Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow
Marcino - 08-06-2018, 14:17
Owczar napisał/a: | ale na budowie jest tyle rzeczy, że robiąc samemu w 5 lat bym się nie wprowadził |
To prawda. Pewne rzeczy można samemu, ale wszystkiego sie nie da jak się chce zamieszkaćU siebie robiłem sam, mała wczesniej a drugą jak mieszkałem (niestety zawsze się coś tam syfi nawet jak się uważa)... ale tym razem mam bardziej profesjonalna maszynę do cięcia kafli wiec powinno iść łatwiej.
Druga rzecz to ze teraz beziemy robić minimalną ilość płytek tzn tylko tam gdzie to nieżbedne..tzn wanna zabudowa WC i umywalki. Jednak chce zrobić sobie teraz podświetlane ledami połki.
Zamówiłem wanne z panelem szklanym zeby można było brać w niej wygodnie prysznic - bedzie to łązienka dzieci. Na dole mam jeszcze 2 łąznienki jedną z wanną i małą tylko z prysznicem.
Owczar - 08-06-2018, 14:25
Ja również idę w minimalizm plytkowy. Tylko przy wannie, umywalkach i prysznicu. Można w ten sposób zrobić naprawdę elegancką łazienkę bez udziwnien z szybką możliwością zmiany kolorystyki.
Tomek - 11-06-2018, 09:47
Owczar napisał/a: | Teraz ceny dynamicznie się zmieniają. Szczególnie za roboty wykończeniowe. Są tacy którzy wołają 75zl za metr płytek.. Oczywiście sama robocizna. |
100 zł za gres to już norma w moich okolicach
taniej teraz wychodzi zrobić żywicę epoksydową, z materiałem ~90 zł, niż sama robota przy płytkach (a gdzie klej, płytki, fuga)
gulgulq - 11-06-2018, 21:12
U nas roimy teraz remont elewacji i płace 55 zł/m2 za robociznę.
Krzyzak - 14-06-2018, 14:02
Ano był na wykopie taki art... brakowało mi info o oknach dachowych, że są najgorszą możliwością wydania pieniędzy na dom.
Owczar - 16-06-2018, 09:42
Detale zawsze robią robotę dlatego robię włączniki dotykowe zespolone. 3 włączniki obok siebie nie podchodzą mi zupełnie
Budowa u mnie ruszyła. Wymieniony grunt pod płytę. Zageszczony, zrobiona kanalizacja. Ułożona opaska przeciwwysadziniwa, a teraz układamy xps pod płytę
Krzyzak - 16-06-2018, 21:45
takie drivery do drukarki Datacard mamy w pracy
Marcino - 29-06-2018, 13:49
rej napisał/a: | Dlatego tak popularnym materiałem w wykończeniówce jest płyta k-g. |
Nie jest tak popularny w polsce jak w UK.... u nas ciagle robimy tynki czy to gipsowe czy ostatnio znowu cemntowo wapienne.
GK na poddasza to wiadomo. Choć ciągle na południu polski widać ze i na 2 kondygnacji na poddaszu zalewają betonowe skosy....
GK się uzywa do wszelkiego rodzaju podwieszanych "kurzołapek" i innego rodzaju scianek aby urozmaicic i pochować listwy ledowe.
Owczar - 26-10-2018, 19:36
Budowa zmierza ku SSZ.
W międzyczasie sobie nawymyślałem.
Zmieniliśmy więźbę na wiązary. Pod dachówkę dojdzie deskowanie.
Z racji planowanej PV postanowiliśmy zrobić odgromówkę, a jak się w temat wczytałem, to wyszło, że jedyna na lata to miedziana... Także budżet co chwilę musimy zwiększać.
We wtorek zaczęło się deskowanie które zbiegło się z kontrolą PIP. Wykonawca dostał mandat za brak zabezpieczeń i nie chce za bardzo wrócić na budowę... Aczkolwiek może w przyszłym tygodniu strach mu przejdzie...
Okna ostatecznie typu fix w większości. W każdym pokoju tylko jedno otwierane przez wzgląd na ew ewakuację. Montaż w 5cm ramce xps...
Krzyzak - 26-10-2018, 21:17
Strasznie to poszło do przodu... z 80% skrótów nie rozumiem
Owczar - 26-10-2018, 22:10
Nie żąrtuj Darku
SSZ stan surowy zamknięty
PB fotowoltaika
PIP - powiatowa inspekcja pracy
fix - okna nieotwierane
Marcino - 29-10-2018, 08:18
Owczar napisał/a: | fix - okna nieotwierane |
W sumie u mnie gdyby nie to ze nie mam wentylacji to też bym nie otwierał. Ale zawsze stosuje uchylanie rzadko otwieram całkowicie.
Najgorzej z myciem okien na pięterku....
Owczar - 29-10-2018, 08:22
Robocik do szyb da radę. Wystarczy go przyczepić do szyby. Sąsiedzi testują i sa bardzo zadowoleni.
Marcino - 29-10-2018, 08:26
Owczar napisał/a: | Robocik do szyb da radę. Wystarczy go przyczepić do szyby. Sąsiedzi testują i sa bardzo zadowoleni. |
Nawet mojej żonie o tym nie wspomnę.
Podeślij jakiegoś linka...
Owczar - 30-10-2018, 23:53
Hobot - któryś z kwadratowych modeli, ale nie pamiętam który dokładnie.
Jedyny minus to narożniki - mimo ze kwadratowy to zawsze coś zostanie. No i plamy po dłoniach malych dzieci niestety nie schodzą. Na zewnątrz myje bez problemu.
|
|
|