To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów szumi łożysko

Marcino - 14-06-2018, 10:51

Skrzynia ciągle ta sama czy inny zamiennik dostałeś.
Ile przejechane...

milo - 14-06-2018, 15:36

bialyjayz napisał/a:
w lutym skrzynia regenorwana a łożysko zaczyna znów buczeć

Buczeć czy terkotanie jest ?
Wymiana samych łozysk nie do końca rozwiąze problemy tej skrzyni a zapwene tylko łozyska sa wymieniane

bialyjayz - 14-06-2018, 21:58

Marcino napisał/a:
Skrzynia ciągle ta sama czy inny zamiennik dostałeś.

rok temu oddałem swoją skrzynię, w zamian dostałem jakąś jego....i tak po kilku miesiącach zaczęły wyć łożyska coraz głośniej i głośniej wkońcu skrzynia zaczęła wyrzucać czwarty bieg....umówłem się z japaneze, że mu ją wyślę w ramach gwarancji skasował mnie tylko za robicizne , łożyska dorzucił od siebie i tak znów mija 4 miesiące i spowrotem cyrki, na razie biegi wszystkie cacy wchodzą ale pewnie do czasu....
milo napisał/a:
Buczeć czy terkotanie jest ?

na razie jakby buczenie, wiem że z czasem przeradza się to w terkotanie gdy łożysko jest już mocno wyjechane
milo napisał/a:
Wymiana samych łozysk nie do końca rozwiąze problemy tej skrzyni a zapwene tylko łozyska sa wymieniane

Pan japaneze zapewniał, że skrzynia była sprawdzana pod każdym kątem, tzn; łożyska,synchro, uszczelnienia

[ Dodano: 14-06-2018, 21:59 ]
Marcino napisał/a:
Ile przejechane...

mój ma 327tys. skrzynia nie mam pojęcia ile

Hugo - 14-06-2018, 22:38

bialyjayz napisał/a:
już dość tego szmelcu
Zmieniaj skrzynię na Tiptronika i spokój!
jacek11 - 15-06-2018, 00:04

Może łożysko w kole poległo. U mnie po jakimś czasie zaczęło terkotać, ale wycia żadnego nie ma.
milo - 15-06-2018, 05:41

bialyjayz napisał/a:
na razie jakby buczenie, wiem że z czasem przeradza się to w terkotanie gdy łożysko jest już mocno wyjechane

Jak zachowuje sie na luzie jakies odgłosy ? po wcisnieciu sprzegła jakas zmiana ? na poszczególnych biegach jak jest z tym buczeniem
jacek11 napisał/a:
Może łożysko w kole poległo.

Nie zawsze musi oznaczać ze to skrzynia moze byc i łozysko w kole

Krzyzak - 15-06-2018, 08:03

a nie jest tak, że kolega często ze sprzęgła strzela? wiadomo, że agresywna jazda skraca życie tej skrzyni
bialyjayz - 16-06-2018, 23:14

Hugo napisał/a:
Zmieniaj skrzynię na Tiptronika i spokój!

uwierz że bym chciał :D
milo napisał/a:

bialyjayz napisał/a:

Jak zachowuje sie na luzie jakies odgłosy ? po wcisnieciu sprzegła jakas zmiana ? na poszczególnych biegach jak jest z tym buczeniem

na postoju bez różnicy, przy jeździe powiedzmy ok. +60km/h gdy wcisnę sprzęgło na jakiś czas cisza, to samo gdy wyrzuce z biegu na jałowy także cicho
milo napisał/a:
Może łożysko w kole poległo.

Nie zawsze musi oznaczać ze to skrzynia moze byc i łozysko w kole

fajnie by było, w ubiegłbym roku wymieniałem prawe, się zastanawiałem kiedy padnie lewe....fajie by było
Cytat:

a nie jest tak, że kolega często ze sprzęgła strzela? wiadomo, że agresywna jazda skraca życie tej skrzyni

często nie........aczkolwike nie zaprzeczam, że tego nie robię.....ale panowie przypominam że tą skrzynię miałem regenerowaną w lutym tego roku...bez jaj ale jak się płaci taki pieniądz, to ze dwa lata wypadałoby pojeździć, ja nie wiem z czego te łożyska plastik?

kubananas - 02-10-2018, 21:05

Witam,
Mam problem ze skrzynią biegów - MITSUBISHI GALANT 2.5 AVANCE poniżej przesyłam filmiki - linki odnośnie klekotania skrzyni biegów. Tak jak widać i słychać na nagraniach
problem jest na biegu jałowym - zaprzestanie klekotania powoduje wciśnięcie sprzędła lub poruszenie lewarka.

https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
https://youtu.be/42GTez5K5bY

Dodatkowo cieżko się wrzuca 1 co jakiś czas oraz następuje gwałtowny skok z 1 na 2, poza tym inne biegi działają ok.

Całe klekotanie pojawia się od czasu do czasu raczej po dłuższej jeździe
załącza się czasami samo i samo ustaje,

Co to może być- jaki ewentualny koszt naprawy ? I co Państwo zalecają w tej sytuacji żeby usunąć ten dźwięk oraz poprawić płynność skrzyni.

jakiś serwis od tych skrzyń Wawa??:)

z góry Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Kuba

adamek90 - 03-10-2018, 10:34

Najczęściej w tych skrzyniach padają łożyska. Możesz spróbować podjechać na Oliwska 26 w Warszawie do serwisu Mitsumaniakow.

Jednak najlepszy magik od skrzyń w Galancie jest Marek Malik z Pabianic.

-Fenek- - 03-10-2018, 15:51

Po objawach, najprawdopodobniej padło któreś łożysko. Standard w Galantach z manualem.
Gdzieś na forum jest kontakt do mechanika, który się zajmuje skrzyniami z Galantów. Można kupić regenerowaną i w zamian wysłać swoją, uszkodzoną.

kubananas - 03-10-2018, 18:48

Dzięki za podpowiedzi Wkurza ten dźwięk , nie jest on premanenty ale jednak :/

Myślicie że można z tym jeszcze pośmigać jakiś czas ?

adamek90 - 04-10-2018, 11:30

kubananas napisał/a:

Myślicie że można z tym jeszcze pośmigać jakiś czas ?

Mozna. czytałem ze ludzie robili po kilkadziesiąt tys km na wyjącym łożysku.

-Fenek- - 04-10-2018, 14:35

Ja bym nie ryzykował. Prędzej czy później coś się bardziej uszkodzi. Od opiłków zapychających kanały olejowe po niemożność wbicia biegu. Skoro z 1 na 2 ciężko wchodzi, to coś się może nadmiernie zużywać przy takiej mocnej zmianie biegów.
kubananas - 04-10-2018, 15:30

jakby ktoś mial dobrą skrzynie tego typu , proszę o priv

GALANT AVANCE 2002 , 2.5