To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica

Owczar - 17-03-2010, 23:53

slonio88, w takim razie koła zębate klapki bym wykluczył, bo gdyby były uszkodzone to nie przestawiłyby się..
Anonymous - 18-03-2010, 00:09

ale powyzej 17 - GRZEJE MASAKRYCZNIE !!! Tak jakby się zacieło... tylko na 17 st da sie oddychać ;(
Rzeczywiście tak jakby się zacinały... Biorąc pod uwagę ze nie zawsze w poprzednim galancie mialem ten problem z silniczkiem obiegu wewnętrzny zewnętrzy - tez ułamany ząbek... i cały czas coś cykało w schowku... :( ale dzięki forum się uporałem bez problemu - i mam nadzieje ze tym razem tak będzie...

Owczar - 18-03-2010, 00:49

slonio88, w takim razie jak to się dzieje, że ustawiasz na 17 i nagle dmucha zimnym? Przeskakuje ten uszkodzony ząbek? Gdyby ten ząbek był uszkodzony to niezależnie od ustawienia by dmuchało gorące powietrze lub zimne.
Anonymous - 18-03-2010, 08:50

Dokładnie tak Owczar - Naprawdę nie mam pojecia co to moze byc... :(
Owczar - 18-03-2010, 10:14

slonio88, wyłącz dmuchawę strzałką w dół, nie wyłączając climatronika. Na włączonym zapłonie ustaw temp maksymalną, potem głowa w okolice nagrzewnicy, przestaw temp na 18 stopni i słuchaj czy klapa zmieni położenie, następnie przestaw na 17.

Będziesz wiedział czy się zacina, czy nie... Jeśli będzie się przemieszczała tylko przy ustawieniu 17 to sprawdź czujnik temp wewnętrznej. Być może ma gdzieś rozwarcie, ale z tego co wiem to on jest w climatronicu...

Anonymous - 18-03-2010, 18:55

ok - zachwilkę tak zorbię.
Czujnik temp. wewnętrznej jest w climatronic-u - koło pokrętła - zaraz za tą kratką tam.

Filar - 25-03-2010, 15:29

panowie ja mam taki problem z climatroniciem ze przez zime przy niskich temperaturach grzał ładnie pieknie, zrobilo sie cieplej chcialem wlaczyc clime a tu jakies dziwne cykanie :/ podkrece pokretłem na wyzsza temperature i cykanie ustaje
robertdg - 25-03-2010, 15:44

Filar, ten temat rozwiąże Twój problem http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40854
Filar - 25-03-2010, 19:30

noo czytałem go ale tam jest w temacie o ciepłym nawiewie a ja ciepły mam powiedziałbym ze nawet goracy ale brak zimnego i te cykanie :/
Grid - 25-03-2010, 19:40

Filar napisał/a:
noo czytałem go ale tam jest w temacie o ciepłym nawiewie a ja ciepły mam powiedziałbym ze nawet goracy ale brak zimnego i te cykanie :/

Przyczyna może być ta sama - mechanizm może się zaciąć w jednej pozycji, a cykanie to może przeskakująca zębatka?

robertdg - 25-03-2010, 21:29

Filar, ten silniczek z tamtego tematu jest odpowiedzialny za klapke mieszalnika powietrze ciepłe zimne
Filar - 25-03-2010, 21:50

czyli biore sie jutro za robote i dam znac czy pomogło :) jakby co to trzymajcie kciuki :mrgreen:
nix - 26-03-2010, 12:08

witam, zauwazylem dziwne(?) zjawisko, a mianowicie gdy ustawiam w climatronicu grzanie szyb(wciskam pokretlo i przednia szybe) to na zalozonej temp np 20st leci duzo cieplejsze powietrze niz przy wlaczonym auto ale nie wlaczonej szybie... a tez nastawione 20st... powod :?:
Grid - 26-03-2010, 12:19

nix napisał/a:
witam, zauwazylem dziwne(?) zjawisko, a mianowicie gdy ustawiam w climatronicu grzanie szyb(wciskam pokretlo i przednia szybe) to na zalozonej temp np 20st leci duzo cieplejsze powietrze niz przy wlaczonym auto ale nie wlaczonej szybie... a tez nastawione 20st... powod :?:

Mam to samo, więc myślę że to normalne. Ten przycisk "grzanie szyb" to raczej "szybkie odparowanie szyb".

Po wciśnięciu przycisku "szybkie odparowanie szyb" uruchamia się kompresor klimatyzacji celem osuszenia powietrza, ale podczas osuszania jest nieco ochładzane. Z drugiej strony klimatronik myśli, że nie życzysz sobie ochłodzenia wnętrza, tylko odparowania szyb, więc osuszone powietrze miesza się z większą dawką ciepłego żeby nie czuć chłodu i żeby szyba szybciej odparowała.

Pozdr,
Grid

Owczar - 26-03-2010, 12:20

To może wynikać także z tego, że przy niskich temp istnieje ryzyko oblodzenia parownika i rozłączenia klimatyzacji.