[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica
nix - 26-03-2010, 12:33
ok... czyli kolejna rzecz typu "tak ma byc"
Grid - 26-03-2010, 12:39
nix napisał/a: | ok... czyli kolejna rzecz typu "tak ma byc" |
Ale nie mów że "ten typ tak ma"
Mam w domu przenośny elektryczny osuszacz który działa na podobnej zasadzie jak przenośny klimatyzator i jest dokładnie to samo - wydmuchuje lekko ciepłe, bardzo suche powietrze.
Wiele złych słów mogę o klimatroniku powiedzieć, ale to akurat jest normalne.
Filar - 27-03-2010, 15:14
panowie dogrzebałem sie dzisiaj do tego mojego "cykadła" rozebrałem naprawiłem ze juz niecyka tylko teraz niewiem jak mam to skręcić niepamietam jak było załozone. Macie moze jakies wskazówki.
Bury - 27-03-2010, 16:45
Owczar napisał/a: | Dla ułatwienia, abyś wiedział od czego zacząć... odpal auto, wyciągnij wtyczke z osuszacza, a następnie zewrzyj oba piny. Potem w temacie, który podałem napisz czy klima się włączyła, czy nie. I uwaga, jeśli się włączy to natychmiast wyjmij zworkę. Będzie to znak, że nie ma czynnika- co jest głównym powodem przez który klima może nie działać. |
Tak też zrobiłem i klima się włącza.
Owczar - 27-03-2010, 18:20
Musisz jechać na sprawdzenie sczelności i nabicie czynnika.
Bury - 27-03-2010, 20:00
Byłem.
Jako,że ukłd nieszczelny usługe wykonano gratis.
Nie trzeba nawet specjalnego sprzetu,żeby zlokalizowac wyciek.
Chłodnica....
Wie ktoś pi razy oko ile taka chłodnica kosztuje??
Pytam bo weekend...w poniedziałek dopier bede dzwonił do swoich specy z Zamoscia,żeby mi sciagneli na koniec tygodnia i wymienie sobie w Polsce.
Raczej żadne klejenia i inne rzeźby nie wchodzą w grę.
Znalazłem jakis stary temat i tam jest mowa o 600-700zl
[ Dodano: 27-03-2010, 21:02 ]
http://www.eurocarparts.c...ning/Condensers
Znalazłem cos takiego w sklepie w UK.
Jest 3 rodzaje i różnią się rozmiarami co nieco,ale ceny przystępne.
szpala85 - 28-03-2010, 12:21
Bury napisał/a: | Nie trzeba nawet specjalnego sprzetu,żeby zlokalizowac wyciek.
Chłodnica.... |
jeżeli można to w jaki sposób ci to sprawdzili nie ukrywam że u mnie też klima przestała działać i podejrzewam właśnie chłodnice klimy jako nieszczelną
Bury - 28-03-2010, 14:39
Spec powinien miec sprzet specjalny do lokalizacji wycieków.
czekoladka_1981 - 28-03-2010, 14:49
Bury napisał/a: | Wie ktoś pi razy oko ile taka chłodnica kosztuje?? |
Właśnie wczoraj otrzymałam mail od http://www.all-parts.pl/ i do do 2,5 to koszt 504 pln. Myślę że to rozsądna cena? Jakieś 2 lata temu zamawiałam u naszego usera Tomasz82 wtedy płaciłam 400 pln.
skull - 07-04-2010, 13:08
Siemanko
Mam pytanko,czy jest możliwość wymienić samemu sprzęgiełko.Klima przestała działać przed zimą i już dałem sobie spokój,tylko byłem w serwisie klimatyzacji na zdiagnozowaniu usterki i sporo zaśpiewali za zmianę sprzęgiełka.Zastanawiam się jaka jest procedura spuszczania gazu,czy mogę opróżnić klimę zmienić sprzęgło i tylko pojechać na napełnienie i sprawdzenie szczelności
Owczar - 07-04-2010, 13:24
skull, ale chyba nie ma konieczności spuszczania czynnika do wymiany sprzęgła. Jesteś pewien że to sprzęgło padło?
skull - 07-04-2010, 15:43
no tak zdiagnozowano w firmie która specjalizuje się w Klimatyzacjach samochodowych.Sprawdzili że nawet mają na stanie te sprzęgiełko chyba firmy Nippon jak dobrze kojarzę i razem wymiana ze spuszczeniem i napełnieniem klimy 400zł.Wygląda to tak,że nie ma żadnej reakcji przy włączaniu i wyłączaniu klimatyzacji.Pamiętam że sprawdzał mechanik też podłączając bezpośrednio napięcie z akumulatora do sprężarki
Owczar - 07-04-2010, 15:46
skull, w takim razie na pewno sprzęgło. Ale po co spuszczać czynnik? Możliwe, że będzie konieczna wymiana jeśli nie była robiona długo. Ale sprzęgło znajduje się w kole pasowym.
Nie mam teraz czasu grzebać, ale zerknij do manuala od gala, tam jest ładnie rozrysowane co i jak.
skull - 07-04-2010, 16:27
oki dzieki Owczar zerknę,bo czynnik był zmieniany przed ubiegłym sezonem letnim i sprawdzana tez szczelność całego układu.Jak jest możliwość wymiany tego sprzęgła bez spuszczania czynnika to byłoby ekstra
sprawdziłem faktycznie można zmienić sprzęgło bez spuszczania czynnika,teraz tylko czy przy tej ilości miejsca wokół sprężarki dam radę to zrobić bez jej demontażu,ale co tam spróbuję pobawić się w Inspektor Gadżet
Mrmsim - 17-04-2010, 16:26
Ja mam nieszczelną rurkę od wysokiego ciśnienia (tą między ścianą grodziową a skraplaczem, w której jest zawór do napełniania), mam też więc pytanie czy rurka ta we wszystkich galach EAxA jest taka sama? Czy muszę szukać konkretnie do swojego EA5A? Naprawa raczej nie wchodzi w grę ponieważ jest też dość mocno zagięta przy samym skraplaczu.
Po obejrzeniu kilku Galów na spocie i organoleptycznym porównaniu mogę odpowiedzieć na to pytanie sam, może komuś się przyda:)
We wszystkich wersjach które widziałem 2,0; 2,5; TD ta rurka jest taka sama:)
|
|
|