To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Black DEVIL...

Andrew - 05-07-2010, 12:04

Owczar napisał/a:
Wbrew powszechnym mitom, zaryzykowałem i zatankowałem do mojego Galanta, biodiesla z bliskiej
Będzie chodził bez problemu wg mnie. Ciekawe tylko jak ze spalaniem... Czy spali go mniej czy więcej :roll: :D
robertdg - 05-07-2010, 12:06

Temu dieslowi Bio paliwo nie zaszkodzi, gorzej byłoby z PD lub CR
Owczar - 05-07-2010, 12:17

Też myślę, że mu nie zaszkodzi. Co najwyżej obawiam się o wyższe spalanie ze względu na niższą wartośc energetyczną.
ON ma 42MJ/kg, a ten biodiesel 37,7MJ/kg. Liczba cetanowa zbliżona.

Nie ma problemów z rozruchem.

Ale bardziej mnie martwi inny problem, który pojawił się już przed zatankowaniem. Obawiam się że to może być wina uszczelki lub głowicy. Przy dużych prędkościach następuje wyrzucenie płynu przez zbiorniczek, co w konsekwencji doprowadza do wzrostu temp silnika. Problem pojawia się po dłuższej jeździe z prędkościami pow 140/150 km/h. Pod górki nic się nie dzieje. Po takiej jeździe widać wyraźny ubytek płynu, oraz widać że płyn ucieka przez wężyk przelewowy. Optymistyczna wersja to korek który trzymał za małe ciśnienie i płyn wyrzucało do zbiorniczka. Zwiększyłem troszkę ciśnienie poprzez dogięcie blaszek w korku. Póki co nie wyrzuciło do zbiorniczka ani grama, ale jazda była już z mniejszymi prędkościami.

Andrew - 05-07-2010, 12:24

Owczar napisał/a:
Obawiam się że to może być wina uszczelki lub głowicy.
Robiłeś chyba uszczelkę? Możliwe, że tak szybko by poszła? Wiem, że gość miał w avensisie d4d problem taki, który wskazywał na uszczelkę lub głowicę. Darli głowicę, była ok, uszczelka też. Złożyli i dalej. Pomęczyli się jeszcze chyba raz demontując głowicę, po czym inny gość poradził gościowi od toyoty, żeby zmienił korek, no i problem znikł...
Owczar - 05-07-2010, 12:32

Robiłem przy okazji innej naprawy. Wszystko było złożone jak należy ;)

Korek wymieniłem, ale jego ciśnienie regulowałem na oko. Plastikowa część chłodnicy do której przylega uszczelka była wyszczerbiona, dlatego dopasowałem metalową tuleję, którą włożyłem do chłodnicy. Początkowo ciśnienie w układzie było zbyt wysokie co doprowadziło do pęknięcia węża. Potem zmniejszyłem i było jakiś czas ok, ale ostatnio chyba troszkę za małe było. Powszechna usterka z ubywaniem płynu w tym TD wciąż jest dla mnie zagadką.

areksz121 - 05-07-2010, 20:45

A może...w głowicy jest maluteńka dyszka co płyn wali na jeden garnek i przepala...nie no żart :D

OT:
Owczar , opinie o tym TD to już chyba wszystkie wyczytałem, ale jakbym miał dobrą cenę na takiego Gala to chyba warto się zainteresować? Ten silnik był montowany również w 2002r? Bo coś takiego niby wypatrzyłem w Belgii czarny, a jeszcze jeden srebrny 2000r...nie ma nawet 200km to na weekend się pewnie wybiorę :)

Owczar - 05-07-2010, 20:51

areksz121, przy obecnych cenach ropy galanta TD chyba bym już nie kupił. EA w dieslu na rynek europejski wychodziły tylko do marca 2001. Na rynek azjatycki szły dłużej i miały podobno większą moc.
Andrew - 05-07-2010, 21:00

Owczar napisał/a:
przy obecnych cenach ropy galanta TD chyba bym już nie kupił
Szukaj tańszego źródła paliwka, a wtedy się opłaca :) Ja ze swojego jestem zadowolony. Spalanko na miejscu wychodzi mi ok. 7 litrów.
Owczar - 05-07-2010, 21:02

No mój pali więcej, bo po mieście 9... Ale chyba brakuje mi tej mocy czasem i ten ubywający płyn :roll:
areksz121 - 05-07-2010, 21:49

Owczar, jestem w NL... i zapowiada się że jeszcze tu troszkę pomieszkam. A jak starszej S40 pali 6-6,5 bez turbiny 1,9, to ja z Galem myślę dam radę. A to może akurat końcówka produkcji, a pierwsza rejestracja 2002... :) Szukam bez przerwy, ale te dwa modele pasuje zobaczyć.
robertdg - 05-07-2010, 21:53

areksz121 napisał/a:
S40 pali 6-6,5 bez turbiny 1,9
Volvo S40 :?:
Andrew - 06-07-2010, 06:36

Owczar napisał/a:
Ale chyba brakuje mi tej mocy czasem
No tu masz rację czasem brakuje :)
Owczar napisał/a:
i ten ubywający płyn :roll:
U mnie (odpukać) narazie spokój... W przyszłości jak skończę domek budować i się wprowadzę, dokupię sobie kombi v6 avance i będę miał 2 gale :D
areksz121 - 06-07-2010, 16:31

Tak, Robert, Volvo S40 :)
robertdg - 06-07-2010, 16:39

areksz121 napisał/a:
Tak, Robert, Volvo S40 :)
Więc muszę Cię chyba zmartwić, bo albo się nie rozumiemy, albo nie o tym samym samochodzie myślimy, gdyż nie było w ofercie Volvo takiego modelu z takim silnikiem
areksz121 napisał/a:
A jak starszej S40 pali 6-6,5 bez turbiny 1,9
Volvo w swojej ofercie nie posiadało wolnossącego silnika o pojemności 1.9, bynajmniej w generacji 95-04
areksz121 - 06-07-2010, 17:09

Hm...to co tam takiego jest? Ja bynajmniej nie zauważam po liczniku, czy obrotomierzu żeby to turbo było turbem...rok 2000 jak pamiętam. A w Galu ojca jest to cuś w dźwięku :)