To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch

Owczar - 17-02-2011, 23:11

Ale nie wiedziałem, że mijania też :)
m6riano - 17-02-2011, 23:16

znaczy xenony..;-)
Owczar - 18-02-2011, 14:38

Panowie, a może licznik przebiegu z tych zegarów? :D

[ Dodano: 18-02-2011, 14:40 ]
Albo zaadoptować zegary z Corolli lub Avensis:

http://allegro.pl/licznik...1464413204.html
http://allegro.pl/licznik...1432927836.html

Jakby porzeźbić z ramką to może któreś by dało radę wpasować...

Wszyc - 18-02-2011, 15:13

a nie da się zaadaptować takiego komputerka jak ma szpala w galu też jako licznik km?
można by mieć licznik km + komputer pokładowy

Owczar - 18-02-2011, 15:15

No niestety jego producent nie przewidział opcji przebiegu.. :/
szpala85 - 18-02-2011, 15:33

Owczar, sama tarcza i lcd by chyba pasowało :wink: tak na oko .... tylko ciekawe jak z sygnałem w toyotach ( w sumie też japońskie :lol: )

btw. Owczar, widzę że mój pomysł z cyfrowym licznikiem nie daje ci spokoju :mrgreen:

Owczar - 18-02-2011, 15:40

Hehe bo ja chętnie bym się pobawił, ale czasu brak :/
Jackall - 19-02-2011, 11:02

Przyszedł mi do głowy taki pomysł żeby zamiast przewodów do diody smd do wskazówki zastosować coś na kształt półokrągłej płytki drukowanej z dwiema ścieżkami a na wskazówce dwie blaszki sprężynujące przez które przebiegałby prąd do diody. Nie wiem czy wystarczająco to opisałem, podobny patent jest w kierownicach (a przynajmniej dawniej był gdy nie było poduszek i sterowania radiem, komputerem i nie wiadomo jeszcze czym) wydaje mi się że takie rozwiązanie pozwoliłoby uniknąć problemu zawieszania czy przyhaczania wskazówki z przewodami. Co o takim pomyśle myślicie? I czy jest na tyle miejsca pod wskazówką i tarczą?

Owczar, wydaje mi się, że najłatwiej i najmniej problemów ze złym skalibrowaniem powinno być przy zastosowaniu wyświetlacza z Carismy

Krejzi - 19-02-2011, 11:46

miejsca jest mało, brdzo malo na tyle malo ze jak wsadzasz smd to wskazowka juz musi byc troche wyzej zamieszczona, poza tym nie wiem czy znajdziesz cos na tyle sprezystego zeby dociskalo sie do plytki i na tyle malo sprezystego zeby nie dociskalo za mocno bo na prawde tam niewiele trzeba zeby wskazowka sie blokowala, kiedys robilem podobny patent jak robilem zegar widmowy propeller clock,
cos cakiego ;) :

i wpadlem wtedy na pomysl zeby rozwalic zwykly potencjometr tam są takie patenty.
Tez myslalem o czyms takim we wskazówkach ale t obedzie bardzo ciezkie do zralizowania i juz chyba wole sie meczyc z tymi drucikami, opanowalem juz dobrze tą sztuke ;)

Owczar - 19-02-2011, 12:25

Jackall, Twój pomysł w sumie nie jest nowy bo chyba Mare też o tym myślał. Problem w tym, że minimalne tarcie o wskazówke powoduje jej zatrzymanie. Cieniutkie przewody powodują jednak najmniejszy opór. Takie rozwiązanie ma sens w przypadku wskazówek, które obracają się o kąt większy niż 360.

A czy od Cari będzie najłatwiej to ciężko powiedzieć, bo wszystko zależy od częstotliwości generowanego sygnału..

Jackall - 19-02-2011, 20:50

Nie pozostaje nic innego jak zabawa kabelkami :(

Krejzi masz jakiś opis jak zrobić taki zegar?

Krejzi - 19-02-2011, 21:05

poszukaj w necie albo na elektrodzie zegar widmowy lub propeller clock, jest tego pełno ja zrobilem z jakiegos schematu i dolaczonego programu z elektrody
Kamil_Ziomek - 20-02-2011, 11:24

Ale taki zegarek chyba nie ma prawa bytu w aucie. Tam kręci się linijka z diodami led które procesor zapala w odpowiednim momencie i powstaje obraz.
Jackall - 20-02-2011, 21:13

Dzięki Krejzi, poszukałem troszkę na ten temat i jak na razie ten projekt poczeka na więcej wolnego czasu.

Kamil_Ziomek nie myślałem o zastosowaniu tego w aucie, po prostu spodobał mi się taki zegar :P

Kamil_Ziomek - 21-02-2011, 08:38

Przepraszam. Ten zegarek tak fajnie wygląda że myślałem że ma być do auta :D