Carisma - FAQ - [Carisma] Tulejki wybieraka, problemy z przełączaniem biegów
jointventure - 28-08-2010, 00:37
Właśnie zamontowałem komplet tulejek zamienników do volvo v40 produkcji norweskiej, nie jak poprzednio szwedzkiej to zobaczymy ile wytrzymają, fakt że najgruntowniejszą naprawą była wymiana drążka wybieraka skrzyni biegów, a dokładniej ten długi drążek spod samochodu od lewarka do skrzyni zamontowałem nowy bo stary przerdzewiał straszliwie i się wyginał zamiast wrzucać biegi,teraz skrzynia chodzi naprawdę jak nowa ,prędzej wsteczny zamiast 1 wejdzie niż 3 zamiast 1
Tulejki wymieniłem na nowe w podwoziu i w kasecie lewarka, ostro nasmarowałem i lekko skręciłem bo inaczej ciężko chodzi.
Dzięki pawelsonx, robertdg i innym za porady, naprowadziły mnie na problem
lppbgn - 30-08-2010, 08:45
Witam
Bieg wsteczny wchodził mi ze zgrzytem. Jestem po wymianie tulejek bez efektu. Ktoś mi powie, bo nie mogłem zlokalizować, gdzie idą te tulejki w poniższym zestawie, w czwartym rzędzie na górze, takie wysokie i w dolnym prawym rogu, takie o nietypowym kształcie.
Link poniżej
http://moto.allegro.pl/it...eg.html#gallery
A może ktoś mi podpowie o co chodzi z tym wstecznym, że wymiana tulejek nie pomogła. Wsteczny wchodzi ze zgrzytem, ale jak uprzednio wrzucę bieg pierwszy to już wsteczny wchodzi jak złoto
jointventure - 30-08-2010, 10:42
Te dłuższe z tego zdjęcia idą do kasety lewarka w kabinie, krótszych-rozciętych nie zlokalizowałem, zobacz czy też ci się nie obraca drążek ten długi pod samochodem, albo źle się ustawił, poluzuj tą obejmę o której pisał wyżej pawelsonx i ustaw sobie lewarek lekko po prawo.
lppbgn - 31-08-2010, 08:43
Rozcięte idą też do lewarka, no ale lewarek w drobny pył rozebrałem i tych dłuższych tam nie było. Poza tym z tego kompletu są takie nietypowe, na dole po prawej stronie, pod tulejkami metalowymi, w moim komplecie ich nie było, i też rozbierając całość ich nie zlokalizowałem. W sumie po wymianie nie wiele się zmieniło, drążek jedynie jest nieco bardziej ciasny, ale wsteczny wchodzi z lekkim zgrzytem, chyba, że uprzednio wrzucę jedynkę. Drążek pod samochodem idzie jakoś niesymetrycznie, boję się rozkręcić to wszystko i próbować zmieniać jego położenie, nigdy nie robiłem takiej regulacji.
W sumie wsteczny nie jest synchronizowany, więc pewnie coś w skrzyni, pewnie wałek nie wyhamowuje, albo zęby już zdążyły się wyrobić, albo może łożyskowanie... już chyba czas przyzwyczaić się do tego, że przed wstecznym trzeba wrzucić jedynkę w końcu auto ma swój wiek a my miłośnicy "starych samochodów" do pewnych rzeczy musimy się przystosować.
Chociaż gdyby ktoś miał podobny przypadek i go zlokalizował to byłoby miło, gdyby podzielił się informacją
Kylek - 31-08-2010, 09:55
Też doświadczyłem problemu z tulejkami. Auto kupiłem w lipcu 2008 a we wrześniu tego samego roku tulejki padły po raz pierwszy. Potem po raz drugi w lutym 2009 (zrobiłem może z 10 tys. km). Gdy padły trzecim razem (przed wakacjami 2009) pojechałem do ASO (wcześniej naprawiałem w lokalnych warsztatach). W ASO zapłaciłem 200 zł i jak dotąd nie mam problemu z biegami (od wymiany przejechałem jakieś 30 tys. km).
Moja rada jest taka: Jeśli nie chcesz grzebać przy wybieraku albo nie czujesz się pewnie (bo np. nigdy wcześniej nie majstrowałeś przy samochodzie) zleć przegląd profesjonalistom.
U mnie też zaczynało się od zgrzytów aż któregoś dnia, gdy stałem pierwszy na skrzyżowaniu pod górkę padły 1. i 2. bieg i musiałem rozbujać Carismę z 3. (a przy aucie tych gabarytów nie jest to rzecz łatwa).
parzon - 03-11-2010, 13:24
Witam!
Problem dopadł także mnie. Dzwoniłem właśnie do ASO, dowiedziałem się, że jeśli będzie to standard to koszt 120 zł. Warto jechać do ASO czy lepiej poszukać jeszcze taniej ???
U mnie jest problem z jedynką i wstecznym.
siwek - 03-11-2010, 13:50
parzon, komplet to ok 50zł (ale nie pamiętam dokładnie). Wymienić możesz samemu - kilkanaście minut ewentualnie jakikolwiek mechanik ci to zrobi za max 20zł.
Nie ma sensu w ASO - szkoda kasy. Tylko pamiętaj żeby nie skręcać za mocno bo nie będziesz mógł zmienić biegu i przesmaruj jakimś smarem.
parzon - 03-11-2010, 14:11
siwek napisał/a: | parzon, komplet to ok 50zł (ale nie pamiętam dokładnie). Wymienić możesz samemu - kilkanaście minut ewentualnie jakikolwiek mechanik ci to zrobi za max 20zł.
Nie ma sensu w ASO - szkoda kasy. Tylko pamiętaj żeby nie skręcać za mocno bo nie będziesz mógł zmienić biegu i przesmaruj jakimś smarem. |
Dzięki za odpowiedź. Sam to sobie nie wymienię, nie mam pojęcia o mechanice Podjade, jeszcze dzisiaj do "Obzuna" w Łodzi, zobaczymy ile będzie chciał za to.
[ Dodano: 03-11-2010, 16:28 ]
Pan w "Obzunie" zrobił wielkie oczy jak mu powiedziałem o tych tulejkach. Spodziewałem się, że raczej będą wiedzieli o co chodzi
Kylek - 03-11-2010, 16:50
Ja tam tulejki zawsze kupowałem w ASO a wymieniałem w zwykłych warsztatach (bo sam się na tym nie znam) i zawsze padały po paru miesiącach. Dopiero jak wymieniłem w ASO, to działają już drugi rok.
repet - 16-11-2010, 16:29
Witam
Panowie a czy te dwie metalowe tulejki są niezbedne?nie podejda stare? pytam ponieważ na allegro bez tym metalowych tulejek można kupic zestaw za polowe ceny. np taki zestaw jest najtaniej http://allegro.pl/volvo-v...1297311119.html
co o tym myślicie jest sens czy lepiej dołożyć i kupić z tymi metalowymi?
Pozdrawiam
kosek - 16-11-2010, 17:48
Też się nad tym zastanawiam, może jestem w błędzie ale ze schematu który zamieścił pawelsonx wynika, że te metalowe są tylko dystansem.
Idąc dalej, jeśli metal współpracuje z tworzywem sztucznym to jednak to drugie ulega zużyciu w znacznym stopniu, tak jak dla przykładu klocki hamulcowe.
Choć pewnie opinie będą różne, że jak coś wymieniać tu już wszystko.
I jeszcze jedne moje spostrzeżenie.
Szkoda, że podawane przez kolegów linki do zrobionych zakupów na Allegro nie działają po zakończonych aukcjach. Może lepiej podawać sprzedawcę, wówczas po nicku można znaleźć przedmiotowy towar.
pozdrawiam
grzesiopol - 16-11-2010, 18:04
Proponuję te, osobiście je kupowałem i działają ponad rok, ponadto zestaw ten zawiera wszystkie tuleje w tym metalowe i są wystarczające do wymiany elementów ze zdj. 1 oraz zawiera ten plastik co jest już przy samym wybieraku (czy jak tam to zwał) zdj. 2
http://allegro.pl/mitsubi...52.html#gallery
zdj. 1
zdj. 2
pawelsonx - 16-11-2010, 18:31
kosek napisał/a: | Też się nad tym zastanawiam, może jestem w błędzie ale ze schematu który zamieścił pawelsonx wynika, że te metalowe są tylko dystansem. |
ale jak pokrywa je rdza to działają jak paper scierny nawet po wyczyszczeniu mają wżery
repet - 23-11-2010, 14:40
Witam
Własnie wymieniłem tulejki w swojej Cari:)
Wymiana jak koledzy pisali banalnie prosta i trwa jakies 30/40 minut,tulejki wymieniłem w garażu na zwykłym podnośniku do kół
Koszt naprawy to 35 zł z wysyłka poszedłem po kosztach i kupiłem tulejki na allegro od gościa który handluje częściami do volvo(są to Szwedzkie tulejki) cały komplet bez tych dwóch metalowych tulejek, które przeczyściłem nasmarowałem i są jak nówki
Efekt - idealnie i precyzyjnie wchodzące biegi aż miło
Także polecam zestaw
Pozdrawiam
taurus2 - 26-12-2010, 01:35
Chłopaki nie chcę wyjść na debila, przeczytałem 75% wątku i przeważnie opisujecie bieg 1, wsteczny, czasem 5 ja mam problem z tym że wbijam 1 ok, 2 ok 3 nie ok. tzn. po wybiciu 2 drążek się nie prostuje, muszę go lekko naprostować i dopiero wbić 3 albo z 2 wbijać 3 pod lekki skosem, czy ten problem może być związany właśnie z tymi tulejami ???
|
|
|