[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów szumi łożysko
Marcino - 14-06-2018, 10:51
Skrzynia ciągle ta sama czy inny zamiennik dostałeś.
Ile przejechane...
milo - 14-06-2018, 15:36
bialyjayz napisał/a: | w lutym skrzynia regenorwana a łożysko zaczyna znów buczeć |
Buczeć czy terkotanie jest ?
Wymiana samych łozysk nie do końca rozwiąze problemy tej skrzyni a zapwene tylko łozyska sa wymieniane
bialyjayz - 14-06-2018, 21:58
Marcino napisał/a: | Skrzynia ciągle ta sama czy inny zamiennik dostałeś. |
rok temu oddałem swoją skrzynię, w zamian dostałem jakąś jego....i tak po kilku miesiącach zaczęły wyć łożyska coraz głośniej i głośniej wkońcu skrzynia zaczęła wyrzucać czwarty bieg....umówłem się z japaneze, że mu ją wyślę w ramach gwarancji skasował mnie tylko za robicizne , łożyska dorzucił od siebie i tak znów mija 4 miesiące i spowrotem cyrki, na razie biegi wszystkie cacy wchodzą ale pewnie do czasu.... milo napisał/a: | Buczeć czy terkotanie jest ? |
na razie jakby buczenie, wiem że z czasem przeradza się to w terkotanie gdy łożysko jest już mocno wyjechane
milo napisał/a: | Wymiana samych łozysk nie do końca rozwiąze problemy tej skrzyni a zapwene tylko łozyska sa wymieniane |
Pan japaneze zapewniał, że skrzynia była sprawdzana pod każdym kątem, tzn; łożyska,synchro, uszczelnienia
[ Dodano: 14-06-2018, 21:59 ]
Marcino napisał/a: | Ile przejechane... |
mój ma 327tys. skrzynia nie mam pojęcia ile
Hugo - 14-06-2018, 22:38
bialyjayz napisał/a: | już dość tego szmelcu | Zmieniaj skrzynię na Tiptronika i spokój!
jacek11 - 15-06-2018, 00:04
Może łożysko w kole poległo. U mnie po jakimś czasie zaczęło terkotać, ale wycia żadnego nie ma.
milo - 15-06-2018, 05:41
bialyjayz napisał/a: | na razie jakby buczenie, wiem że z czasem przeradza się to w terkotanie gdy łożysko jest już mocno wyjechane |
Jak zachowuje sie na luzie jakies odgłosy ? po wcisnieciu sprzegła jakas zmiana ? na poszczególnych biegach jak jest z tym buczeniem
jacek11 napisał/a: | Może łożysko w kole poległo. |
Nie zawsze musi oznaczać ze to skrzynia moze byc i łozysko w kole
Krzyzak - 15-06-2018, 08:03
a nie jest tak, że kolega często ze sprzęgła strzela? wiadomo, że agresywna jazda skraca życie tej skrzyni
bialyjayz - 16-06-2018, 23:14
Hugo napisał/a: | Zmieniaj skrzynię na Tiptronika i spokój! |
uwierz że bym chciał
milo napisał/a: |
bialyjayz napisał/a:
na razie jakby buczenie, wiem że z czasem przeradza się to w terkotanie gdy łożysko jest już mocno wyjechane
Jak zachowuje sie na luzie jakies odgłosy ? po wcisnieciu sprzegła jakas zmiana ? na poszczególnych biegach jak jest z tym buczeniem |
na postoju bez różnicy, przy jeździe powiedzmy ok. +60km/h gdy wcisnę sprzęgło na jakiś czas cisza, to samo gdy wyrzuce z biegu na jałowy także cicho
milo napisał/a: | Może łożysko w kole poległo.
Nie zawsze musi oznaczać ze to skrzynia moze byc i łozysko w kole |
fajnie by było, w ubiegłbym roku wymieniałem prawe, się zastanawiałem kiedy padnie lewe....fajie by było
Cytat: |
a nie jest tak, że kolega często ze sprzęgła strzela? wiadomo, że agresywna jazda skraca życie tej skrzyni |
często nie........aczkolwike nie zaprzeczam, że tego nie robię.....ale panowie przypominam że tą skrzynię miałem regenerowaną w lutym tego roku...bez jaj ale jak się płaci taki pieniądz, to ze dwa lata wypadałoby pojeździć, ja nie wiem z czego te łożyska plastik?
kubananas - 02-10-2018, 21:05
Witam,
Mam problem ze skrzynią biegów - MITSUBISHI GALANT 2.5 AVANCE poniżej przesyłam filmiki - linki odnośnie klekotania skrzyni biegów. Tak jak widać i słychać na nagraniach
problem jest na biegu jałowym - zaprzestanie klekotania powoduje wciśnięcie sprzędła lub poruszenie lewarka.
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
https://youtu.be/42GTez5K5bY
Dodatkowo cieżko się wrzuca 1 co jakiś czas oraz następuje gwałtowny skok z 1 na 2, poza tym inne biegi działają ok.
Całe klekotanie pojawia się od czasu do czasu raczej po dłuższej jeździe
załącza się czasami samo i samo ustaje,
Co to może być- jaki ewentualny koszt naprawy ? I co Państwo zalecają w tej sytuacji żeby usunąć ten dźwięk oraz poprawić płynność skrzyni.
jakiś serwis od tych skrzyń Wawa??:)
z góry Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Kuba
adamek90 - 03-10-2018, 10:34
Najczęściej w tych skrzyniach padają łożyska. Możesz spróbować podjechać na Oliwska 26 w Warszawie do serwisu Mitsumaniakow.
Jednak najlepszy magik od skrzyń w Galancie jest Marek Malik z Pabianic.
-Fenek- - 03-10-2018, 15:51
Po objawach, najprawdopodobniej padło któreś łożysko. Standard w Galantach z manualem.
Gdzieś na forum jest kontakt do mechanika, który się zajmuje skrzyniami z Galantów. Można kupić regenerowaną i w zamian wysłać swoją, uszkodzoną.
kubananas - 03-10-2018, 18:48
Dzięki za podpowiedzi Wkurza ten dźwięk , nie jest on premanenty ale jednak :/
Myślicie że można z tym jeszcze pośmigać jakiś czas ?
adamek90 - 04-10-2018, 11:30
kubananas napisał/a: |
Myślicie że można z tym jeszcze pośmigać jakiś czas ? |
Mozna. czytałem ze ludzie robili po kilkadziesiąt tys km na wyjącym łożysku.
-Fenek- - 04-10-2018, 14:35
Ja bym nie ryzykował. Prędzej czy później coś się bardziej uszkodzi. Od opiłków zapychających kanały olejowe po niemożność wbicia biegu. Skoro z 1 na 2 ciężko wchodzi, to coś się może nadmiernie zużywać przy takiej mocnej zmianie biegów.
kubananas - 04-10-2018, 15:30
jakby ktoś mial dobrą skrzynie tego typu , proszę o priv
GALANT AVANCE 2002 , 2.5
|
|
|