To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Tulejki wybieraka, problemy z przełączaniem biegów

bravo99 - 24-04-2010, 18:35

w serwisie volvo mają, cena koło 100zł z tego co pamiętam (np. przy Woronicza 19) z wymianą 200zł :roll:
Premieros - 25-04-2010, 20:39

Jestem po wymianie tulejek. kupiłem cały komplet za 80 zł na allegro. Mój problem polega na tym że po operacji zostało mi trochę elementów i kompletne nie wiem gdzie mam ich szukać ( gdzie je wymienić ). Wymieniłem chyba w 3 głównych miejscach

1. W mechanizmie gałki zmiany biegów
2. Mocowanie popychacza do gałki zmiany biegów
3. Mocowanie popychacza z drugiej strony ( patrz punkt 2 )

zostało trochę części i nie wiem co z nimi zrobić

mpoplaw - 01-05-2010, 07:36

ja u siebie wymieniałem tylko to co było luźne, to co było dobre nie ruszałem w myśl zasady, popsuć łatwo naprawić trudno, zostało mi całkiem sporo elementów z kompletu naprawczego, i leży sobie to teraz w woreczku i czeka na okazję
pitu90 - 01-06-2010, 21:04

Witam. Juz od jakiegoś czasu myślałem zająć się moja skrzynia (francuska) otóż mam problem z biegiem I i wstecznym jeśli chodzi o V to działa bez problemu. tylko chciałem zapytać czy opłaca się kupić na allegro te wybieraki ?? może już ktoś kupował ? ile one mogą wytrzymać i czy lepiej było by kupić w ASO . ?? PONIZEJ LINK DO AUKCJI >>

>>>>>>>AUKCJA<<<<<<<

pack3r - 24-06-2010, 12:44

Proszę państwa, ja mam problem z wyskakującym biegiem wstecznym, jak wysprzęgle ze dwa razy to wskoczy bez problemu - czy to będzie też problem tulejek? może ktoś pomóc podpowiedzieć które wymienić? Może jest jakaś regulacja i tylko cos poprawić trzeba?
Pozostałe biegi chodzą idealnie, olej w skrzyni był wymieniany rok temu.

Anonymous - 24-06-2010, 12:56

Pitu90 Ja miałem ten zestaw oznaczenie na naklejce VLS VCLUT-2440SQ czyli części VOLVO, luzy zniknęły , a i części też mi pozostawały ,tylko pamiętaj nie skręcaj wszystkiego za mocno :wink:
robertdg - 24-06-2010, 13:08

pack3r, u Ciebie jest inna skrzynia i żadne tulejki nie pomogą, jest inne jej sterowanie.
pack3r - 24-06-2010, 13:41

To mnie pocieszyłes :-) w takim wypadku co może być przyczyną?
robertdg - 24-06-2010, 13:58

pack3r, GDI ma skrzynie sterowana linkami, możnaby się czepić luzów na gniazd linkach, jednakże, jezeli piszesz, że problem występuje tylko z jednym biegiem, to problem pewnie będzie ukierunkowany na skrzynie.
Marcinq83 - 25-06-2010, 06:55

WItam!!!

Jest w Carismie możliwość regulacji biegów?? Jeśli tak to proszę o podanie linka gdzie jest coś takiego opisane lub naisać co i jak w kilku słowach.

Dzięki:)

Anonymous - 25-06-2010, 09:34

Marcinq83, W twojej Carismie niema linek do regulacji, jeżeli masz luz i ciężko wchodzą ci biegi: wsteczny - 1 i 5 to czas najwyższy wymienić tulejki
pawelsonx - 25-06-2010, 10:04

Czasami zdarza się że pseudomechanik zamiast wymienić tulejki próbuje wyregulować wybierak. Wtedy trzeba po wymianie tych tulejek wyregulować z powrotem .
Luzuje sie wybierak na obejmie u ustawia się tak żeby 3 bieg wchodził na wprost wtedy kiedy łapie blokada lewarka

Anonymous - 25-06-2010, 10:31

pawelsonx, dokładnie tak ja napisałeś przy tych skrzyniach tak naprawdę niema regulacji a pseudo regulacja wybierakiem to tak wrazie co...
kuken - 25-06-2010, 12:03

Skąd ja to znam- po zakupie auta biegi raz wchodziły raz nie. Ale znajomy miał mechanika, który zarzekał się, że nic nie trzeba wymieniać a on to wyreguluje.
Rzeczywiście pomogło- na cały tydzień, kiedy biegi się całkiem posypały. Jedynkę wrzucało się tak jak wsteczny, wstecznego nie było w ogóle. Na szczęście udało się trafić na kompetentnego mechanika, który od razu powiedział, żeby wymieniać tulejki a nie pieprzyć się z regulacją. Przy wymianie okazało się, że w mechanizm tulejek magicy jakieś podkładki poupychali (pewnie miały luzy zlikwidować).

Marcinq83 - 25-06-2010, 15:23

Ok dzięki za odpowiedzi chciałem się tylko upewnić.
Temat tulejek już przerabiałem. Wymieniałem w sierpniu zeszłego roku. Po zrobieniu 20 tys znowu są do wymiany. Tak się posypały że już nawet wsteczny nie wchodzi. Kupiłem od innego kolesia może będą miały dłuższą żywotność niż te poprzednie:)

[ Dodano: 26-06-2010, 14:00 ]
Witam!!!

Właśnie skończyłem wymianę tulejek i niestety dalej nie wchodzi mi wsteczny:( Może mi ktoś napisać gdzie znajduje się ta tulejka plastikowa taka "otwierana" bo nie moge jej zlokalizować.
bardzo proszę rady a jakby się dało to na numer 606 698 454 sms lub tel odnośnie tej tulejki. Bo został mi jeszcze rozrząd do wymiany