Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
Robson86 - 04-02-2008, 09:16
emfranc napisał/a: | fakt czarny jak smoła ale nic poza tym |
raczej standart w silnikach z bezposrednim wtryskiem czyli min GDI
Pozdroo
turek61 - 04-02-2008, 13:04
emfranc napisał/a: | Więc jeśli mogę dołożyć moją cegiełkę to proszę bardzo - nie obawiajcie się przejścia na syntetyk w GDI |
co również znam z autopsji
emfranc - 05-02-2008, 12:52
Dziś zamawiam zestaw ceramizerów zobaczymy co to za cudo, może zlikwiduje klekotanie na zimnym silniku, no i liczę na to, że mniej oleju pójdzie na dolewki
O rezultatach na pewno wspomnę...
Moomin - 05-02-2008, 14:00
emfranc napisał/a: | Dziś zamawiam zestaw ceramizerów zobaczymy co to za cudo, może zlikwiduje klekotanie na zimnym silniku, no i liczę na to, że mniej oleju pójdzie na dolewki
O rezultatach na pewno wspomnę... |
Ale klekotanie na zimnym silniku to normalne, nawet w instrukcji jest o tym mowa. Jeśli tylko ze względu na to chcesz dolewać Ceramizer to ja bym odpuścił.
emfranc - 05-02-2008, 15:50
Moomin napisał/a: |
Ale klekotanie na zimnym silniku to normalne, nawet w instrukcji jest o tym mowa. Jeśli tylko ze względu na to chcesz dolewać Ceramizer to ja bym odpuścił. |
Nie tylko z tego względu - denerwuje mnie również, zgrzytanie przy wbijaniu na zimno dwójeczki. A jeśli chodzi o zawory to od jakichś 5kkm zaczęły stukać trochę głośniej. Nie spodziewam się cudów, może jakiejś niewielkiej poprawy - w końcu ceramizer kosztuje tylko 100PLN - nigdy nie zastąpi nowych części. Czytałem sporo opinii o tym specyfiku i wleję go choćby dlatego, że podobno nie pozwala na zerwanie filmu olejowego co w Cari jest ważne przy szybkich zakrętach w prawo - wtedy lubi błysnąć kontrolka ciśnienia oleju - co się dzieje wtedy w silniku, chyba każdy potrafi sobie wyobrazić. Jest jeszcze kilka innych aspektów, ale o wszystkich było w innym temacie - tu mówimy o oleum itp.
Pozdrawiam
Robson86 - 05-02-2008, 17:33
emfranc napisał/a: | denerwuje mnie również, zgrzytanie przy wbijaniu na zimno dwójeczki |
ale wlasnie ceramizera do silnika nie naprawi skrzyni biegow
Pozdroo
Master - 05-02-2008, 19:57
no ale kolega emfranc zestaw zamowił wiec nie tylko do silnika chyba
Tak przy okazji znalazlem na stronie castrola troche ciekawostek link ponizej
http://www.castrol.com/ca...ntentId=7028715
olej ten tworzy rowniez trwaly film olejowy jak ceramizer.
wedlug konfiguratora doboru oleju tam zawartego to:
Zalecany olej Edge 5W-30 (k)
Dobry Magnatec 10W-40 A3/B3 (k)
ale wiadomo kazdy swoje chwali
emfranc - 05-02-2008, 21:31
No tak jak wspominałem na początku - zestaw zamówiłem. Ale, że tu o oleju mówimy to tylko napomknąłem bo po co forum zaśmiecać
Pozdrawiam
mlun - 05-02-2008, 22:00
A nie masz za mało oleju że przy mocnym skręcie w prawo potrafi Ci się zapalić kontrolka oleju? Mi to się nigdy jeszcze nie zdarzyło a nie raz była już taka sytuacja.
emfranc - 05-02-2008, 22:13
Oleju mam zawsze do górnej kreski - staram się utrzymywać ten stan. Taka sytuacja zdarza się w krótkich szybkich zakrętach, praktycznie na granicy przyczepności - nie jest to zwykła jazda po drodze bo nigdy bym się nie odważył świadomie kogoś narazić na kraksę. Raczej bardzo rzadko uczęszczane drogi na zadupiu, gdzie czasem z kumplami świrujemy
mlun - 06-02-2008, 07:37
Domyślam się że nie na drodze:P Też mi się zdarzy gdzieś na jakimś polu na ręcznym powywijać ale widać może jest to za mało ostra jazda:P
emfranc - 06-02-2008, 08:40
Najlepsze jest to, że na ręcznym się nie zdarza, albo nawet jeśli się zdarzyło to mi umknęło. Dzieje się tak gdy autko trzyma się jeszcze drogi, ale czujesz, że zaczyna je wynosić na zewnątrz.
turek61 - 06-02-2008, 14:59
emfranc napisał/a: | Oleju mam zawsze do górnej kreski - staram się utrzymywać ten stan. |
I tu Wam powiem: COŚ W TYM JEST !.
Już kiedyś Nasza Gwiazda Martyna napisała, ze w Niemczech leją Mobila do GDI pod górna kreskę.
U mnie było ok. 1cm. poniżej i dolałem do górnej kreski.Zauważyłem że silnik zrobił sie trochę cichszy.Nie wiem czy to właśnie wyższy poziom oleju(co podejrzewam) czy po prostu dolewka świeżego na niego tak wpłynęła.
mlun - 06-02-2008, 16:17
Mi mechanik też zawsze pod górną kreskę leje.
emfranc - 06-02-2008, 22:50
Cari przywiozłem z Niemiec i to właśnie kolo, od którego ją kupiłem zwrócił mi uwagę na to, żeby pilnować w niej tego stanu. Poza tym przy wymianie wchodzi akurat 3.5l (trochę wchodzi do nowego filtra), reszta zostaje mi na dolewki - akurat na 10kkm.
|
|
|