Carisma - Techniczne - 1.8 GDI Auto się dusi
MarcinKolo - 08-11-2016, 21:53
Dzięki, znalazłem już przed Twoim postem Ale nie rozumiem jednej rzeczy :
(1) Uruchom silnik, pozwol nagrzac sie silnikowi az temperatura w chlodziwa osiagnie temperature 85.
Kiedy temperatura osiagnie 85 lub wiecej przelacz stacyjke w pozycje ON
Jak silnik pracuje te nie jest w pozycji ON ? Nigdy nie kręciłem kluczykiem "do przodu", kiedy silnik pracuje, więc nie wiem za bardzo jak to rozumieć
O tej godzinie mogę to zrobić czy już jest za zimno ?
plecho1 - 08-11-2016, 22:08
Chodzi o to aby nagrzać silnik do temperatury roboczej następnie zgasić i ponownie odpalić i odpalony pozostawić na 10 min na biegu jałowym bez obciążenia a następnie na 10 min z pełnym obciążeniem.
Teraz możesz też to zrobić.
MarcinKolo - 08-11-2016, 23:55
Dziękuję, zrobiłem wszystko jak w poradniku, tj. rozgrzewka, 10 min. bez klimy i 2x z klimą po 10 min. Trzymają się po tym zabiegu obroty ok. 900. Będę testował o 6 rano, gdzie do pokonania mam krzyżówkę, rondo, zjazd i jeszcze dwie krzyżówki Dla przykładu dzisiaj rano jadąc miastem ok. 3 km zgasł mi 3 lub 4 razy.
A jeszcze chciałbym zapytać, żeby nie zaczynać nowych wątków a widzę, że udzielają się osoby, które jakieś pojęcie mają, jakie są objawy zapchanej przepustnicy ? Poprzedni właściciel używał mojej furmanki jako auta bardziej roboczego, żeby coś przewieźć itd. mając Ravkę jako główny wóz, więc domniemam, że już jakiś czas żadnych napraw, czyszczenia nie robił. Jest jeszcze kilka drobiazgów, np. w którym miejscu podhaczyć lampkę środkową, bo urwał się pstryczek i czy w Carismie powinno się zapalać oświetlenie przy zamykaniu/otwieraniu drzwi ?(u mnie się nie włączają). Jak wymienić diodę podświetlającą lewą stronę panelu klimy ? Jak i czy w ogóle się da naprawić podgrzewanie tylnej szyby? Praktycznie nie działa, są tylko małe kreski w miejscach spirali. Nie działa również sterowanie lewego lusterka poziomo, góra-dół chodzi. Czy wszystkie Carismy miały montowane podgrzewane lusterka i czy da się kupić samo lustro boczne(bez obudowy) ? Mam podgrzewane fotele, więc chyba nie jest to najuboższa wersja. Już Ci dziękuję za samo przeczytanie mojego posta xD Pozdro Mitsumaniaki.
[ Dodano: 09-11-2016, 02:33 ]
A jeszcze jedno pytanko, sporadycznie dzieje się tak, że np. jadę 50/60 na równym gazie i zaczyna sam się delikatnie podkręcać może o 100/200 obrotów w górę, mogło to być przyczyną niezrobienia nauki obrotów ?
I czemu te filtry http://allegro.pl/carisma...87.html#thumb/2 nie dają się wcisnąć w uszczelkę ? Chyba nie były nieoryginalne. Teraz chodzi bez filtrów (a na pewno bez tego co kolega wrzucił zdjęcie) i nie wiem czy tak w ogóle na dłuższą metę można ? Podobno w dieslach je wyjmują i nie ma problemu a tutaj ?
Bizi78 - 09-11-2016, 07:39
W GDI przepustnicę warto wyczyścić raz w roku bo zbiera się dużo syfu.
Oczywiście warto, choć jest sporo więcej roboty wyczyścić kolektor.
MarcinKolo napisał/a: | czy w Carismie powinno się zapalać oświetlenie przy zamykaniu/otwieraniu drzwi ? |
Tak.
Prawdopodobnie do przeczyszczenia lub wymiany krańcówka w drzwiach.
MarcinKolo napisał/a: | np. w którym miejscu podhaczyć lampkę środkową, bo urwał się pstryczek |
Takie info znajdziesz w instrukcji obsługi do zassania tutaj:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=80
MarcinKolo napisał/a: | Jak i czy w ogóle się da naprawić podgrzewanie tylnej szyby? |
Co do podgrzewania szyb to jeśli nie grzeje w ogóle to może konektor podłączeniowy się oderwał lub padł bezpiecznik.
Jak grzeje częściowo to pewnie ścieżki na szybie są przerwane (możne je zreperować specjalną farbą przewodzącą).
MarcinKolo napisał/a: | jadę 50/60 na równym gazie i zaczyna sam się delikatnie podkręcać może o 100/200 obrotów w górę, mogło to być przyczyną niezrobienia nauki obrotów ? |
Jeśli jedziesz na klimie to normalne jeśli bez to może być spowodowane brakiem nauki obrotów.
MarcinKolo napisał/a: | Czy wszystkie Carismy miały montowane podgrzewane lusterka i czy da się kupić samo lustro boczne(bez obudowy) ? |
Co do pierwszego to nie, co do drugiego jeśli chodzi o samo szkło to tak, jeśli wnętrze to poszukaj na szrotach lub allegro.
Co do klimy to manual czy klimatronic .
Polecam dodatkowo ściągnąć z forum service manual ENG.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3448
woxy - 09-11-2016, 11:22
Dzisiaj dostałem swoje filtry, natomiast nie wiem w jaką uszczelkę one mają niby pasować, tam przecież zwykły otwór w aluminium w który to trzeba go wcisnąć.
Zobaczę u siebie. Jak nie wywaliłem oryginalnego to zmierzę wymiary.
Na Aliexpress po chyba 2USD za 10sztuk czy jakoś tak chodzą te filterki, także w sumie to nie wiem czy ori czy nie. Wystarczy znać wymiary potrzebne i wpisać w szukaj "micro fuel filter".
MarcinKolo - 09-11-2016, 18:01
No to dupa a nie mechanik bo powiedzial ze je sie montuje w ta uszczelke od przewodu...
[ Dodano: 09-11-2016, 18:06 ]
Jakbys mogl to zrob jakas fotke gdzie znajduje sie drugi filterek i jak to wyglada zamocowane. Moze podjade gdzies indziej je zamontowac jesli musza byc ?
[ Dodano: 09-11-2016, 20:08 ]
BTW jest mozliwosc wylaczenia tego pikania temperatury zewnetrznej ?
plecho1 - 09-11-2016, 20:17
Nie można wyłączyć tego sygnału, pojawia się przy temperaturze na zewnątrz +3 stopnie C.
MarcinKolo - 10-11-2016, 00:02
Bizi78 napisał/a: | Co do klimy to manual czy klimatronic |
Panel z małym wyświetlaczem. Z lewej strony jest przycisk Auto, więc nie wiem, nigdy nie miałem do tej pory samochodu z klimą, więc nie wiem jeszcze za bardzo jak jej używać:)
plecho1 napisał/a: | Nie można wyłączyć tego sygnału, pojawia się przy temperaturze na zewnątrz +3 stopnie C. |
A może odłączyć termometr xd
plecho1 - 10-11-2016, 06:38
Jak Ci tak strasznie przeszkadza to czemu nie, dla mnie osobiście to bardzo użyteczny sygnał, z reszta to tylko trzy piknięcia po włączeniu zapłonu.
woxy - 10-11-2016, 17:24
Założyłem filterek WC, i mam krótkie foto story.
Co i gdzie na pompie:
U mnie filtr był tylko na wlocie (Gasoline input and microfilter placement).
Aby go wyciągnąć odkręcasz 2 śruby 10tki, ruszając przyłączem wyjmujesz je (można podważyć czymś płaskim). Potem aby wyjąć filtr (który dość ciasno jest spasowany), trzeba posłużyć się np. wkrętem do drewna, czy czymś podobnym. Wkręcasz go w miejsce filtra, aż przebije filtr (na głębokość około 3cm), kombinerkami czy czymś takim wyciągasz wkręt razem z filtrem (czasem trzeba kilka prób).
Bez filtra:
I z wciśniętym (wbitym) nowym filtrem. Filtr ciasno wchodzi, trzeba czymś go wcisnąć / popukać aby dobrze wszedł:
MarcinKolo - 10-11-2016, 21:33
Dzięki za fotki, myślę, że ten mechanik mnie zrobił w konia, bo nawet zaglądał lusterkiem czy jest tam filtr a mi mówił, że w uszczelkę powinien wchodzić. Zauważył, że się nie znam i upalił głupa, żebym jeszcze samochód zostawił, na szczęście odjechałem i już tam nie zajadę nigdy więcej. To drugiego filtra nie wymieniałeś tak? Gdzie on w ogóle powinien być na zdjęciu ? A co do termometra to jadąc trasą pikał co jakiś czas a jak stanąłem i po paru minutach z ciekawości sprawdziłem to było 9 stopni. Nie wiem, czy termometr fiksuje i jaka była rzeczywista temp. Ale wychodzi na to, że przyczyną mojego problemu rzeczywiście był filtr paliwa, wczoraj trasa 70km, dzisiaj grubo ponad 100km i żadnych problemów. Dzięki również za info w sprawie nauki obrotów, bo znowu by zaczęli wymyślać bajki i mnie kasować. Tak sobie teraz myślę, czy w innych markach nie trzeba nic robić, ustawiać, regulować po odłączeniu aku ? Jeśli trzeba to co to z warsztat w ogóle. Pozdrawiam
woxy - 10-11-2016, 21:44
Tak, 2-go filtra u mnie nie było, przynajmniej tam gdzie szukałem nie znalazłem,
a na logikę, gdyby tam miał być, to powinien być tam gdzie (gasoline return).
Nie wiem tylko czy tak samo jak jak na fotce 3, wbity w korpus pompy (u mnie w tym miejscu jest jakieś 3-4mm otwór więc nijak 6mm filterek się nie zmieści) czy może razem z kierunkiem przepływu paliwa, wbity w króciec (ale u mnie nie pasuje, o jakieś 1-2mm na średnicy filterek za duży).
EDIT: Znalazlem 2gi filterek. Jest dostępny pod kolejnym przyłączem paliwowym, od góry pompy i z tyłu pompy (w kierunku szyby). Wymieniłem go, ale nie było konieczności bo był czysty jak nówka.
Rozebrałem zawór regulacyjny, iglica miała wytarcie po 1 stronie. Spolerowałem, ale nadal lipa. Nie wiem czego by się czepić, a nie mam innych części na podmianę
MaciejKrK - 19-11-2016, 11:08
Witajcie, po trzech dniach i nocach spędzonych w garażu wracam do żywych.
Po zdemontowaniu kolektora, przepustnicy, pompy WC, EGR-a , listwy wtryskiwaczy.
Stan kolektora masakra nie było widać bajpasów za przepustnicą pomogła AKRA 5L z K2
zalana na noc i dzień czyszczenie po odmoczeniu szczotką do butelek dobrze jest też przelać trochę akry do spryskiwacza i psikać podczas czyszczenia przy czyszczeniu odmy nie rozpędzajcie się z zalewaniem ciężko ją wydostać trzeba sobie pomagać strzykawką i osuszać szmatką,
EGR też nie był w lepszej kondycji tak jak i rezonator ale teraz błyszczą nie mogłem dostać uszczelek więc postanowiłem uderzyć do sklepu z częściami do Ciągników ogólnie rolniczymi sprzętami tam zaopatrzyłem się w arkusz 0,5mm do wycinania uszczelek zastosowałem starą i nową
Przepustnice czyściłem jakiś miesiąc temu ale teraz mogę powiedzieć że jest czysta założona również nowa uszczelka.
Listwa czysta nowe filterki na wtryskiwaczach Uwaga są tam takie małe uszczelki wyglądające jak podkładki podczas demontażu lubią sie uszkadzać z racji tego że nie byłem świadom ich istnienia zostałem bez 2 sztuk zastąpiłem je uszczelkami z wężyka 3/4 trochę grubsze ale pasują jak ulał
Pompa: niestety nie udało mi się wykręcić regulatora. Rozebrałem ją na części i na noc zalałem WD kręcenie regulatorem w tą i z powrotem.
Poskładałem wszystko na Nowych uszczelkach odpala elegancko dodaję gazu i co dalej to samo obroty do 2000 i bulgotanie ale stwierdziłem że nie odpuszczę po nauce obrotów atakuję znów regulator, zacząłem wkręcać go na obroty ale po 2000 znów bulgotanie tak jakby się dławił powietrzem wypiąłem wtyczkę z czujnika pompy zaczynał gasnąć więc wpinałem z powrotem znów regulator i wkrętka na obroty znów wtyczka. Nagle ożył najprawdopodobniej regulator był zajechany ciężko albo czujnik dostał drugie życie. Wsiadłem zrobiłem 7 km powyżej 3 4 tyś kontrolka CE i skoki na przekaźniku pompy po stronie pasażera spowodowane zbyt dużą dawką paliwa po zbadaniu napięcia na pompie 4,3 wcześniej 0,76 i brak reakcji na regulator, teraz ustawione 3,1 regulator reaguje. Udało się znów można śmigać.
Dziękuje Ludziska za zamieszczanie Postów bez tego nie dało by rady
Kupuj Japońca, bo kręci do końca!!
woxy - 21-11-2016, 08:15
U mnie niestety, jak było tak jest.
Jak zimny to ok, tylko się rozgrzeje już są problemy ze spadkami ciśnienia na WC i w końcu silnik przestaje palić.
Wyjmowałem i polerowałem regulator, potem pompę WC - wszystko w sumie 2 krotnie.
Teraz mam wrażenie, że nawet szybciej zaczyna się duszenie niż przed polerowaniem regulatora i WC, ale to może być spowodowane wyższą temp. zewnętrzną niż poprzednio.
Dzisiaj spróbuję zrobić bypass od pompki w baku do zasilania pompy WC, zobaczę co wyjdzie.
Ewidentnie problem jest na rozgrzanym silniku, ale nie wiem co jeszcze mogłoby taki problem generować (innych błędów niż 56 - fuel pressure) nie mam.
plecho1 - 21-11-2016, 09:28
woxy, dobrze by było sprawdzić ciśnienie paliwa przed pompą wysokiego ciśnienia i na listwie wtryskowej.
|
|
|