To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow

Owczar - 09-01-2019, 14:32

Krzyzak napisał/a:
Marcin O. - jesteś zdrowo walnięty ;)

To jeszcze nic :D Znajomy elektryk nie mógł uwierzyć jak mu powiedziałem, że mam miedziany uziom otokowy i odgromówkę :mrgreen:
Ale to ma być po prostu dożywotnio. Nie chcę za 15 lat rozkopywac pół ogrodu żeby dać nową bednarkę. Zwykłą w ocynku można ciąć szpadlem już po 8 latach w odpowiednich warunkach glebowych.

Wyprowadzenie fi8 do rozdzielni:

krzychu - 09-01-2019, 14:38

a to 150 czegoś to co robi? :shock:

Kawę, loda?

Owczar - 09-01-2019, 15:01

Loda jeszcze nie robi, ale pomyślę nad tym ;)

- sterowanie każdym punktem oświetlenia plus wybrane gniazdka - lampa, TV, itp - wewnątrz i na zewnątrz
- czujniki ruchu w każdym pomieszczeniu, które będą np wykrywały i po braku aktywności przez określony czas gaszą światło plus wszystkie inne wybrane urządzenia
- sterowanie temperaturą w każdym pomieszczeniu z osobna - grzanie i chłodzenie
- obniżanie temperatury na noc automatycznie
- czujnik temp i wilgotności w każdym pomieszczeniu
- sterowanie wilgotnością - nawilżanie i dodatkowe osuszanie przy chłodzeniu (jedna strefa)
- automatycznie zapalanie przyciemnionego światła podczas wykrywania ruchu w konkretnych strefach
- sterowanie centralne bramą, bramą garażową, furtką
- automatyczne sterowanie refleksoli w zależności od położenia słońca i temperatury na zewnątrz oraz zamykanie po zmierzchu jako funkcja "firanki", składanie refleksoli przy wietrze powyżej 80km/h
- w pełni automatyczne sterowanie światłem w łazienkach i korytarzach
- sterowanie wentylacją - po wyjściu z domu obroty na min, gdy włączę wywiew w kuchni to balansowanie wywiewu rekuperacji
- zwiększenie wentylacji gdy ktoś przebywa w łazienkach
- sterowanie obiegiem CWU - gdy ktoś wejdzie do łazienki lub czasowe, wyłączenie całkowite gdy nie ma nikogo w domu wyłączenie tej funkcji
- wyłączenie odbiorników (wybranych) gdy włączam alarm
- sterowanie urządzeniami RTV/audio
- sterowanie wentylatorem dodatkowym na prąd stały w kuchni ze sprzęganiem działania wentylacji mechanicznej
- czujnik dymu
Itd.
Na koniec chce połączyć wszytko w scenariusze i dodać sterowanie głosem - opcjonalnie.

krzychu - 09-01-2019, 15:07

Brzmi fajnie, dla mnie za dużo ale pomysł ciekawy. I czego potem używasz do spinania w całość tego wszystkiego? Jakaś centralka modułowa?
Owczar - 09-01-2019, 15:09

Sterbox, plc ze zintegrowanym interfejsem www i dedykowane aplikacje na androida i ios. Rozwiązań jest mnóstwo - to mi przypadło do gustu najbardziej.
krzychu - 09-01-2019, 15:13

A co z indukcją prądu w tych wszystkich kablach jak walnie gdzieś piorun w okolicy? Nie martwisz się że się po prostu wszystko spali?
Owczar - 09-01-2019, 15:22

No oczywiście, że się martwię. Stad też taki uziom i instalacja odgromowa.

Generalnie w pełni zabezpieczyć się nigdy nie da, ale wszelkie środki ostrożności chcę zachować.

Póki co wpada oganicznik B+C Dehna, a docelowo gdzie się da będą ograniczniki typu D. Sama automatyka będzie podłączona przez UPS-a.

Jeśli chodzi o samą indukcję, to tutaj ciężko się zabezpieczyć totalnie. Przy dobrej odgromówce to ryzyko się minimalizuje, bo prąd jest szybko odprowadzony do ziemi. Najgorzej jak nie ma odgromówki i prąd płynie przez zbrojenie konstrukcji.

Kluczowa będzie dokumentacja żeby to wszystko dało się potem odtworzyć...
Kable sieć lan są ekranowane i będą uziemione. Ale tych wszystkich kabli kat 5e nie byłbym w stanie uziemić... Trochę tego za dużo.

krzychu - 09-01-2019, 15:31

A jakąś separację np. światłowodową sieci do NAS-a planujesz?

Jakiś centralny wyłącznik prądu (jak burza jest)? Instalację pod agregat?

Owczar - 09-01-2019, 15:41

Wyłącznik centralny będzie tym samym którym będę załączał agregat. Kupiłem spamela, ale ręcznego. Nie planuję ASZR. Za duży koszt w stosunku do benefitu w przypadku domu. Nauczę żonę obsługi, agregat z rozrusznikiem i da radę :) Aczkolwiek zobaczę co przyniesie przyszłość. Siłownik w teorii da radę dodać do przełącznika. Orientujesz się czy agregat zapinany ręcznie do sieci wymaga zgody zakładu energetycznego? Bo róznie piszą...

Separacji dla NAS-a nie planuję, bo i tak robię backupy nas-a. Nie jestem zwolennikiem RAIDu w nas, bo to nie zabezpiecza w wystarczający sposób. Dysk z backupem jest zwykle odłączony od sieci.

Sama sieć będzie na kablach kat 7 - ekranowana porządnie. Więc tutaj nie powinna nastąpić indukcja. Zastanawiam się czy dla kamer pod podbitką jest sens dawać ograniczniki RJ45 - odgromówka jest po kalenicach i po całym obwodzie dachu. W teorii piorun nie ma prawa uderzeć w te strefy. Na pewno będę musiał się zabezpieczyć przed domofonem i pewnie antena.

Jesteś pierwszą osobą, która pyta o takie zabezpiecznia :)

A już myślałem że podchodzę pod prepersa jakiegoś czy jak... ;)

krzychu - 09-01-2019, 15:51

Na pewno z agregatem jest przerąbane to że musi być separacja 100% miedzy zasilaniem z sieci i agregatu. I to jest jakoś tam strasznie obwarowane przepisami.

Mam parę przemyśleń po prostu. Jakbym robił taką inwestycję to bym miał gdzieś miejsce z NAS-em to by na pewno było za UPS-em (najlepiej online) i podłączone światłowodem. Też nie lubię RAID, ale odłączany back up mam w domu teraz i nie sprawdza mi się to (nie przypominam sobie żeby co miesiąc go włączyć na noc i potem nie zapomnieć odłączyć).

Poza tym kiedyś po roku sobie przypomniałem i WD RED nie wstał już... Więc jakby głowy padł to po backupie też nici... Więc teraz mam 2 włączone na raz. Na lato czasami odpinam na dłużej (sezon burzowy).

Owczar - 09-01-2019, 15:58

Ten światłowód to jest w sumie jakaś myśl - ale zawsze mamy miedź po stronie zasilania... Z tym backupem mam podobnie, ale mimo wszystko jakoś regularnie robię. W planie jest przypomnienie w kalendarzu. Ale lepiej stracić miesiąc niż całość ;)

NAS przez UPS w sumie może być - używam jako NAS-a PC-ta z suspend to ram. Jak potrzebuje to włączam z telefonu przez magic pocket i w 2 sek jest online. Więc w razie W po prostu nie będę używał żeby nie dociążać UPS-a. Ale czy to da 100% gwarancji? W UPS też może dojść do przepięcia na 2 obwód. To są w sumie takie potencjały, że cięzko się zabezpieczyć. Słyszałem o przypadku, gdzie spaliły się urządzenia nie podłączone do sieci nawet...

krzychu - 09-01-2019, 16:47

No jak jesteś w domu to odłączasz prąd od UPS-a, a jak Cie nie ma to liczysz na zabezpieczenia (bo indukcją między UPS a NAS-em raczej nie przejmujesz).
gulgulq - 09-01-2019, 22:14

Owczar napisał/a:
Loda jeszcze nie robi, ale pomyślę nad tym ;)

- sterowanie każdym punktem oświetlenia plus wybrane gniazdka - lampa, TV, itp - wewnątrz i na zewnątrz
- czujniki ruchu w każdym pomieszczeniu, które będą np wykrywały i po braku aktywności przez określony czas gaszą światło plus wszystkie inne wybrane urządzenia
- sterowanie temperaturą w każdym pomieszczeniu z osobna - grzanie i chłodzenie
- obniżanie temperatury na noc automatycznie
- czujnik temp i wilgotności w każdym pomieszczeniu
- sterowanie wilgotnością - nawilżanie i dodatkowe osuszanie przy chłodzeniu (jedna strefa)
- automatycznie zapalanie przyciemnionego światła podczas wykrywania ruchu w konkretnych strefach
- sterowanie centralne bramą, bramą garażową, furtką
- automatyczne sterowanie refleksoli w zależności od położenia słońca i temperatury na zewnątrz oraz zamykanie po zmierzchu jako funkcja "firanki", składanie refleksoli przy wietrze powyżej 80km/h
- w pełni automatyczne sterowanie światłem w łazienkach i korytarzach
- sterowanie wentylacją - po wyjściu z domu obroty na min, gdy włączę wywiew w kuchni to balansowanie wywiewu rekuperacji
- zwiększenie wentylacji gdy ktoś przebywa w łazienkach
- sterowanie obiegiem CWU - gdy ktoś wejdzie do łazienki lub czasowe, wyłączenie całkowite gdy nie ma nikogo w domu wyłączenie tej funkcji
- wyłączenie odbiorników (wybranych) gdy włączam alarm
- sterowanie urządzeniami RTV/audio
- sterowanie wentylatorem dodatkowym na prąd stały w kuchni ze sprzęganiem działania wentylacji mechanicznej
- czujnik dymu
Itd.
Na koniec chce połączyć wszytko w scenariusze i dodać sterowanie głosem - opcjonalnie.

No No...niezły wypas. Gratuluje pomysłu.
Czujniki zalania w punktach poboru z zamknięciem zaworu głównego wody (pęknięty wężyk) lub odcięcie wody przy uzbrojeniu alarmu (nie ma nikogo w domu).

Gorzej będzie jak system się zawiesi :P ...

Owczar - 09-01-2019, 22:28

A zapomniałem o tym napisać - czujniki zalania też będą :) Kuchnia i łazienki.

Zawiesi jak zawiesi - to PLC więc nie powien. Gorzej jak się popsuje :D

Ogrzewanie będzie działało wtedy bez regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu. Wentylacja będzie sterowana z panelu w kotłowni. Oświetlenie będzie można przełączyć w tryb sterowania bezpośrednio z czujników ruchu - bez logiki sterownika.

Zapomniałem jeszcze wspomnieć o biometrii ;) Przy furtce i przy drzwiach będą czytniki linii papilarnych.
Przy furtce dodatkowo domofon z opcją dzwonienia na telefon, konkretnie ten model:

Przy drzwiach sterowanie tylko dostępem gdy np wyjdę do ogrodu - drzwi mają się zatrzasnąć - samozamykacz plus elektrozamek. Normalnie wszędzie mechaniczne zamknięcia.

Jeszcze tylko muszę znaleźć czas by to wszystko zaprogramować :( zaraz po tym jak ogarnę kable... i zanim zabiorę się za wentylację...

Marcino - 09-01-2019, 22:43

Powiem tak... za stary na to jestem. I jeszcze dzieci naucz. I żonę obsługi. Wydaje minusie zebmocna prościej bez tego żyć. Właśnie nam przed sobą zestaw Keemple który dostałem od developera. Ale nie montuje go na mieszkaniu. Chyba odpalę go w domu i zobaczę.