Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
saphire - 25-01-2008, 16:17
Ja dziś wymianę robiłem tradycyjnie na Mobil1 5w50 z filtrem Mann (Knechta nie szło kupić) i dodatkowo profilaktycznie oraz z wrodzonej ciekawości dolałem Ceramizer.
Po ledwie 15 minutach pyrkania na postoju i 40km jazdy silnik tak ucichł, że na postoju myślałem, że gaśnie i co chwilę zerkałem na obrotomierz.
Na zewnątrz to po prostu niesamowita cisza od silnika - ledwie cichy szmer słychać - tak nie było w moim miśku nigdy po zwyczajnych wymianach oleju - było normalnie ale nie aż tak cicho i jestem tym kompletnie zaskoczony i pod wrażeniem
turek61 - 25-01-2008, 16:49
saphire napisał/a: | Ja dziś wymianę robiłem tradycyjnie na Mobil1 5w50 z filtrem Mann (Knechta nie szło kupić) i dodatkowo profilaktycznie oraz z wrodzonej ciekawości dolałem Ceramizer.
Po ledwie 15 minutach pyrkania na postoju i 40km jazdy silnik tak ucichł, że na postoju myślałem, że gaśnie i co chwilę zerkałem na obrotomierz.
Na zewnątrz to po prostu niesamowita cisza od silnika - ledwie cichy szmer słychać - tak nie było w moim miśku nigdy po zwyczajnych wymianach oleju - było normalnie ale nie aż tak cicho i jestem tym kompletnie zaskoczony i pod wrażeniem
|
Bartek...odważyłeś się No...wydawało mi sie że juz Cie trochę poznałem ale chyba żona Cię jeszcze do końca nie "rozgryzła"
Nie spodziewałem sie tego po Tobie ale wiesz, że często w wielu kwestiach mamy podobne zdanie stąd poczekam jeszcze trochę a kwietniu kiedy będę wymieniał olej ( jeżeli pozwolisz) zwrócę sie do Ciebie abyś wtedy dał znać jakie są efekty to i może ja sie skuszę
Anonymous - 28-01-2008, 21:45
Ciekawe jaki to ceramizer
saphire - 29-01-2008, 10:54
O taki: www.ceramizer.pl
Morfi - 29-01-2008, 16:56
To czekamy na efekty
Ja w takie rzeczy nie wierze
Brikston - 29-01-2008, 17:47
kupilem dokladnie taki sam ceramizer jak Saphire i po 15 minutach postoju na jałowym popychacze ucichly mi calkowicie. wczesniej raz cykaly, raz nie. az milo teraz sie slucha tego silnika jak pracuje. Czekam na dalsze efekty... mam nadzieje pozytywne
saphire - 30-01-2008, 11:20
Po 150km kompletna cisza silnikowa. Ciągle nie mogę wyjść z podziwu że aż taka. Nawet delikatne cykanie samych wtryskiwaczy usłyszałem ponad szumem silnika.
turek61 - 30-01-2008, 16:06
saphire napisał/a: | Po 150km kompletna cisza silnikowa. Ciągle nie mogę wyjść z podziwu że aż taka. Nawet delikatne cykanie samych wtryskiwaczy usłyszałem ponad szumem silnika. |
Może to wcale nie chodziło o olej, może w końcu znaleźliśmy ten idealny środek na głośnego GDI
Robson86 - 30-01-2008, 16:48
Tak czy inaczej, ja niczego nie wleje do silnika Na zimnym troszke "pocyka" a pozniej jak sie rozgrzeje jest cichutko, wiec nie widze potrzeby wlewania czego kolwiek
Pozdroo
Master - 30-01-2008, 21:11
A czy ktoś z was jeździł lub jezdzi na Shell Helix 10w/40 półsyntetyk pewien mechanik polecił mi dziś ten olej może nie jako do GDI tylko ze ponoć jest dobry w ogóle?
saphire - 30-01-2008, 21:54
Niby czemu chcesz lać gorszy olej od pełnego syntetyka?
Robson86 - 30-01-2008, 23:54
Shell w olejach podobno ma silniejsze wlasciwosci czyszczace silniki niz pozostale oleje. Opinia?? Nie wiem, testowac nie bede
Pozdroo
Anonymous - 31-01-2008, 09:04
Witam , jako nowy forumowicz ,ale stary użytkownik pojazdów marki Mitsubishi,podziele się swoimi doświadczeniami w temacie oleje.Osobiście jeżdzę na Helixie 10w40.Olej ten jest najbardziej odpowiadający ,właściwościami do 10w30 AH.Z doświadczenia wiem że dodawanie różnych specyfików owszem pomaga , ale na krótko.Jedynymi jakie stosuje to preparaty czyszczące układ paliwowy oraz wtryskowy,one faktycznie działają.Nic nie zastąpi skutecznego oleju. pozdrawiam
Master - 31-01-2008, 17:05
A jak tam silniki u Panów z ceramizerem dalej tak cicho i normalnie, pytam bo zamierzam tez to zaaplikować z ciekawości ?
Brikston - 31-01-2008, 17:58
u mnie cisza jak makiem zasiał ale dopiero przejechalem nieco ponad 100km z ceramizerem. Sarphire pewnie wiecej przejechal
|
|
|