To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch

Owczar - 13-02-2011, 22:25

Jeśli chcesz automatyczne opóźnienie przy zachowaniu ściemniania to musiałbyś zastosować układ opóźniający z przekaźnikiem. Ale ten efekt w zegarach HC to jest tylko skutek zastosowania takiego źródła światła, a nie efekt zamierzony i myślę, że szkoda zachodu by taki efekt uzyskać :)
szpala85 - 13-02-2011, 22:31

Owczar, Krejzi, ładnie wam to wyszło 8) w końcu nie jestem sam :mrgreen:

ps. już nie długo jak znajdę troszkę czasu zajmę się tymi zegarami z Cari ( cyfrowy wyświetlacz km) niestety koledzy z działu Cari mi nie pomogli więc muszę sobię sam poradzić .... ale jak się z tym uporam to znowu złapiecie bakcyla i wkońcu pozbędziemy się tych mechanicznych cyferek i zastąpimy je cyfrowym LCD :wink:

Owczar - 13-02-2011, 22:33

szpala85, myślę, że nie będzie tak ciężko. Podejrzewam, że czujnik w cari generuje analogiczne impulsy. Kwestia tylko z jaką częstotliwością...
Krejzi - 13-02-2011, 23:34

mysle ( i bylo by to najlepsze rozwiązanie ) ze skoro normalnie są generowane imulsy nawet do mechanicznego licznika, to te same impulsy przekazywane są do elektronicznego licznikamoze udalo by sie nawet przelozyc caly mechanizm ? to by bylo najjlatwiejsze wyjscie ;) w sumie to i mnie to korci
Owczar - 13-02-2011, 23:46

Pewnie by się dało, ale wszystko zależy od przełożenia w carismie w stosunku do przełożenia w Galancie. Bo licznik będzie działał na 90%, tylko czy nie będzie przekłamywał :)
Szwagroz - 14-02-2011, 06:51

ja mam HC, po przekreceniu kluczyka odpalaja sie wskazówki i po niecałej sekundzie reszta, tak dla uścislenia.
Jackall - 17-02-2011, 10:33

Krejzi napisał/a:
wystarczy znaleźć miejsce gdzie podawane jest zasilanie +12

Tylko wtedy wskazówki zapalałyby się razem ze stacyjką i świeciły cały czas a mi chodzi o efekt że zapalają się przy włączeniu świateł a sekundę później podświetlają się tarcze.

Szwagroz napisał/a:
ja mam HC, po przekreceniu kluczyka odpalaja sie wskazówki i po niecałej sekundzie reszta, tak dla uścislenia.

Po przekręceniu kluczyka czy po włączeniu świateł?

KucharZ - 17-02-2011, 10:39

Jackall napisał/a:

Po przekręceniu kluczyka czy po włączeniu świateł?

Po przekręceniu kluczyka :) Podświetlenie włącza się niezależnie od świateł.

Jackall - 17-02-2011, 10:44

KucharZ napisał/a:
Po przekręceniu kluczyka :) Podświetlenie włącza się niezależnie od świateł.

Dzięki za uświadomienie. W sumie to logiczne bo nie wszędzie jeździ się na światłach w dzień.

sveno - 17-02-2011, 10:51

Jackall napisał/a:
W sumie to logiczne bo nie wszędzie jeździ się na światłach w dzień
dokładnie, a ja myślałem o tym by zrobić tak: przekręcasz kluczyk-zapalają się same wskazówki, włączasz światła-zapalają się tarcze. Niepodświetlone tarcze przypominały by o konieczności włączenia świateł.
Jackall - 17-02-2011, 11:09

sveno o takim czymś pisał Krejzi, nie jest to głupie rozwiązanie ale nie takiego efektu oczekuje :P a jeśli zrobisz HC jak Owczar to i tak będziesz pamiętał o światłach bo inaczej nic nie będziesz widział.
Owczar - 17-02-2011, 11:33

Ja myślę, że osobne zapalanie wskazówek i podświetlenia to strata czasu. Tak czy inaczej musisz odpalić wszystko.

Jak się ociepli to zrobię aby podświetlenie odpalało się automatycznie po odpaleniu silnika, tak jak przednie światła, z zachowaniem możliwości odpalenia przełącznikiem świateł.

Wiosną i latem jeżdżę z zapalonymi tylko światłami mijania. Pozycje są zgaszone, dlatego latem nie używam przełącznika. Niestety te automatyczne światła mają wadę.... Jeżdżąc innymi autami notorycznie zapominam o światłach :roll:

m6riano - 17-02-2011, 21:56

U mnie sie automatycznie wszystko zapala po przekręceniu kluczyka...;-)
Owczar - 17-02-2011, 22:11

m6riano, wszystko tzn co?
m6riano - 17-02-2011, 22:50

pozycje, xenony i oczywiscie zegary no i cale podswietlenie rzecz jasna..po co pytasz skoro wiesz, widziales nie raz..;-)