[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów szumi łożysko
milo - 04-10-2018, 15:44
kubananas napisał/a: | problem jest na biegu jałowym - zaprzestanie klekotania powoduje wciśnięcie sprzędła lub poruszenie lewarka. |
Nie musza to byc łozyska nawet skrzynia po wymianie łozysk tez klekocze były takie przypadki powciskaj kilka razy sprzegło i za kazdym razem moga byc inne odgłosy bardzo powoli puszczaj sprzegło i słuchaj jakie są odgłosy bedą rózne
Taki przypadek co opisujesz jest kasowanie luzów w skrzyni lub w samym sprzęgle czyli tarczy sprzegłowej sprężyny
kubananas jaki rzebieg masz ? kubananas napisał/a: | Dodatkowo cieżko się wrzuca 1 co jakiś czas oraz następuje gwałtowny skok z 1 na 2, poza tym inne biegi działają ok |
Wysprzeglik odpowietrz na sam poczatek jak na wyłaczonym silniku wchodza biegi ?
Podstawowa sprawa olej stan i jakosc
bialyjayz - 05-10-2018, 08:02
łożysko skrzyni biegów ten dźwięk, wiem bo miałem z tym problem dwukrotnie a problem z wbiciem biegów 1-2 najprawdopodbniej wynika z uszkodzenia jednego z synchronizatorów, także to przerabiałem tylko, że miałem to już na takim stadium, że z 2 na 1 podczas jazdy nie szło wbić, tylko po całkowitym zatzrymaniu....Pan Malik z Pabanic sobie z tym poradzi
kubananas - 07-10-2018, 19:12
Dzięki ! i jeszcze jedno pytanie : dzwoniłem do jednego serwisu i powiedziano mi ze wymiana całej skrzyni bo naprawa nie daje gwarancji , ja bym wolał To zregenerować a nie brać używkę i też nie wiadomo czy nie zajechaną;0
przebieg 185 tys
bialyjayz - 08-10-2018, 04:57
Pan z Pabanic bada skrzynię od A do Z jak coś nie gra wszystko wymienia, przeważnie konczy się na synchronizatorach, łożyskach i uszczelnieniach....bardzo rzadko psuje się coś więcej
brzozowski886 - 08-10-2018, 12:09
Koledzy kiedyś gdzieś tutaj na forum widziałem manuala jak samemu zrobić skrzynie od galanta 2.0 td, ale niestety nie mogę go teraz namierzyć. Może ktoś podrzuci linka jak to zrobić bo u mnie coraz bardziej hałasuje łożysko na biegu jałowym.
Bizi78 - 08-10-2018, 12:25
Jak się domyślam masz skrzynię F5M42 i tutaj masz zbiorczy manual .
http://mitsubishi-motors....WEE9508/22B.pdf
milo - 08-10-2018, 14:40
brzozowski886 napisał/a: | gdzieś tutaj na forum widziałem manuala jak samemu zrobić skrzynie od galanta 2.0 td, |
Manual a praktyka tu masz jak zdemontować po koleji skrzynie td czy pb taka sama skrzynia oprócz przełożeń prosta skrzynia
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=28846&postdays=0&postorder=asc&start=795
bialyjayz napisał/a: | Pan z Pabanic bada skrzynię od A do Z jak coś nie gra wszystko wymienia, |
Jakoś sam narzekałeś na skrzynie od japaneze
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=39060&postdays=0&postorder=asc&start=285
bialyjayz - 09-10-2018, 05:02
ostatni post z narzekaniem na szum skrzyni okazał się nie jej usterką a dziurą w tłumiku do złudzenia przypominający dxwięk skrzyni
także bardzo przepraszam, zapomniałem wrócić do tematu taki byłem uradowany, że to dziura kosztująca ok 50zł a nie łożyska 800zł
polecam i jeśli będę znów musiał skorzystać, wiadomo do kogo się udam
kubananas - 09-10-2018, 11:27
Dzięki za pomoc, umówiłem się wstępnie z Panem Malikiem - widać fachowe podejście
. Myślicie ze w moim przypadku wystarczy sama wymiana oleju ??
jacek11 - 09-10-2018, 12:16
Małe szanse
kubananas - 09-10-2018, 13:34
tez tak myślę to czeka mnie trip do Pabianic... pozdrawiam
bialyjayz - 10-10-2018, 04:58
kubananas napisał/a: | Myślicie ze w moim przypadku wystarczy sama wymiana oleju ?? |
a co zaszkodzi Ci spróbować? dwie śrubki 2litry oleju koszt ok. 60-100zł i masz odpowiedź
Marcino - 10-10-2018, 06:59
bialyjayz napisał/a: | kubananas napisał/a: | Myślicie ze w moim przypadku wystarczy sama wymiana oleju ?? |
a co zaszkodzi Ci spróbować? dwie śrubki 2litry oleju koszt ok. 60-100zł i masz odpowiedź |
Nowy olej nie naprawił jeszcze żadnego łożyska....
sampler - 10-10-2018, 09:12
kubananas napisał/a: | Dzięki za pomoc, umówiłem się wstępnie z Panem Malikiem - widać fachowe podejście
. Myślicie ze w moim przypadku wystarczy sama wymiana oleju ?? |
Olej i tak wymienisz podczas remontu. Na bank do wymiany jest łożysko na wałku sprzęgłowym + podkowa. Problemy ze zmianą biegów to już będą synchronizatory
milo - 10-10-2018, 21:57
sampler napisał/a: | Na bank do wymiany jest łożysko na wałku sprzęgłowym + podkowa. |
Nie zawsze ale warto sprawdzić jeszcze jedno łozysko tzn wałeczkowe potrafi niezle hałasować trzeba wyciagac wałeczki i sprawdzac bieznię
|
|
|