To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow

Marcino - 31-10-2018, 12:13

Owczar napisał/a:
Hobot - któryś z kwadratowych modeli, ale nie pamiętam który dokładnie.

Jedyny minus to narożniki - mimo ze kwadratowy to zawsze coś zostanie. No i plamy po dłoniach malych dzieci niestety nie schodzą. Na zewnątrz myje bez problemu.

Ale to nie myje ramy okna.....:)

Owczar - 31-10-2018, 12:25

Aż tak dobrze to nie ma :D
krzychu - 31-10-2018, 12:35

No i pewnie nie przeskakuje między szybami (w sensie jak masz dzielone na pół)?
Owczar - 31-10-2018, 13:11

Dokładnie. No i podobno trzeba go kłaść dwa razy - raz na sucho, a drugi raz na mokro. Wtedy są najlepsze efekty. Ale biorąc pod uwagę, że będę miał głównie okna z jedną witryną, to wolę robota niż myć z drabiny. ;)
richard - 31-10-2018, 16:30

Ja na pewno nie czekałbym tyle czas z montażem napędu do bramy garażowej. Kiedyś zresztą o to pytałem na forum. I wybrałem BFT. Ale wcześniej długo radziłem sobie popylając z auta i z powrotem. Mała rzecz, a jednak cieszy.
Marcino - 05-11-2018, 09:08

richard napisał/a:
Ja na pewno nie czekałbym tyle czas z montażem napędu do bramy garażowej. Kiedyś zresztą o to pytałem na forum. I wybrałem BFT. Ale wcześniej długo radziłem sobie popylając z auta i z powrotem. Mała rzecz, a jednak cieszy.

Ja mam FAAC... do bramy i tak samo napęd przesuwnej. Te same piloty, mozliwośc uchylania. CHodzą pieknie i tak samo od razu zainwestowałem zeby nie latać.

Krzyzak - 05-11-2018, 09:21

Mam to samo co Marcin. A pilot obsługuje do 4 napędów, więc można jeszcze 2 bramy w innym domu, np. letniskowym, sterować...
amaj - 08-11-2018, 10:48

Chciałem zapytać o ogrodzenie. Czy panele ogrodzeniowe w połączeniu z żywopłotem (tak aby np małe ptaki miały gdzie gniazdować, ale też ze względów wizualnych oraz w celu odgrodzenia się od drogi - to dobry pomysł? Ewentualnie w jaki inny sposób połączyć żywopłot z ogrodzeniem, aby ładnie to wyglądało?
gulgulq - 08-11-2018, 11:30

W każdym typie ogrodzenia po pewnym czasie pojawi Ci się problem docinania żywopłotu po stronie płotu - zacznie przerastać na drugą stronę. Można go obcinać przy siatce ale to kłopot mimo wszystko, np. trzeba uważać by nie zacięły się nożyce na siatce.
Marcino - 08-11-2018, 17:23

gulgulq napisał/a:
W każdym typie ogrodzenia po pewnym czasie pojawi Ci się problem docinania żywopłotu po stronie płotu - zacznie przerastać na drugą stronę. Można go obcinać przy siatce ale to kłopot mimo wszystko, np. trzeba uważać by nie zacięły się nożyce na siatce.

Dokładnie. Po kilku latach już nie jestem w stanie przejść za tujami. Albo z drabiny albo sąsiad musi ciąć. Chyba ze posadzisz 1m od. Jak masz dostęp to
Wtedy bym dał siatkę w plastiku i tak zarosnie

rej - 09-11-2018, 07:12

amaj napisał/a:
Chciałem zapytać o ogrodzenie. Czy panele ogrodzeniowe w połączeniu z żywopłotem (tak aby np małe ptaki miały gdzie gniazdować, ale też ze względów wizualnych oraz w celu odgrodzenia się od drogi - to dobry pomysł? Ewentualnie w jaki inny sposób połączyć żywopłot z ogrodzeniem, aby ładnie to wyglądało?

Tak jak kolega napisał, jeżeli chcesz mieć dobre dojście to trzeba przyciąć tuje w pewnej odległości od ogrodzenia, aby móżna było manewrować. forma ogrodzenia?

Są droższe od siatki, ale też sztywniejsze i wygodniejsze.

Owczar - 09-01-2019, 12:25

Cisza w temacie :)

U mnie prace w toku. Robocizna i materiały biją rekordy...

Obecnie pracuję nad kablowaniem. Piątek, świątek i niedziele...

Marcino - 09-01-2019, 14:01

Takiej rozdzielini w domku jednorodzinnym jeszcze nie widziałęm. Mega!!!
Owczar - 09-01-2019, 14:05

Marcino, w końcu eaton :D

Swoją drogą, naprawdę super seria rozdzielnic, które można sobie konfigorwać dowolnie.

W szafie zejdzie się coś koło 200 kabli - sterujące i zasilające. Więc wolę mieć zapas miejsca. Na zdjęciu widać jakieś 150.

Krzyzak - 09-01-2019, 14:20

Marcin O. - jesteś zdrowo walnięty ;)