To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica

nix - 26-03-2010, 12:33

ok... czyli kolejna rzecz typu "tak ma byc" :)
Grid - 26-03-2010, 12:39

nix napisał/a:
ok... czyli kolejna rzecz typu "tak ma byc" :)

Ale nie mów że "ten typ tak ma" :wink:

Mam w domu przenośny elektryczny osuszacz który działa na podobnej zasadzie jak przenośny klimatyzator i jest dokładnie to samo - wydmuchuje lekko ciepłe, bardzo suche powietrze.

Wiele złych słów mogę o klimatroniku powiedzieć, ale to akurat jest normalne. 8)

Filar - 27-03-2010, 15:14

panowie dogrzebałem sie dzisiaj do tego mojego "cykadła" rozebrałem naprawiłem ze juz niecyka tylko teraz niewiem jak mam to skręcić niepamietam jak było załozone. Macie moze jakies wskazówki.
Bury - 27-03-2010, 16:45

Owczar napisał/a:
Dla ułatwienia, abyś wiedział od czego zacząć... odpal auto, wyciągnij wtyczke z osuszacza, a następnie zewrzyj oba piny. Potem w temacie, który podałem napisz czy klima się włączyła, czy nie. I uwaga, jeśli się włączy to natychmiast wyjmij zworkę. Będzie to znak, że nie ma czynnika- co jest głównym powodem przez który klima może nie działać.

Tak też zrobiłem i klima się włącza.

Owczar - 27-03-2010, 18:20

Musisz jechać na sprawdzenie sczelności i nabicie czynnika.
Bury - 27-03-2010, 20:00

Byłem.
Jako,że ukłd nieszczelny usługe wykonano gratis.
Nie trzeba nawet specjalnego sprzetu,żeby zlokalizowac wyciek.

Chłodnica.... :roll:

Wie ktoś pi razy oko ile taka chłodnica kosztuje??
Pytam bo weekend...w poniedziałek dopier bede dzwonił do swoich specy z Zamoscia,żeby mi sciagneli na koniec tygodnia i wymienie sobie w Polsce.
Raczej żadne klejenia i inne rzeźby nie wchodzą w grę.

Znalazłem jakis stary temat i tam jest mowa o 600-700zl :rolleyes:

[ Dodano: 27-03-2010, 21:02 ]
http://www.eurocarparts.c...ning/Condensers

Znalazłem cos takiego w sklepie w UK.
Jest 3 rodzaje i różnią się rozmiarami co nieco,ale ceny przystępne.

szpala85 - 28-03-2010, 12:21

Bury napisał/a:
Nie trzeba nawet specjalnego sprzetu,żeby zlokalizowac wyciek.

Chłodnica.... :roll:

jeżeli można to w jaki sposób ci to sprawdzili :roll: nie ukrywam że u mnie też klima przestała działać i podejrzewam właśnie chłodnice klimy jako nieszczelną :roll:

Bury - 28-03-2010, 14:39

Spec powinien miec sprzet specjalny do lokalizacji wycieków.
czekoladka_1981 - 28-03-2010, 14:49

Bury napisał/a:
Wie ktoś pi razy oko ile taka chłodnica kosztuje??

Właśnie wczoraj otrzymałam mail od http://www.all-parts.pl/ i do do 2,5 to koszt 504 pln. Myślę że to rozsądna cena? Jakieś 2 lata temu zamawiałam u naszego usera Tomasz82 wtedy płaciłam 400 pln.

skull - 07-04-2010, 13:08

Siemanko
Mam pytanko,czy jest możliwość wymienić samemu sprzęgiełko.Klima przestała działać przed zimą i już dałem sobie spokój,tylko byłem w serwisie klimatyzacji na zdiagnozowaniu usterki i sporo zaśpiewali za zmianę sprzęgiełka.Zastanawiam się jaka jest procedura spuszczania gazu,czy mogę opróżnić klimę zmienić sprzęgło i tylko pojechać na napełnienie i sprawdzenie szczelności :?:

Owczar - 07-04-2010, 13:24

skull, ale chyba nie ma konieczności spuszczania czynnika do wymiany sprzęgła. Jesteś pewien że to sprzęgło padło?
skull - 07-04-2010, 15:43

no tak zdiagnozowano w firmie która specjalizuje się w Klimatyzacjach samochodowych.Sprawdzili że nawet mają na stanie te sprzęgiełko chyba firmy Nippon jak dobrze kojarzę i razem wymiana ze spuszczeniem i napełnieniem klimy 400zł.Wygląda to tak,że nie ma żadnej reakcji przy włączaniu i wyłączaniu klimatyzacji.Pamiętam że sprawdzał mechanik też podłączając bezpośrednio napięcie z akumulatora do sprężarki :?
Owczar - 07-04-2010, 15:46

skull, w takim razie na pewno sprzęgło. Ale po co spuszczać czynnik? Możliwe, że będzie konieczna wymiana jeśli nie była robiona długo. Ale sprzęgło znajduje się w kole pasowym.

Nie mam teraz czasu grzebać, ale zerknij do manuala od gala, tam jest ładnie rozrysowane co i jak.

skull - 07-04-2010, 16:27

oki dzieki Owczar zerknę,bo czynnik był zmieniany przed ubiegłym sezonem letnim i sprawdzana tez szczelność całego układu.Jak jest możliwość wymiany tego sprzęgła bez spuszczania czynnika to byłoby ekstra :mrgreen:
sprawdziłem faktycznie można zmienić sprzęgło bez spuszczania czynnika,teraz tylko czy przy tej ilości miejsca wokół sprężarki dam radę to zrobić bez jej demontażu,ale co tam spróbuję pobawić się w Inspektor Gadżet :biggrin:

Mrmsim - 17-04-2010, 16:26

Ja mam nieszczelną rurkę od wysokiego ciśnienia (tą między ścianą grodziową a skraplaczem, w której jest zawór do napełniania), mam też więc pytanie czy rurka ta we wszystkich galach EAxA jest taka sama? Czy muszę szukać konkretnie do swojego EA5A? Naprawa raczej nie wchodzi w grę ponieważ jest też dość mocno zagięta przy samym skraplaczu.

Po obejrzeniu kilku Galów na spocie i organoleptycznym porównaniu mogę odpowiedzieć na to pytanie sam, może komuś się przyda:)
We wszystkich wersjach które widziałem 2,0; 2,5; TD ta rurka jest taka sama:)