To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Ogrzewanie postojowe WEBASTO

MichciuGT - 30-04-2017, 10:56

Ja jak już wpinałbym się w wężyk paliwa który jest przed pompą wysokiego ciśnienia skoro masz filtr paliwa w baku, to nie masz raczej tego nieszczęsnego regulatora niskiego ciśnienia przed pompą wysokiego ciśnienia w komorze silnika.
Bo nie wiem czy przez przelew na regulatorze pompy wysokiego ciśnienia będzie wychodziło paliwo o odpowiednim ciśnieniu (ktoś może wie?)
Przy okazji, gdy jest filtr paliwa w zbiorniku, w którym miejscu jest regulator niskiego ciśnienia?, czy niema takiego i pompa w zbiorniku pracuje non-stop?

Hugo - 30-04-2017, 12:08

MichciuGT, sorry, ale niewiele zrozumiałem z Twojego posta. Chcę to zamontować do 2,5 V6 a tam nie ma żadnych pomp wysokiego ciśnienia paliwa tylko pompa niskiego ciśnienia w zbiorniku i regulator ciśnienia paliwa na przelewie przy listwie wtryskowej.
artufcb - 30-04-2017, 13:49

Ja u siebie w 2.0 wpiąłem się w przewód powrotny paliwa i działa ok, jak jest głęboka rezerwa to czasem nie zassie.
Co do wentylatora to masz 3 bezpieczniki w instalacji webasto, jeden jest właśnie od wentylatora, sprawdź go.

[ Dodano: 30-04-2017, 13:52 ]
Mam taki zegar

Hugo - 30-04-2017, 13:58

artufcb napisał/a:
Ja u siebie w 2.0 wpiąłem się w przewód powrotny paliwa i działa ok, jak jest głęboka rezerwa to czasem nie zassie
I o to chodziło. A w którym miejscu się wpiąłeś?
artufcb napisał/a:
Co do wentylatora to masz 3 bezpieczniki w instalacji webasto, jeden jest właśnie od wentylatora, sprawdź go
Zgadza się, są na ścianie grodziowej i wszystkie są OK.
artufcb napisał/a:
Mam taki zegar
Ja też, chodziło mi o pilota :wink:
artufcb - 30-04-2017, 17:10

Zaraz jak przewód wychodzi z listwy, 10cm za :) pilota nie mam. Mam zegar i sterownik gsm z allegro. Z wentylatorem więcej nic nie podpowiem bo mam manualna klime. Musisz z multimetrem szukać przyczyny :) ewentualnie próbuj się podłączyć komputerem i może jakiś błąd jest.
MichciuGT - 30-04-2017, 17:12

Hugo, aaa to wybacz, myślałem że chciałbyś zamontować w Galancie 2.4 GDI, tzn. zbiornik w 2.5l V6 jest taki sam i dostęp do pompy paliwa jest pod kanapą? (nie widziałem, więc nie wiem jak to wygląda w galancie).
Hugo - 30-04-2017, 19:12

Dzięki artufcb, a może cyknąłbyś jakąś fotkę tego miejsca? :wink:
MichciuGT, zbiornik jest taki sam, pompa na górze ma jedno wyjście więcej, spójrz na fotki. Tak dostęp po odkręceniu klapki pod siedziskiem kanapy.
Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie o podpięcie węży chłodzenia od Webasto. Czy powinienem je podpiąć tak samo jak w GDI, czyli ten sam wąż od Webasto do węża na lewym wyjściu z nagrzewnicy i ten sam do prawego? Zakładam, że w każdym silniku w Galu płyn krąży w tą samą stronę? W V6 będzie trochę problemów z wpięciem się w lewy wąż, bo jest bardzo krótki i mocno powykręcany... Do tego węże nagrzewnicy z GDI są dużo dłuższe i idą aż nad skrzynię biegów, a w V6 zamiast długich węży są długie metalowe rurki, więc węże na płyn chłodniczy od Webasto też będę musiał dać dłuższe.

MichciuGT - 30-04-2017, 21:42

Hugo napisał/a:
MichciuGT, zbiornik jest taki sam, pompa na górze ma jedno wyjście więcej, spójrz na fotki. Tak dostęp po odkręceniu klapki pod siedziskiem kanapy.

U mnie tak samo otwór jest po odkręceniu metalowej pokrywy pod siedzeniem, ale mocowanie zbiornika się różni, tzn. u mnie w zbiorniku wystaje gwint, wsadza się pompę z uszczelką i dokręca plastikową jedną nakrętkę która jest dookoła pompy, u mnie są 3 wyjścia, ciśnienie do silnika, powrót i opary paliwa.
Z podpięciem węży Ci niestety nie pomogę.

Hugo - 03-05-2017, 13:29

Mam ogromną prośbę do osób, które posiadają wersję 2,5 V6 z Webasto o informację lub fotki, w którym miejscu macie podpięte zasilanie paliwem do Webasto oraz pod który wąż idący do nagrzewnicy macie wpięte węże wodne.

Z góry bardzo dziękuję.

Chciałem się wzorować na wężach nagrzewnicy z 2,4 GDI, tam węże wodne są wpięte w prawe wejście do nagrzewnicy, ale w 2,5 V6 węże z nagrzewnicy się krzyżują i zgłupiałem.

marecki - 03-05-2017, 15:11

U mnie zasilanie paliwem jest wpięte na trójnik w powrót przy baku,natomiast wąż z płynu mam wpięty w prawy króciec z nagrzewnicy,patrząc od frontu na ścianę grodziową pod machą i leci do górnego wejścia w piecu z czego wraca z dołu pod metalową rurkę oryginalną pod przepustnicą.

Piec mam zamontowany przy podłużnicy pod-obok mocowania akumulatora.

Hugo - 03-05-2017, 18:24

marecki, krótko i na temat. DOKŁADNIE o to mi chodziło. Masz u mnie dużego browara :mrgreen:

Przy okazji jaki masz model Webasta i czy masz do niego ori pilota albo sterujesz telefonem?

marecki - 03-05-2017, 19:02

Hugo, posiadam Thermo top S,pewnie jakiś archaiczny model :mrgreen:
Sterowanie tylko paluchem,nie posiadam pilota,nad sterowaniem GPS nawet nie myślałem
zegar to raczej standard taki jak pokazał artufcb

Hugo - 03-05-2017, 20:25

Dzięki, dla pewności jeszcze dopytam czy wodny wąż dolny z Webasto masz wpięty w rurkę zaznaczoną w czerwonym kółku:

marecki - 03-05-2017, 20:52

Hugo dokładnie tam,mam tam wstawioną taką tulejkę,bo wąż idzie z drugiej strony.
Hugo - 03-05-2017, 21:18

Wszystko w temacie :D

[ Dodano: 08-05-2017, 20:23 ]
marecki, jeszcze jedno, ostatnie pytanie.
Mógłbyś sprawdzić jakiego koloru kabel masz podpięty pod wiązkę klimatronika? Bo u mnie nie ma żadnego i klimatronik nie uruchamiał się po włączeniu Webasto, a chyba powinien po to aby nagrzać wnętrze? Jak to wygląda u Ciebie? Klimatronik się sam włącza po uruchomieniu Webasto? Pod deską mam tylko czerwony i czarny kabel podpięte pod kable w kostce wentylatora dmuchawy (która i tak się nie uruchamia pod Webastem) oraz kostkę z 3 kablami podpiętą do sterownika tempomatu (tego paneliku z guzikami). Jest tylko jeden fioletowy kabel wolny przy kostce paneliku do sterowania Webastem, może to on?