[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
radek8622 - 02-04-2015, 14:29
Ja polecam olej Eneos sustina premium. Ja do swojego wlałem 5w40 wcześniej miałem millersa 5w40 ale na eneos silnik delikatniej pracuje i ciuchutko.Jedyne to cena tego oleju ja dałem akurat 190zł ale to we Wrocku. Kupiłem bo chciałem sprawdzić co to za olej i jak silnik na nim pracuje.Ogólnie polecam.
pit696 - 10-04-2015, 21:49
Ktory z tych dwóch byście wybrali? VALVOLINE SynPower 5W/40 czy Mobil 1 ESP Formula 5W30
bialyjayz - 11-04-2015, 15:07
Cytat: |
Ktory z tych dwóch byście wybrali? VALVOLINE SynPower 5W/40 czy Mobil 1 ESP Formula 5W30 |
oba równie dobre , w takim wypadku kieruj się ceną
michal098_1992 - 12-04-2015, 11:18
niedawno zakupiłem galanta 2.5 chce zmienić olej tylko nie wiem co wybrać na karteczce jest napisane że niby lany był Motul 10w40, ale nie wiadomo tak naprawdę jaki jest wlany co polecacie, Motul, Valvoline, Mobil, czy może Eneos??
apg2312 - 12-04-2015, 11:54
Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40 1307
http://liquimoly.pl/produ...-40-1307-detail
Zolar - 12-04-2015, 12:07
apg2312 napisał/a: | Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40 |
Bez przesady, wcale dupy nie urywa. Jest dobry,owszem, ale w zupełności wystarczy Valvoline MaxLife 5w40. Ma najlepszy stosunek jakości do ceny, a co najważniejsze V6 najmniej go "bierze".
apg2312 - 12-04-2015, 12:44
Zolar napisał/a: | Bez przesady, wcale dupy nie urywa |
Ale też wcale nie ma nic urywać, a smarować
Poza tym, ja osobiście wolę zalać pełny syntetyk, zamiast oleju "wykonanego w technologii syntetycznej" - ten Valvoline MaxLife to olej HC (hydrokrakowany).
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=72313
Nie mówię, że ten MaxLife jest zły, ale jak płacę za syntetyk, to chcę mieć syntetyk, a nie olej HC. I nie będę się nabierał na reklamową papkę producentów
Zolar - 12-04-2015, 13:54
apg2312 napisał/a: | Zolar napisał/a: | Bez przesady, wcale dupy nie urywa |
Ale też wcale nie ma nic urywać, a smarować
Poza tym, ja osobiście wolę zalać pełny syntetyk, zamiast oleju "wykonanego w technologii syntetycznej" - ten Valvoline MaxLife to olej HC (hydrokrakowany).
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=72313
Nie mówię, że ten MaxLife jest zły, ale jak płacę za syntetyk, to chcę mieć syntetyk, a nie olej HC. I nie będę się nabierał na reklamową papkę producentów |
To, że LM jest w pełni syntetyczny, nie przekłada się na jakieś wrażenia z eksploatacji. LM jest droższy od Valvo o jakieś 60zł, a poza tym silnik więcej go bierze, więc prawdopodobnie trzeba będzie kupić jeszcze jedną 1l butelkę żeby dolać w trakcie jednego interwału zmiany.
Przez blisko 5 lat użytkowania przerobiłem w tym aucie większość rekomendowanych na tym forum olei (m.in. LM Synthoil High Tech 5w40, Mobil 1 NewLife 0w40, Motul X-cess 8100 5w40) i uważam, że Valovoline Maxlife 5w40 jest najlepszy i relatywnie najtańszy do tego silnika. Wg mnie nie ma sensu przepłacać za ten ich pełny syntetyk bo po pierwsze nasz silnik V6 to nie jest V12 z Lamborghini, a po drugie z moich obserwacji nie ma z tego tytułu żadnych korzyści. Kupowanie LM tylko dla świadomości, że ma się "lepszy" olej to jest właśnie uleganie marketingowi LM. Zatem sugeruję nie naciągać ludzi na droższy olej i przerzucić się na Valvoline.
apg2312 - 12-04-2015, 14:51
Zolar napisał/a: | To, że LM jest w pełni syntetyczny, nie przekłada się na jakieś wrażenia z eksploatacji. |
To Ty tak uważasz. Silnik ma na ten temat całkiem inne zdanie.
Zolar napisał/a: | poza tym silnik więcej go bierze |
Jeśli to jest jakaś kolosalna różnica, to silnik się naprawia, a nie leje "gorszy" olej.
Zolar napisał/a: | trzeba będzie kupić jeszcze jedną 1l butelkę żeby dolać w trakcie jednego interwału zmiany. |
Litr na 15 tyś km...czyli 66 ml/1000 km...zatrważające zużycie
Zolar napisał/a: | uważam, że Valovoline Maxlife 5w40 jest najlepszy |
Wątpię
Zolar napisał/a: | relatywnie najtańszy |
Wątpię
Zolar napisał/a: | Wg mnie nie ma sensu płacić hitlerowcom |
Nie będziesz płacił Niemcom, to będziesz płacił Francuzom czy Amerykanom.
Zolar napisał/a: | po drugie z moich obserwacji nie ma z tego tytułu żadnych korzyści |
To Twoje zdanie. Odosobnione i niezgodne z prawdą, ale jest demokracja, i wolno Ci takie mieć.
Zolar napisał/a: | Kupowanie LM tylko dla świadomości, że ma się "lepszy" olej to jest właśnie uleganie marketingowi LM |
Wolę ulec takiemu marketingowi, niż temu, któremu Ty uległeś. Płacisz za olej, na którego opakowaniu jest napisane "Full synthetic" czy coś w tym stylu, a to tylko olej HC, który nie ma nic wspólnego z prawdziwym olejem syntetycznym.
Zolar napisał/a: | Zatem sugeruję nie naciągać ludzi na droższy olej i przerzucić się na Valvoline. |
Sugerować owszem, możesz. Tyle tylko, że od dawna obowiązuje podstawowa zasada - lejemy do auta najlepszy olej, na jaki nas stać. I większość ludzi na szczęście się do tej zasady stosuje. Co zresztą widać choćby po tym, że oleje Eneos są dwukrotnie średnio droższe nić LM, a też się sprzedają.
Zolar - 12-04-2015, 15:29
apg2312 napisał/a: | Zolar napisał/a: | To, że LM jest w pełni syntetyczny, nie przekłada się na jakieś wrażenia z eksploatacji. |
To Ty tak uważasz. Silnik ma na ten temat całkiem inne zdanie.
Zolar napisał/a: | poza tym silnik więcej go bierze |
Jeśli to jest jakaś kolosalna różnica, to silnik się naprawia, a nie leje "gorszy" olej.
Zolar napisał/a: | trzeba będzie kupić jeszcze jedną 1l butelkę żeby dolać w trakcie jednego interwału zmiany. |
Litr na 15 tyś km...czyli 66 ml/1000 km...zatrważające zużycie
Zolar napisał/a: | uważam, że Valovoline Maxlife 5w40 jest najlepszy |
Wątpię
Zolar napisał/a: | relatywnie najtańszy |
Wątpię
Zolar napisał/a: | Wg mnie nie ma sensu płacić hitlerowcom |
Nie będziesz płacił Niemcom, to będziesz płacił Francuzom czy Amerykanom.
Zolar napisał/a: | po drugie z moich obserwacji nie ma z tego tytułu żadnych korzyści |
To Twoje zdanie. Odosobnione i niezgodne z prawdą, ale jest demokracja, i wolno Ci takie mieć.
Zolar napisał/a: | Kupowanie LM tylko dla świadomości, że ma się "lepszy" olej to jest właśnie uleganie marketingowi LM |
Wolę ulec takiemu marketingowi, niż temu, któremu Ty uległeś. Płacisz za olej, na którego opakowaniu jest napisane "Full synthetic" czy coś w tym stylu, a to tylko olej HC, który nie ma nic wspólnego z prawdziwym olejem syntetycznym.
Zolar napisał/a: | Zatem sugeruję nie naciągać ludzi na droższy olej i przerzucić się na Valvoline. |
Sugerować owszem, możesz. Tyle tylko, że od dawna obowiązuje podstawowa zasada - lejemy do auta najlepszy olej, na jaki nas stać. I większość ludzi na szczęście się do tej zasady stosuje. Co zresztą widać choćby po tym, że oleje Eneos są dwukrotnie średnio droższe nić LM, a też się sprzedają. |
W zasadzie to widzę, że nie ma sensu kontynuować tej dyskusji bo nie ma z kim i o czym, o czym świadczą wytaczane kontrargumenty typu: "Wątpię", "To twoje zdanie". Ponadto zarzucasz mi kłamstwo a to już w zupełności Cię dyskredytuje. Jeśli znajdziesz jakiś empiryczny dowód na "lepszość" LM w Galancie to się wypowiedz bo póki co to Twoja argumentacja żałosna.
apg2312 - 12-04-2015, 15:49
Kolego, a jaką niby Ty przedstawiłaś argumentację ?
Tylko i wyłącznie swoje "obserwacje". Nie widzę w Twoich postach żadnego merytorycznego argumentu, wręcz przeciwnie, usiłujesz z uporem godnym lepszej sprawy udowodnić, że olej syntetyczny jest do d..., a lepszy jest olej hydrokrakowany. Chociaż w sumie i tak dobrze, że nie cofnąłeś się do czasów PRL-u, i nie polecasz stosowanego w Maluchach Selectola 15W-40.
I owszem, zarzucam Ci kłamstwo , skoro twierdzisz, że z zastosowania oleju syntetycznego nie ma żadnych korzyści. Udowodnij mi proszę, że nie kłamiesz. Udowodnij, że stosowanie oleju syntetycznego to tylko próba wyciągnięcia pieniędzy z naszych kieszeni, i nic więcej.
Może uważasz, że głosisz prawdy objawione - ale ja z zasady takich samozwańczych proroków nie uznaję. Szczególnie, że oprócz swoich (subiektywnych i jednostronnych) obserwacji nie potrafisz przedstawić żadnego merytorycznego argumentu na poparcie swoich słów.
Powinienem napisać, że Twoja "argumentacja" jest żałosna, ale nie mam zamiaru zniżać się do Twojego poziomu.
Dla mnie EOT.
Zolar - 12-04-2015, 17:39
apg2312 napisał/a: | Kolego, a jaką niby Ty przedstawiłaś argumentację ?
Tylko i wyłącznie swoje "obserwacje". Nie widzę w Twoich postach żadnego merytorycznego argumentu, wręcz przeciwnie, usiłujesz z uporem godnym lepszej sprawy udowodnić, że olej syntetyczny jest do d..., a lepszy jest olej hydrokrakowany. Chociaż w sumie i tak dobrze, że nie cofnąłeś się do czasów PRL-u, i nie polecasz stosowanego w Maluchach Selectola 15W-40.
I owszem, zarzucam Ci kłamstwo , skoro twierdzisz, że z zastosowania oleju syntetycznego nie ma żadnych korzyści. Udowodnij mi proszę, że nie kłamiesz. Udowodnij, że stosowanie oleju syntetycznego to tylko próba wyciągnięcia pieniędzy z naszych kieszeni, i nic więcej.
Może uważasz, że głosisz prawdy objawione - ale ja z zasady takich samozwańczych proroków nie uznaję. Szczególnie, że oprócz swoich (subiektywnych i jednostronnych) obserwacji nie potrafisz przedstawić żadnego merytorycznego argumentu na poparcie swoich słów.
Powinienem napisać, że Twoja "argumentacja" jest żałosna, ale nie mam zamiaru zniżać się do Twojego poziomu.
Dla mnie EOT. |
Czy mógłbyś przytoczyć w którym miejscu powiedziałem że olej syntetyczny jest do d...., a że hydrokrakowany jest lepszy? Czy mógłbyś udowodnić że moja opinia o Valvoline Maxlife 5w40 jest jednostronna? Z tego co widzę jestem obecny na tym forum trochę dłużej i wątek oleju śledzę od początku. Przeczytałem go co najmniej dwa razy i moja opinia nie jest odosobniona. Poza tym z tego co widzę nie jesteś użytkownikiem Galanta V6 i nie używałeś Valvoline Maxlife. Ja użytkowałem w tym silniku obydwa i uważam, że oba są dobre, ale nie ma co przepłacać za LM skoro Valvo spełnia doskonale swoje zadanie. Czytaj ze zrozumieniem!
robertdg - 12-04-2015, 18:54
Panowie obrzucanie błotem przez PW, to co odczuwacie a wasz silnik to juz inna bajka ale nie ten temat do takich rozmów
MichciuGT - 12-04-2015, 20:34
szkoda tylko że nikt nie jest w stanie użyć argumentów w stylu, ten olej utrzymuje przez całą rozciągłość temperaturową pożądaną lepkość w danym silniku nawet po iluśtam kilometrach udowodnioną badaniami lepkości ze zdjęciami... + pozostawiany osad po odparowywaniu oleju co ma wpływ na zostawianie nagaru po spalonym oleju dostającym się przez odmę, uszczelniacze zaworowe i pierścienie
co prawda tego chyba się nie da znaleźć jako rzetelnego artykułu, albo postu,
ale z tego co wiem olej HC jest produkowany właśnie po to żeby miał zbliżone parametry do oleju syntetycznego, a przy okazji był o wiele tańszy, no bo jednak ok. 100zł (HC) za 4l jest tańsze niż 200zł (Full Syn...) za 4l
Witek vel Mysza - 12-04-2015, 21:08
bialyjayz napisał/a: | Cytat:
Ktory z tych dwóch byście wybrali? VALVOLINE SynPower 5W/40 czy Mobil 1 ESP Formula 5W30
oba równie dobre , w takim wypadku kieruj się ceną |
Mimo wszystko brałbym 5w40, nawet gdyby był droższy. Np. Mobil 3000X1 5w40
|
|
|