty na autocentrum... Raporty

Średnia 7,6.

Wracając do gazu... on się szybko rozgrzewa, zawory hydraulika załatwia więc... 12 litrów gazu to nie 10 benzynki :D

areseral - 18-01-2016, 20:11

Większość userów w swoich tematach wkleja zdjęcia więc wkleję i ja :D

Diagnostyka:

Pasek...

Wymiana dosłownie w ostatniej chwili...

No i wspomniany wcześniej olej:

Wymiana przy 192k km. Przejechałem już ponad 1k na nim i muszę powiedzieć, że czarny nie jest, wygląda bardzo ok.

No i nie mam jeszcze zdjęć z przeglądu popychaczy... już mnie zaczęło to delikatnie mówiąc denerwować. No i niestety nie było żadnych martwych czy też mocno zużytych, być może nie do końca poprawnie testowałem, ale wszystkie trzymały ciśnienie, łepek nie miał luzów. Trzeba będzie za jakiś czas zastosować środki wyciszające ;)

areseral - 24-02-2016, 22:47

Zawsze ciekawiły mnie te chińskie daszki na lusterka :D Nie wytrzymałem i zamontowałem sobie :D

Zastanawiałem się jakie klocki kupić: TRW czy może ATE, suma sumarum padło na:

Które są firmy... a proszę sobie wybrać...

Oczywiście kruk nie byłby sobą gdyby się coś w miesiącu nie popsuło...

Niestety niskich fajek nie mogłem nigdzie znaleźć.... siedzi niestety niefabryczny zestaw...

apg2312 - 24-02-2016, 23:16

areseral napisał/a:
Dlatego też nie wiem skąd te raporty na autocentrum... Raporty

Bo ktoś sobie wrzucał co mu na myśl przyszło, ewentualnie zakładając konto pomylił silniki.
Na 1.8 przy delikatnej, ekonomicznej jeździe na trasie możesz zejść do ok. 7,5-8 litra, ale wtedy np. na autostradzie będziesz się wlókł 100-120 km/h . W typowo miejskiej jeździe 9-11 litrów.
LPG pozwoli sporo kasy zaoszczędzić, ale też byle monter nie może go zakładać, no i instalacja lepiej żeby była z górnej półki.

areseral - 26-02-2016, 23:13

Być może tak było ;)

Wychodzi mi średnia na poziomie 10,5l. Tylko, że ja pon-pt robię 3km odcinki x2 więc niedogrzany jeździ.

Mam nadzieję, że wymiana cewek wpłynie pozytywnie na spalanie. Stare były już dojechane mocno.

No i z LPG właśnie mam kilka dylematów. Po 1 czy aby na pewno pakować gaz to takiego starszawego auta. A druga sprawa mówisz górna półka LPG, ważne są chyba szybkie wtryski, jakieś MagicJet czy też Hana2000... Reszta nie jest aż tak mocno istotna. A przynajmniej tak mnie się wydaje... do tego dobry reduktor.

apg2312 - 27-02-2016, 00:53

areseral napisał/a:
Wychodzi mi średnia na poziomie 10,5l

Czyli praktycznie cały czas na ssaniu. To i tak niezły wynik.
areseral napisał/a:
Po 1 czy aby na pewno pakować gaz to takiego starszawego auta

Instalacja to koszt ok. 2500 zł. Przy spalaniu Pb95 10/100 i przebiegu 1000 km miesięcznie oszczędzasz mniej więcej ok. 200 zł miesięcznie. Czyli instalacja zwróci Ci się po jakimś roku.
Tu masz porządny kalkulator :
http://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html
możesz sam sobie wszystko obliczyć