To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0T] Problem z szyberdachem nie otwiera się.

tościk - 05-10-2020, 19:01
Temat postu: Re: Mitsubishi Outlander 2.0 benzyna problem z szyberdachiem
Patryka99 napisał/a:
Dzień dobry
Mam problem z szyberdachem, mianowicie jestem w trasie szyberdach działał bez problemowo a teraz nie mam jak go zamknąć, ponieważ nie reaguje na przyciski.
I tutaj moje pytanie słyszałem że istnieje coś takiego jak awaryjne zamykanie, niestety nigdzie nie mogę go zlokalizować, czy ktoś może wie gdzie znajdę takie zamknięcie

Mitsubishi Outlander 2.0 benzyna, 2004 r

A słychać, że silniczek od szyberdachu pracuje?
Mi kiedyś śrubki trzymające silniczek wypadły i przez to dach został w połowie. Trzeba było się dobrać do podsufitki, ustawić silniczek i dach na tą samą pozycję i przykręcić znowu silniczek. Przy zdejmowaniu podsufitki uważaj, żeby śrubek nie zgubić, bo spadną zapewne.

Bzyk_R1 - 05-10-2020, 19:31

Scaliłem do odpowiedniego tematu.

Jeżeli to nie wina śrubek trzymających silniczek szyberdachu to awaryjnie możesz złożyć szyberdach używając klucza sześciokątnego kręcąc oś obrotu silnika od dołu. Widać to dokładnie na poprzedniej stronie na zdjęciach.

bart2888 - 03-11-2021, 18:52

Witam, dzięki za przyjęcie do grupy, to już drugi Mitsubishi w naszej rodzinie i ogólnie jestem bardzo zadowolony z auta. Mam jednak problem z szyberdachem czasami. Kiedy chce go otworzyć do tyłu czyli aby się schował w dachu to uszczelka i dach bardzo mocno go trzyma i szyberdach się nie przesuwa.

Wszystko działa generalnie, jak się posmaruje uszczelki to przez jakiś czas jest dobrze, a później znowu występują naprężenia i szyberdach się nie odsuwa. Czy to jest problem regulacji, jak to rozwiązać ?

Pozdrawiam !

roger18sx - 12-12-2021, 21:19

Ja się nacieszyłem sprawnym szyberdachem coś ponad rok . Po zakupie czyściłem i smarowałem prowadnice , wszystko działało poprawnie. A że jezdziłem dość szybko z uchylonym po bardzo nieciekawej drodze to coś zaczeło w nim nawalać stukać podczas jazdy. W końcu któregoś nie pięknego dnia w kwietniu chciałem go otworzyć po zimie, coś strzeliło i się rozregulowało. Ażeby to zamknąć musiałem ręcznie regulować prowadnice. Klima działa więc niech szyber spoczywa w pokoju.
marqe - 03-03-2022, 15:16

Wymieniał ktoś może uszczelkę/gumę wokół szyby szyberdachu??
Mam rozerwaną w dwóch miejscach i chce zrobić z tym porządek.
Oryginalna uszczelka 70$ może ktoś coś ćwiczył ten temat??

Pozdrawiam