To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Uciszyłem popychacze, stukające popychacze

Tomii - 26-07-2012, 08:04

malina_drizzt napisał/a:

1. czy po wymianie można jeszcze pojeździć na starym oleju 1-2 tys. km?

oczywiście że można nawet więcej, po co wymieniać dobry jeszcze olej. Ja wymieniałem popychacze po zalaniu tego samego oleju po ok 2tyś km i jeździłem na nim do 13tyś.

nie trzeba spuszczać oleju z silnika przy wymianie ww elementów

MKV - 28-07-2012, 22:52

To w końcu co lepiej - przeczyścić te co są w silniku (w Swifcie trzeba je było jeszcze rozebrać) czy kupić nowe zamienniki. Jak te zamienniki sprawdzają się na dłuższa metę - nie ma z nimi problemu ?
m6riano - 29-07-2012, 13:41

Jedni doradzają wyjęcie,sprawdzenie i ew. wymiana tych które maja wżery/wyklepania...inni całkowita wymiane...
a ja polecam uszczelnić silnik i zalać dobrym olejem...jakoś dziwne że u mnie klepały od przebiegu ok300tkm..na zimnym oraz po ok8tkm po wymianie oleju...a teraz nie klepią przy 390tkm....ani na zimnym..ani na ciepłym..ani nawet przy 11tkm od wymiany przy niskim stanie na bagnecie..

MKV - 29-07-2012, 13:52

m6riano napisał/a:

a ja polecam uszczelnić silnik i zalać dobrym olejem...

Jak dla mnie Mobil1 0W-40 jest dobrym olejem...
Nic nigdzie nie cieknie.

m6riano - 29-07-2012, 18:05

Nie jeździłem na tej specyfikacji oleju..ale na Mobilu ogólnie i moim zdaniem nie jest to dobry olej do tych silników..
MKV - 29-07-2012, 19:33

m6riano napisał/a:
Nie jeździłem na tej specyfikacji oleju..ale na Mobilu ogólnie i moim zdaniem nie jest to dobry olej do tych silników..

A jaki 0W-40 w takim razie polecacie? Jeszce 8000km i kolejna wymiana ;)

arturj123 - 29-07-2012, 19:34

Jakieś poparte fakty na "nie" dla tego Mobila 0W40? Chcę w najbliższym czasie wyczyścić/wymienić popychacze i zalewam tym olejem. Bodajże krzyżak na nim jeździ i chwali sobie.

A i tak ogólnie są tematy o olejach :)
http://forum.mitsumaniaki...=asc&start=1710
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=72313

m6riano - 30-07-2012, 05:02

arturj123, "Nie jeździłem na tej specyfikacji oleju."
MKV, myśle że możesz spróbować Millersa lub Amsolia..Motul u mnie sprawuje sie elegancko..11tkm od wymiany..niski poziom(Ajusa puszcza(sie) jak mariolka pod sklepem) i nic nie klepie..

cobra50 - 13-03-2016, 19:31

Dołączę się do dyskusji. U mnie też odzywają się popychacze, ale głównie na wolnych obrotach. Nieważne, czy zimny czy ciepły silnik. W przyszłym tygodniu robię wymianę oleju i mam zamiar od razu przepłukać silnik, mam nadzieję że coś pomoże. Zalewam Castrola 5w30. Dam znać czy pomogło.
Witek vel Mysza - 19-03-2016, 16:35

cobra50 napisał/a:
Zalewam Castrola 5w30
pogorszysz. Gorszego zabójcy silnika nie znam.
cobra50 - 12-04-2016, 21:45

Witek vel Mysza napisał/a:

pogorszysz. Gorszego zabójcy silnika nie znam.

Dlaczego tak twierdzisz, to już mój drugi misiek, wcześniej miałem Carismę i nadal jeździ. Aktualnie śmiga nią mój ojciec. Ciągle zalewany Magnatec 10w40, ja aktualnie zalałem 5w30 i popychacze ucichły. zrobiłem już ponad 1300 km.

benny93 - 08-05-2016, 19:18

Również miałem problem z "cykającymi" popychaczami w Galu 2.5 zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku. Po wymianie oleju na Castrol Magnatec 5W40 i dodaniu ceramizera ucichły natychmiast. W tym momencie silnik chodzi idealnie. Póki co przejechałem 1500km.
Dario1986 - 09-05-2016, 10:17

Koledzy, zamawiając olej do siebie znalazłem poniższe, może komuś się przyda lub ktoś ma opinie na temat tego czy warto stosować, u mnie póki co jest cisza z popychaczami i nie potrzebuje tego siuwaksu.

http://www.petrostar.pl/c...00ml,p929903419

pappagiorgio - 10-05-2016, 12:50

Popychacze w moim rycerzu po zalaniu 5W40 też praktycznie ucichły. Jedynie przy niskich temperaturach prze 2-3sek. klepały. Miesiąc temu rozebrałem klawiaturę, każdy sprawdziłem, wyczyściłem i odpowietrzyłem, teraz nawet przy niskich temperaturach nie słychać nawet na ułamek sekundy żadnego popychacza. Wydaje mi się, że jedynym skutecznym sposobem to niestety jest rozebranie i przeczyszczenie. W moich popychaczach było tyle syfu, że po wyczyszczeniu dwóch, trzech musiałem ropę w pojemniku wymieniać.
bialyjayz - 12-05-2016, 22:48

pappagiorgio napisał/a:
Popychacze w moim rycerzu po zalaniu 5W40 też praktycznie ucichły. Jedynie przy niskich temperaturach prze 2-3sek. klepały. Miesiąc temu rozebrałem klawiaturę, każdy sprawdziłem, wyczyściłem i odpowietrzyłem, teraz nawet przy niskich temperaturach nie słychać nawet na ułamek sekundy żadnego popychacza. Wydaje mi się, że jedynym skutecznym sposobem to niestety jest rozebranie i przeczyszczenie. W moich popychaczach było tyle syfu, że po wyczyszczeniu dwóch, trzech musiałem ropę w pojemniku wymieniać.

a jak to się robi? Mógłbyś opisać dokładnie, bo mi już nawet LM olej nie domaga :-X