[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Ogrzewanie postojowe WEBASTO
MichciuGT - 30-04-2017, 10:56
Ja jak już wpinałbym się w wężyk paliwa który jest przed pompą wysokiego ciśnienia skoro masz filtr paliwa w baku, to nie masz raczej tego nieszczęsnego regulatora niskiego ciśnienia przed pompą wysokiego ciśnienia w komorze silnika.
Bo nie wiem czy przez przelew na regulatorze pompy wysokiego ciśnienia będzie wychodziło paliwo o odpowiednim ciśnieniu (ktoś może wie?)
Przy okazji, gdy jest filtr paliwa w zbiorniku, w którym miejscu jest regulator niskiego ciśnienia?, czy niema takiego i pompa w zbiorniku pracuje non-stop?
Hugo - 30-04-2017, 12:08
MichciuGT, sorry, ale niewiele zrozumiałem z Twojego posta. Chcę to zamontować do 2,5 V6 a tam nie ma żadnych pomp wysokiego ciśnienia paliwa tylko pompa niskiego ciśnienia w zbiorniku i regulator ciśnienia paliwa na przelewie przy listwie wtryskowej.
artufcb - 30-04-2017, 13:49
Ja u siebie w 2.0 wpiąłem się w przewód powrotny paliwa i działa ok, jak jest głęboka rezerwa to czasem nie zassie.
Co do wentylatora to masz 3 bezpieczniki w instalacji webasto, jeden jest właśnie od wentylatora, sprawdź go.
[ Dodano: 30-04-2017, 13:52 ]
Mam taki zegar
Hugo - 30-04-2017, 13:58
artufcb napisał/a: | Ja u siebie w 2.0 wpiąłem się w przewód powrotny paliwa i działa ok, jak jest głęboka rezerwa to czasem nie zassie | I o to chodziło. A w którym miejscu się wpiąłeś? artufcb napisał/a: | Co do wentylatora to masz 3 bezpieczniki w instalacji webasto, jeden jest właśnie od wentylatora, sprawdź go | Zgadza się, są na ścianie grodziowej i wszystkie są OK. artufcb napisał/a: | Mam taki zegar | Ja też, chodziło mi o pilota
artufcb - 30-04-2017, 17:10
Zaraz jak przewód wychodzi z listwy, 10cm za pilota nie mam. Mam zegar i sterownik gsm z allegro. Z wentylatorem więcej nic nie podpowiem bo mam manualna klime. Musisz z multimetrem szukać przyczyny ewentualnie próbuj się podłączyć komputerem i może jakiś błąd jest.
MichciuGT - 30-04-2017, 17:12
Hugo, aaa to wybacz, myślałem że chciałbyś zamontować w Galancie 2.4 GDI, tzn. zbiornik w 2.5l V6 jest taki sam i dostęp do pompy paliwa jest pod kanapą? (nie widziałem, więc nie wiem jak to wygląda w galancie).
Hugo - 30-04-2017, 19:12
Dzięki artufcb, a może cyknąłbyś jakąś fotkę tego miejsca?
MichciuGT, zbiornik jest taki sam, pompa na górze ma jedno wyjście więcej, spójrz na fotki. Tak dostęp po odkręceniu klapki pod siedziskiem kanapy.
Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie o podpięcie węży chłodzenia od Webasto. Czy powinienem je podpiąć tak samo jak w GDI, czyli ten sam wąż od Webasto do węża na lewym wyjściu z nagrzewnicy i ten sam do prawego? Zakładam, że w każdym silniku w Galu płyn krąży w tą samą stronę? W V6 będzie trochę problemów z wpięciem się w lewy wąż, bo jest bardzo krótki i mocno powykręcany... Do tego węże nagrzewnicy z GDI są dużo dłuższe i idą aż nad skrzynię biegów, a w V6 zamiast długich węży są długie metalowe rurki, więc węże na płyn chłodniczy od Webasto też będę musiał dać dłuższe.
MichciuGT - 30-04-2017, 21:42
Hugo napisał/a: | MichciuGT, zbiornik jest taki sam, pompa na górze ma jedno wyjście więcej, spójrz na fotki. Tak dostęp po odkręceniu klapki pod siedziskiem kanapy. |
U mnie tak samo otwór jest po odkręceniu metalowej pokrywy pod siedzeniem, ale mocowanie zbiornika się różni, tzn. u mnie w zbiorniku wystaje gwint, wsadza się pompę z uszczelką i dokręca plastikową jedną nakrętkę która jest dookoła pompy, u mnie są 3 wyjścia, ciśnienie do silnika, powrót i opary paliwa.
Z podpięciem węży Ci niestety nie pomogę.
Hugo - 03-05-2017, 13:29
Mam ogromną prośbę do osób, które posiadają wersję 2,5 V6 z Webasto o informację lub fotki, w którym miejscu macie podpięte zasilanie paliwem do Webasto oraz pod który wąż idący do nagrzewnicy macie wpięte węże wodne.
Z góry bardzo dziękuję.
Chciałem się wzorować na wężach nagrzewnicy z 2,4 GDI, tam węże wodne są wpięte w prawe wejście do nagrzewnicy, ale w 2,5 V6 węże z nagrzewnicy się krzyżują i zgłupiałem.
marecki - 03-05-2017, 15:11
U mnie zasilanie paliwem jest wpięte na trójnik w powrót przy baku,natomiast wąż z płynu mam wpięty w prawy króciec z nagrzewnicy,patrząc od frontu na ścianę grodziową pod machą i leci do górnego wejścia w piecu z czego wraca z dołu pod metalową rurkę oryginalną pod przepustnicą.
Piec mam zamontowany przy podłużnicy pod-obok mocowania akumulatora.
Hugo - 03-05-2017, 18:24
marecki, krótko i na temat. DOKŁADNIE o to mi chodziło. Masz u mnie dużego browara
Przy okazji jaki masz model Webasta i czy masz do niego ori pilota albo sterujesz telefonem?
marecki - 03-05-2017, 19:02
Hugo, posiadam Thermo top S,pewnie jakiś archaiczny model
Sterowanie tylko paluchem,nie posiadam pilota,nad sterowaniem GPS nawet nie myślałem
zegar to raczej standard taki jak pokazał artufcb
Hugo - 03-05-2017, 20:25
Dzięki, dla pewności jeszcze dopytam czy wodny wąż dolny z Webasto masz wpięty w rurkę zaznaczoną w czerwonym kółku:
marecki - 03-05-2017, 20:52
Hugo dokładnie tam,mam tam wstawioną taką tulejkę,bo wąż idzie z drugiej strony.
Hugo - 03-05-2017, 21:18
Wszystko w temacie
[ Dodano: 08-05-2017, 20:23 ]
marecki, jeszcze jedno, ostatnie pytanie.
Mógłbyś sprawdzić jakiego koloru kabel masz podpięty pod wiązkę klimatronika? Bo u mnie nie ma żadnego i klimatronik nie uruchamiał się po włączeniu Webasto, a chyba powinien po to aby nagrzać wnętrze? Jak to wygląda u Ciebie? Klimatronik się sam włącza po uruchomieniu Webasto? Pod deską mam tylko czerwony i czarny kabel podpięte pod kable w kostce wentylatora dmuchawy (która i tak się nie uruchamia pod Webastem) oraz kostkę z 3 kablami podpiętą do sterownika tempomatu (tego paneliku z guzikami). Jest tylko jeden fioletowy kabel wolny przy kostce paneliku do sterowania Webastem, może to on?
|
|
|