To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Płyn chłodzący silnik

tyku - 28-10-2012, 14:12

April77, Jaki kosz takiej zabawy w ASO ? Jakiej firmy amortyzatory ?
April77 - 28-10-2012, 14:14

Tutaj dokładny opis

http://forum.mitsumaniaki...=71089&start=15

waldinio - 29-10-2012, 00:45

hej, też mam takie stuki, zwłaszcza się nasila w chłodne i wilgotne dni, RMFilipowicz też mnie zawsze zbywał a apogeum było jakiś czas temu, obsmarowałem RMFilipowicza za ich podejście do wszystkiego i widzę, że nie tylko ja mam takie odczucia. W przyszłym tygodniu jadę na przegląd i tak jak już obiecałem więcej tam się nie pojawię, wybrłaem Auto Krak i skoro coś Ci wyszło ze jest nie tak to u mnie też pewnie to wykryja :) tylko ze mi zostało juz tylko 1,5 miesiaca gwarancji, mam nadzieję, że zdąrzę.
SLK - 29-10-2012, 08:59

U mnie stuki, które pojawiały się przy zimniejszych dniach, zwłaszcza na drobnych nierównościach ustały po wymianie amortyzatorów, na gwarancji. Serwisy dobrze wiedzą że jest seria wadliwych amortyzatorów i nie wiem dlaczego, ale za wszelką cenę próbują zbywać wszelkie reklamacje. Trzeba być naprawdę upierdliwym i zapartym, aby za którymś w końcu razem usunęli usterkę.
waldinio - 31-10-2012, 12:52

byłem dzisiaj na przegladzie w Auto-Krak, od razu powiedziałem o tym co stuka - diagnoza szybka - amorki do wymiany... to co u Filipowicza męczyłem przez prawie 2 lata w Auto-Krak załatwiłem jedna wizytą :) amorki mam w dobrym stanie, przód 78 i 75%, tył po 70% ale są jakieś luzy co powoduje takie, stukanie, harowanie, piski
April77 - 31-10-2012, 12:59

I wymieniają na gwarancji?
waldinio - 31-10-2012, 13:05

April77 napisał/a:

tak :) przytoczyłem im Twoją sprawę i mam to samo Ty, tłumienie, etc wszystko ok tylko są te cholerne luzy, też tak jak Ty rozważałem już sprzedaż lancera bo mnie doprowadzały te stuki do szewskiej pasji

tyku - 01-11-2012, 12:20

Jakiej firmy mamy amortyzatory w lancerach?
April77, Jakiej firmy amortyzatory Ci założyli?

Trik - 01-11-2012, 21:02

W lancerach są KYB.
mkm - 02-11-2012, 00:39

A może Wy macie to co mnie spotkało ostatnim czasem?
"Pukanio-trzeszczenie z okolic koła", podczas łagodnego "bujnięcia" (uskok w jezdni) lub krótkiego skoku (niektóre progi zwalniające i studzienki).

Amortyzatory z osłonami nowe. Po wymianie amortyzatorów wszystko było cacy. Cyrki zaczęły się po wymianie sprężyn.
Objaw początkowo występował tylko podczas deszczu - początkowo.
Auto sprawdzane na odciążonym zawieszeniu, na obciążonym, na "szarpakach", sprawdzona każda końcówka, gumka, zawleczka, smarowane sworznie i przeguby, sprawdzone zaciski, klocki. Dokładnie sprawdzone nadwozie pod kątem ewentualnych pęknięć i nic.
Sprawcami okazały sie poluzowane amortyzatory z przodu (wyciągane podczas zmiany sprężyn). Wystarczyło dociągnąć śrubę i nastała błoga cisza.
Co ciekawe "luźne" były obydwa, a stukał tylko jeden.
Do "usłyszenia" stuków potrzebne dwie osoby.
Jedna łapie za jedno koło, druga za drugie przednie koło (ręce "za dziesięć druga, auto stojące na równym, kierownica na wprost) i równocześnie szarpiąc za koło zaczynacie bujać autem.
Jeżeli tłucze się góra amortyzatorów od 3-go "bujnięcia" je usłyszycie.
Uwaga na ręce, żeby podczas bujania błotnik nie przycisnął ręki do koła. Warto przykucnąć.

Drone - 02-11-2012, 11:54

April77 napisał/a:

Ktoś może polecić dobre ASO w Warszawie, które rzeczy omówione w tym wątku robi na gwarancji?

U mnie tez takie trzeszczenie występuje.

tyku - 02-11-2012, 12:05

Trik, Dzięki, ale czy aby we wszystkich lancerach są KYB, bo u mnie ten problem nie występuje(nic nie stuka). Czyżby fabryka wypuściła uszkodzoną partię amortyzatorów ? MMC oczywiście milczy, żadnej akcji wymiany nie ma i nie było, bo stukanie nie przeszkadza w użytkowaniu. :shock:
waldinio - 05-11-2012, 14:38

Hej,

jestem już po wymianie amorków z przodu, zupełnie inaczej się jeździ, nic mi nie stuka :)

Dodatkowo przestało mi gruchotać coś przy parkingowych prędkościach w momencie gdy kręciłem kierownicą, ktoś też problem na forum zgłaszał więc może to mieć a pewnie ma na 100% powiązanie z amortyzatorami.

No i całym sercem polecam serwis Auto-Krak :) jestem mega zadowolony z jakości obsługi :)

F4lkon - 04-12-2012, 17:24
Temat postu: Dolewka płynu chłodniczego
Witam Serdecznie,
Wczoraj zajrzałem do Swojego miśka i zwróciłem uwagę na płyn chłodniczy w zbiorniku, który jest poniżej low :( . Mam pytanie w związku z tym, jaki płyn polecacie na dolewke i czy to ma być koncentrat czy jakiś zwykły ?

dimaa - 04-12-2012, 17:57

Ja osobiście dolewam zwykłego płynu chłodniczego Borygo (oczywiście tego samego koloru :mrgreen: ), ale koncentrat tez może być, tylko pamiętaj żeby rozrobić go najlepiej w stosunku 1:1, wtedy większość producentów daje temp -37. W zupełności wystarcza na nasze warunki atmosferyczne.

Pozdrawiam