[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Nie odpala
Paweł8501 - 21-11-2016, 19:56
słuchajcie mam galanta nie od turka tylko od Niemca byłem po niego osobiście. Galant jest z 2001roku i w tiproniku. kontrolka od absu sie nie swieci i on działa prawidłowo, świeci mi się kotrolka check engine a po spienciu pinów mruga mi n na liczniku i abs wymruguję błędy
robertdg - 21-11-2016, 19:59
Paweł8501 napisał/a: | Galant jest z 2001roku i w tiproniku. kontrolka od absu sie nie swieci i on działa prawidłowo, świeci mi się kotrolka check engine a po spienciu pinów mruga mi n na liczniku i abs wymruguję błędy | W ten sposób to możesz go zamrugać od ostatniego zdrowego kawałka blachy a i tak CE Ci nic nie wymryga, bo masz auto po ostatnim lifcie i CE nie wymrygasz, było o tym pisane setki razy Musisz podpiac auto pod kompa aby odczytac błedy CE
Paweł8501 - 21-11-2016, 20:05
robertdg napisał/a: | Paweł8501 napisał/a: | Galant jest z 2001roku i w tiproniku. kontrolka od absu sie nie swieci i on działa prawidłowo, świeci mi się kotrolka check engine a po spienciu pinów mruga mi n na liczniku i abs wymruguję błędy | W ten sposób to możesz go zamrugać od ostatniego zdrowego kawałka blachy a i tak CE Ci nic nie wymryga, bo masz auto po ostatnim lifcie i CE nie wymrygasz, było o tym pisane setki razy Musisz podpiac auto pod kompa aby odczytac błedy CE |
No własnie o to mi chodziło, wiem ze jest po drugim lifcie ale nie doczytałem o braku mozliwości sprawdzenia ce. Dzieki za odpowiedz pomogłeś. Jutro jadę do mechanika na komputer
Bizi78 - 21-11-2016, 21:03
Paweł8501 napisał/a: | Jutro jadę do mechanika na komputer |
Wystarczy kupić odpowiedniego elma327 bluetooth i apkę na androida.
Koszt się zwróci po paru podpięciach .
Krzyzak - 22-11-2016, 08:15
robertdg napisał/a: | bledy powstaly przez chwilowy uslizg kola, albo przy zmianie kól | dokładnie - to co mruga w trybie serwisowym to jedno ale jeśli podczas jazdy ABS gaśnie to aktualnych błędów nie ma
np. czasem odpalają auto na podnośniku i przez lepkość kręcą się przednie koła (albo tylko jedno) - wtedy takie błędy mogą zostać zapamiętane
można je skasować - na forum jest procedura opisana (chodzi o tą z 10-krotnym naciśnięciem hamulca)
bialyjayz - 05-01-2017, 13:50
podłącze się do tematu, ostatnimi czasy mam problem z odpalaniem tzn. jak silnik jest zimny muszę kręcić go ok. 4-5 sekund by zaskoczył na ciepłym silniku pali od kopa, co może być przyczyną jest chlepotania? Trochę się obawiam, że jak przyjdą zimniejsze dni te 4-5 sekund przedłuży się i aku klęknie, a ja mi pozostanie jedynie proszenie o podłączenie przez kable
Marcino - 05-01-2017, 15:19
Jak masz LPG to moze wtryski puszczają gaz .....
Krzyzak - 05-01-2017, 17:00
miałem do niedawna podobnie aż nastąpiło spore szarpanie (nagle) - po wielu perypetiach winny okazał się wtrysk nr 1, który wymieniłem
i od 3 dni auto startuje bardzo szybko - rzekłbym jak należy
ps. na ciepłym też było OK
Ewcia80 - 05-01-2017, 17:22
Hejka.Czy w galancie jest coś takiego jak czujnik uderzeniowy /wstrząsów? Jak tak to gdzie się znajduje?
robertdg - 05-01-2017, 17:57
Ewcia80, nie ma
bialyjayz - 07-01-2017, 12:21
Krzyzak napisał/a: | miałem do niedawna podobnie aż nastąpiło spore szarpanie (nagle) - po wielu perypetiach winny okazał się wtrysk nr 1, który wymieniłem |
ostatnimi czasy jadąc autem mam takie objawy:przy normalnie jeździe szarpnięcie jakby ostre hamowanie dosłownie na ułamek sekundy i dalej normalnie, raz na kilka dni się takie coś zdarza czy podobnie było u Ciebie?
Krzyzak - 07-01-2017, 14:00
to nie tak jak hamowanie - bardziej jakby kilka zapłonów wypadło
silnik szarpnie, obroty spadną i po chwili OK
ale teraz - jak pisałem - wszystko minęło
bebob - 07-01-2017, 16:40
Witam.Dwa dni temu zaparkowałem galanta 2.5 v6 .NA Drugi dzień chce jechać do pracy a auto zakręciło ledwo raz i cisza .Wyświetlają się kontrolki ładowania ,ciśnienia oleju i poziomu oleju a po próbie odpalenia kontrolka ABS .Co możne oznaczać ten zestaw kontrolek.
deejay - 07-01-2017, 20:27
bebob napisał/a: | Witam.Dwa dni temu zaparkowałem galanta 2.5 v6 .NA Drugi dzień chce jechać do pracy a auto zakręciło ledwo raz i cisza .Wyświetlają się kontrolki ładowania ,ciśnienia oleju i poziomu oleju a po próbie odpalenia kontrolka ABS .Co możne oznaczać ten zestaw kontrolek. |
Akumulator prawdopodobnie po prostu umarł .
lucas100 - 08-01-2017, 13:27
Panowie co do błedów abs z czujników kół to kazdy samochód tak ma kiedy chwilowo na koronce pojawi sie zabrudzenie w postaci metalu lub koronka zbytnio jest skorodowana rdzą to czasem potrafi złapac sterownik taka odchyłke amplitudy sygnału z czujnika.Jesli nie ma aktywnych błedów tzn abs gasnie zaraz po odpaleniu w przypadku akurat galanta to wszystko jest ok.
|
|
|