[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Ogrzewanie postojowe WEBASTO
Owczar - 04-02-2014, 19:26
artufcb napisał/a: | wczoraj zauważyłem, że webasto podczas uruchamiania wydaje dziwny dźwięk, takie piszczenie delikatnie, |
Któryś komponent powoli może umierać. Może dmuchawa? Trzeba by ją odpalić w trybie diagnostyki i posłuchać.
artufcb napisał/a: | Gdy odpalam samochód zimny, bez uprzedniego ogrzania silnika webastem i razem z uruchomieniem silnika, włączę sobie webasto, żeby szybciej się nagrzał i szybciej przełączył na gaz, to różnice w czasie z i bez webasta są bardzo małe. Może musiałbym bez przejechać ~100m więcej. Dlaczego tak? Podczas poruszania się auta, zimne powietrze tak działa? |
Jak masz wpięte ogrzewanie w obieg wodny?
U mnie różnica jest bardzo duża. Z webastem nagrzewa się momentalnie.
pplmr012 - 04-02-2014, 20:01
Cytat: | Gdy odpalam samochód zimny, bez uprzedniego ogrzania silnika webastem i razem z uruchomieniem silnika, włączę sobie webasto, żeby szybciej się nagrzał i szybciej przełączył na gaz, to różnice w czasie z i bez webasta są bardzo małe. Może musiałbym bez przejechać ~100m więcej. Dlaczego tak? Podczas poruszania się auta, zimne powietrze tak działa? |
Sam czas osiągnięcia pełnej mocy spalania od momentu włączenia wynosi 1+30+3+57 sekund, od razu nie grzeje. Wręcz przeciwnie, zaraz po uruchomieniu auta posiadanie nie rozgrzanego Webasta sprawia że jest ono dodatkowym odbiornikiem ciepła, dodatkowy litr płynu i parę kilo aluminium do podgrzania.
koller - 09-09-2014, 14:24
Witam zgadalem sie z kolega tez ma gala i posiada thermotop z/c z 97r tylko ze kombi
a ja chce to wrzucic do galaz 97r sedan imoje pytania
1. Czy to przejdzie??
2. wiazke w komplecie przekladac??
3. czy wsio bedzie pasowalo p&p??
Tomek - 09-09-2014, 17:16
Cytat: |
Witam zgadalem sie z kolega tez ma gala i posiada thermotop z/c z 97r tylko ze kombi
a ja chce to wrzucic do galaz 97r sedan imoje pytania
1. Czy to przejdzie??
2. wiazke w komplecie przekladac??
3. czy wsio bedzie pasowalo p&p?? |
przecież sedan/kombi to jeden pies
1. tak
2. tak
3. tak
artufcb - 04-10-2014, 15:50
witajcie,
zbliża się zima a mi webasto nie działa. Uruchamia się, ale po kilku minutach gaśnie i nie grzeje, dodatkowo nie uruchamia wiatraka wewnątrz auta. Próbowałem się połączyć z nim w celu diagnostyki kablem vag i taką przejściówką http://allegro.pl/przejsc...4615197460.html którą, tak jak wyczytałem gdzieś, połączę się. Ale niestety połączenia brak. Jakieś pomysły?
Karolus - 05-09-2015, 17:46
Panowie i Panie...
Nie będę zakładał nowego tematu więc podbiję tutaj.
Stałem się szczęśliwym posiadaczem Outlandera I 2.0. Wcześniej posiadałem samochody marki Audi, ale do rzeczy.
W temacie Webasto nie jestem laikiem i wiem co i jak ale jeżeli o Audi chodzi...
Mam kompletne Webasto, w Outlanderze mam automatyczną klimę... Jeżeli o montaż chodzi szukam informacji jak to wygląda w moim modelu, w którym miejscu jest oryginalnie i zielony przewód sterujący klimatronic'iem do czego i jak i gdzie podłączyć?
W Audi był PIN nr. 1 do tego, Webasto załączało nawiew a do wentylatora kabel na pół i z przekaźnika jeden do jednego końca, drugi do drugiego...
Więc jak to jest w Outlanderze??
Dziękuję z góry za pomoc....
piotr277 - 19-10-2015, 22:50
Koledzy, mam problem z wiatrakiem Thermo Top Z/C - działa, ale strasznie wyje i co gorsza pobiera za dużo prądu - w efekcie czasem nie przechodzi procedury startowej. Czy tam jest jakieś wymienialne łożysko, robił ktoś już takie "reanimacje"? Czy raczej nie ma sensu się bawić i lepiej wymienić cały element?
pplmr012 - 05-11-2015, 20:35
Piotr277, pewnie już problem rozwiązałeś, a jak nie to wirnik silnika wiatraka nadmuchu powietrza ma łożyska ślizgowe czyli tulejki. Czasem się zdarza że trochę skrzeczy, ale jak bierze dużo prądu to jest do wymiany.
Z innej beczki, jest (tak mi się wydaje) fajna oferta na Webasto do benzyny: http://allegro.pl/webasto...5747929192.html
piec z pompą i zegarkiem, zestaw wygląda na analogowy.
parian - 24-11-2015, 16:39
Odświeżam temat. W świeżo zakupionym galu jest zamontowane Webasto. Z rachunków wynika, że zostało zamontowane w salonie. Problem jest tego rodzaju, że brakuje sterownika. Prawdopodobnie znajdował się po lewej stronie kierownicy i ktoś go wyciągnął - widać, że zaślepka z regulacją reflektorów była ściągana. Pod nią nie widać jednak żadnych złącz ani kabli i teraz pytanie, jak w "oryginalnie dokładanym" Webasto była pociągnięta wiązka kabli do sterownika. Gdzie jej szukać?
artufcb - 29-11-2015, 15:21
Czy to normalne że po odpaleniu silnika nagrzanego przez webasto nie ma ssania? I czy jest to szkodliwe dla niego? Bo ma z 800obr i mam wrażenie ze lekko drży buda. Da się to jakoś obejść?
pplmr012 - 10-12-2015, 13:23
parian,
Najlepiej prześledzić kable od pieca do bezpieczników o ile są bo jak niema kostki z bezpiecznikami i przekaźnikiem to kiepsko, a dalej do kabiny.
Dalej zależy czy sterowanie było zegarem czy pilotem. Sterownik do pilota to pewnie T70, lub T80 do którego graniczy z cudem dokupienie pilota. Jak sterowany był zegarem to musisz znaleźć malutką 4-ro pinową wtyczkę, albo pociągnąć od bezpieczników 3 przewody.
Polecam wcześniej sprawdzić czy piec da się uruchomić, na krótko, albo zdiagnozować ThermoTestem.
pozdrawiam,
draco09 - 28-12-2016, 22:15
Witam,
jestem szczęśliwym posiadaczem Webasto z pilotem. Zeszłej zimy odpalenie webasto z pilota działało bez zarzutów, natomiast w tym roku w ogóle nie reaguje. Samo webasto uruchomione z centralki w kabinie działa. Na pilocie po naciśnięciu przycisków dioda się świeci - wymieniłem baterie na nowe, ale nie pomogło. Ktoś wie gdzie może leżeć problem?
Pozdrawiam
Hugo - 29-04-2017, 22:00
draco09, artufcb, jakie macie zamontowane Webasto? Jeśli Thermo Top Z/C-E to możecie podrzucić fotkę pilota?
A może ktoś inny ma takie Webasto? Będę wdzięczny za info.
Mam takie Webasto jak na fotkach poniżej zamontowane w Galu 2,4 GDI kombi:
Ze sterownika w kabinie uruchamia się bez problemu, w 5 minut nagrzało silnik i chyba otworzył się termostat (bo dolny wąż do chłodnicy zaczął robić się ciepły od strony termostatu), ogólnie piec pracuje bardzo cicho, ale nie włącza się wentylator w kabinie i nie nagrzewa wnętrza (a może za krótko czekałem, a wentylator uruchamia się po osiągnięciu odpowiedniej temperatury płynu w obiegu chłodzenia?). W kabinie jeszcze nie odłączałem wiązki od Webasto, ale widzę, że jakieś kable są nieoryginalnie podpięte pod wentylator, wiec co może być nie tak? Sterując z panelu klimatronika wentylator działa.
Plan jest zamontować to Webasto do Gala 2,5 V6 sedan. Oczywiście chcę to zrobić sam i mam zagwozdkę:
1. Pompa paliwa w Galu 2,4 GDI ma 3 wyjścia (pośrodku zasilanie silnika paliwem, po prawej przelew z silnika i po lewej jeszcze jedno, w które jak widać wpięto się z zasilaniem do Webasto):
Wszystko byłoby pięknie, ale pompa paliwa w Galu 2,5 V6 ma 2 wyjścia (zasilanie pośrodku, a po lewej przelew od silnika):
No i wszystko byłoby OK, bo podpiąłbym zasilanie Webasto pod to samo wyjście w mojej pompie, ale... to wyjście w pompie z GDI prowadzi do tego czegoś co jest przykręcone do filtra paliwa (na czerwono zaznaczony trójnik od rurki paliwowej Webasto). Co to jest przy tym filtrze? Jakiś regulator ciśnienia paliwa czy co? W wersji 2,5 V6 i żadnej innej tego nie ma, jest tylko filtr paliwa:
To trzecie wyjście na górze pompy z GDI jest tak samo podłączone jak w Galu V6, czyli wężyk schodzi pod podwozie i idzie w stronę silnika.
I teraz nie wiem czy mogę się wpiąć tym trójnikiem z zasilaniem Webasto pod wężyk przelewowy paliwa, tym bardziej, że rurka od przelewu sięga niemalże do dna baku (można założyć kawałek wężyka na rurkę i jakiś dodatkowy filtr, który leżał by na dnie baku):
Czy nie będzie problemu z odpaleniem auta, bo Webasto "wyssie" paliwo również z rurki przelewowej pod autem?
robertdg - 30-04-2017, 09:53
Webasto podpinasz pod przewody paliwowe w komorze silnika, nie wiem po co kombinowac z pompa paliwa
Hugo - 30-04-2017, 10:33
robertdg, też mi się wydawało bez sensu ciągnięcie rurki paliwowej od komory silnika do baku dopóki nie zauważyłem, że podpięli się pod ten wężyk, który jest tylko w GDI i wychodzi z okolic filtra paliwa, czyli tam gdzie jest ciśnienie paliwa. Czyli sugerujesz, że powinienem się wpiąć trójnikiem w wężyk przelewowy paliwa z listwy wtryskowej w komorze silnika i po sprawie? Pompka od Webasto pociągnie sobie paliwo z baku przez przelew i już?
|
|
|