To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia

Kamil_Ziomek - 11-12-2011, 13:43

numeru nie spisałem a wymiary wiem że były dziwne. Te łożysko którego nie znalazłem to właśnie to za 320zł. ( pod nim chyba jest podkładka którą się ustawia wałki względem siebie.)
Te łożyska igiełkowe ktoś wspomniał że kosztują po 20 zł u P. Marka i pewnie też tylko z oryginału bo są łączone w pół. Czy są do wymiany to się okaże tylko po wyciągnięciu wałków.

m6riano - 11-12-2011, 15:18

bluecard88 napisał/a:
,że 2 butelki wystarczą.

Na pewno nie..
1.wchodzi ok 2,2-2,4litra więc musisz kupić 3 litry/butelki
2."dobry" olej kosztuje w granicach 40-50zł/l więc 80 zł to lekka przesada.

bluecard88 - 11-12-2011, 15:22

Więc ile wchodzi? jedni piszą ,że 2 litry wystarczy inni że nie. No podobno nigdy wszystko nie zleci do końca tego oleju?
komarsnk - 11-12-2011, 16:19

bluecard88 napisał/a:
Więc ile wchodzi? jedni piszą ,że 2 litry wystarczy inni że nie. No podobno nigdy wszystko nie zleci do końca tego oleju?

Jak tylko zmieniasz olej to 2 litry wystarczą. Jak rozbierasz skrzynię i zalewasz suchą to 2,2 litra ma wejść.
U mnie przy zmianie oleju weszło 1,9 litra. Podobno za dużo oleju też nie jest dobrze dla skrzyni bo to dla niej duże obciążenie więc nie ma co przesadzać (nie przelewać).

bluecard88 - 11-12-2011, 16:28

komarsnk napisał/a:
bluecard88 napisał/a:

Jak tylko zmieniasz olej to 2 litry wystarczą. Jak rozbierasz skrzynię i zalewasz suchą to 2,2 litra ma wejść.
U mnie przy zmianie oleju weszło 1,9 litra. Podobno za dużo oleju też nie jest dobrze dla skrzyni bo to dla niej duże obciążenie więc nie ma co przesadzać (nie przelewać).

No tez jestem tego zdania, zamowilem 2 buteli czyli 1,88 l wyjdzie. Ktoś lał już Red Line MT 90 do skrzyni EA2x ? Jakie odczucia ? Poprawa w użytkowaniu?

deejay - 11-12-2011, 16:32

bluecard88 napisał/a:

Dwa litry starczy spokojnie.

milo - 11-12-2011, 16:34

Jak wymieniałem olej to jeszcze odkręciłem dolny dekielek w skrzyni i weszło mi 2.2 L ,różnice po wymianie są i to zauważalne biegi lekko wchodzą
bluecard88 - 11-12-2011, 16:48

No widze,że różnie wchodzi, no zależy kto wymienia. Dla pewności 3 butelke zamówiłem. Mam nadzieję ze te 2 stówki nie na marne poszło i że coś sie i u mnie polepszy :)
Psikus - 11-12-2011, 20:33

Kamil_Ziomek, dzięki za podpowiedzi, teraz przynajmniej wiem na czym mniej więcej stoję.bluecard88, dziękuję :)
dydek - 18-12-2011, 16:20

Witam ,
mam pytanie odnośnie skrzyni, a właściwie jakiegoś mechaniora który by potrafił ją dobrze złożyć.
Zna ktoś z kolegów forumowiczów kogoś takiego z Warszawy lub okolic ?
Mi to robił znajomy mechanik ale chyba coś spaprał bo ciągle jest głośna i wydaje dziwne dźwięki przy hamowaniu silnikiem :evil:
Za wszelkie namiary będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
Michał

m6riano - 18-12-2011, 18:29

Tomasz Michalak:
601-381-643
Mogielnica koło Grójca

bluecard88 - 20-12-2011, 14:19

Rozwiązał mi się problem z "klikaniem" skrzyni przy zmianie na 2 bieg i na 3 (pisałem o tym 2 strony wstecz w tym temacie. Piszę, bo jeśli ktoś będzie miał podobny problem to może też pomoże :) Iż, wczoraj z nudów na oczekiwanie w aucie podniosłem podłokietnik i zauważyłem, że można wyjąć wkład/koszyk ze środka schowka miedzy fotelami i się okazało, że podspodem moduł sterowania zdalnego centralnym zamkiem niebył przykręcony i przesunął się na jakies stalowe linki które lecą do lewarka skrzyni, gdy przesunąłem z tych linek i się przejechałem, jak ręką odjął :) dodam że klikało mi przy wciskaniu pedału sprzegła. mała drobnostka a cieszy :D może komuś się przyda ta porada :)
bbandi - 20-12-2011, 18:02

Ja imprezę ze skrzynią zapamiętam, dzisiaj rozebrali i dali mi znać - za tysiąca wymienią mi huczące łożysko ale sama skrzynia jest mocno zużyta więc zrobienie od A do Z wyjdzie 2.5tys w tym mam synchronizatory, sprzęgło kompletne, łożyska, i coś mówił że z 5ką jest nie tak to porobią to wszystko, gwarancja na 6 miesięcy.
komarsnk - 20-12-2011, 18:39

bbandi napisał/a:
Ja imprezę ze skrzynią zapamiętam, dzisiaj rozebrali i dali mi znać - za tysiąca wymienią mi huczące łożysko ale sama skrzynia jest mocno zużyta więc zrobienie od A do Z wyjdzie 2.5tys w tym mam synchronizatory, sprzęgło kompletne, łożyska, i coś mówił że z 5ką jest nie tak to porobią to wszystko, gwarancja na 6 miesięcy.

A jaki masz przebieg, że jest aż taka masakra? Może chłopaki potrzebują kasę na prezenty i Ci bajki opowiadają? Na Podkarpaciu tak już mają Ci macherzy, a w Rzeszowie szczególnie :p (jestem z Sanoka :p )
Zapytaj ich co znaczy, że skrzynia jest "mocno zużyta". Podobno same koła zębate w Galantach są bardzo trwałe tylko padają łożyska i ew. synchro ale to też 1 i/lub 2 biegu a nie wszystkie :doubt:
Za 2.5 tysia to kupisz rozbitka anglika z tiptronikiem i jeszcze masz części na sprzedaż :)

Krzyzak - 20-12-2011, 18:45

otóż to
polecam wysłać skrzynię do Tomka Michalaka
albo nawet pojechać do niego - wyjdzie taniej a będzie pewniej :)