[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] Hamulce!!
Witek vel Mysza - 22-07-2015, 17:08
Hugo napisał/a: | problem "tępego" pedału hamulca w Galu leży po stronie zużytych uszczelnień czy ogólnie pompy hamulcowej i serwa | Myślę, że pompa jest że tak powiem fabrycznie źle dobrana.
Hugo, skoro nie ma żadnych dodatkowych elementów do odkręcenia, to musisz postukać lub spróbować sprężonym powietrzem i pompa powinna się otworzyć (zachowaj ostrożność!)
Jaka średnica tłoka? Z tego co przeglądam katalogi, to 23,8 mm. Dałbym pompę 22.2mm lub 20,6mm z colta, żeby zmienić przełożenie. Pedał miałby większy skok, byłby bardziej miękki ale mega skuteczny. Tylko nie wiem jak wyglądają te pompy i czy podejdą na serwo od galanta.
jacek11 - 23-07-2015, 12:29
na fotce widać w którym miejscu jest zabezpieczenie.wyjmujemy,i tłok sam wychodzi
Hugo - 23-07-2015, 20:43
Dzięki. O to chodziło. W wolnej chwili ją rozbiorę i obejrzę. To ciekawe co piszesz Witek, myślę, że z innych modeli Mitsu powinna pasować do serwa. Problemem mogą być wyjścia rurek. Temat do sprawdzenia.
Witek vel Mysza - 23-07-2015, 21:13
Hugo napisał/a: | Problemem mogą być wyjścia rurek | Taki problem to nie problem, mam zarabiarkę. Widziałem że od któregoś Colta rurka wychodzi na lewą stronę a nie na prawą jak w galu. Wystarczy kawałek przedłużki z miedzianki dorobić. Muszę się wziąć za te heble, bo to dwutłoczkowy zwalniacz a nie hamulec.
Hugo - 23-07-2015, 21:39
Witek vel Mysza, no to walczymy
Tak sobie myślę, że przecież żona ma Space Stara, w którym pedał hamulca po muśnięciu powoduje, że auto wbija się w asfalt, typowe żylety, a ja mam pod ręką Carismę, a to to samo co Space Star praktycznie, więc pewnie hamulec również brzytwa. Najlepsze, że pompa hamulcowa jest po tej samej stronie co w Galu. Jutro sprawdzam jak są wyjścia rurek w niej i wykręcam ją.
Gdzie sprawdzasz średnicę pompy? W jakim katalogu?
Jutro podam Ci VIN Carismy to sprawdzisz jaką ma średnicę, OK?
Tak na chłopski rozum to chyba tylko pompa hamulcowa może być winna, że te hamulce są takie "tępe".
Mówisz, że jak ma mniejszą średnicę to będzie lepiej? Co jeszcze może mieć wpływ na skuteczność działania pompy hamulcowej?
Jak odpowietrzyć pompę hamulcową po montażu innej?
Fragu - 24-07-2015, 07:11
Hugo, przy okazji zmień zaciski, tarcze i klocki na te od Carismy (281mm)
Witek vel Mysza - 24-07-2015, 08:42
Hugo napisał/a: | Gdzie sprawdzasz średnicę pompy? W jakim katalogu? | Przeglądałem katalog IC. Średnica pompy powinna być wybita na pompie. A skoro masz na wierzchu rozebraną, to zmierz tłok i tyle.
W hydraulice tak jak w elektryce czy mechanice. Jest tu zasada przekładni. Tak jak długość dźwigni w mechanice, czy liczba zwoi w transformatorze, nas interesują średnice tłoka pompy i zacisku. Im mniejsza średnica pompy a większa w zacisku, tym większa "dźwignia". Ważne, żeby średnica pompy nie była za mała i żeby nie rozłożyć ruchu tłoczka na cały ruch pedału hamulca bo może go zwyczajnie zbraknąć.
[ Dodano: 24-07-2015, 08:46 ]
Hugo napisał/a: | Jak odpowietrzyć pompę hamulcową po montażu innej? | Nalać płyn i zakręcić rurki hamulcowe. Zanim dokręcisz powinno się odpowietrzyć. Jeśli nie, to tak jak odpowietrzanie zacisku, tylko rurką przy pompie.
[ Dodano: 24-07-2015, 08:47 ]
Hugo napisał/a: | Co jeszcze może mieć wpływ na skuteczność działania pompy hamulcowej? | Serwo i dźwignia samego pedału hamulca, jednak zakładam że jedno jest sprawne, a drugie się nie zmienia.
Hugo - 24-07-2015, 21:27
Nie rozbierałem tej pompy, tylko wykręciłem na razie z Carismy i porównałem.
Pompa z Galanta ma 5 mm mniejszą średnicę zewnętrzną, niestety jak widać na poniższych zdjęciach oczywiście jedna rurka wychodzi dokładnie po przeciwnej stronie niż w Galancie. Ponadto inna jest wtyczka do czujnika na zbiorniczku płynu.
Jeszcze jedna różnica jest taka, że ten otwór na początku pompy, w który wchodzi bolec z serwa w Carismie jest płytszy o ok. 5mm, co powoduje to, że gdy chcemy przykręcić pompę Z Carismy do serwa z Galanta to trzeba poprzez bolec z serwa wcisnąć tłoczek w pompie o te ok. 5 mm, nie wiem czy to ma znaczenie, ale chyba tak, bo to tak jakbyśmy nacisnęli pedał hamulca. Poza tym wszystkie wymiary zewnętrzne i montażowe takie same.
Z lewej strony pompa z Carismy, z prawej od Galanta:
A tu z drugiej strony i oczywiście odwrotnie, z lewej strony pompa od Galanta, z prawej od Carismy:
Witek vel Mysza napisał/a: | Serwo | Ale może się zużyć coś w nim czy po prostu źle dobrane? Witek vel Mysza napisał/a: | dźwignia samego pedału hamulca | Regulacja?
Cari 1,8 GDI z 1998 r. VIN: XMCLNDA2AWF066649
Witek vel Mysza - 26-07-2015, 10:37
Hugo napisał/a: | otwór na początku pompy, w który wchodzi bolec z serwa w Carismie jest płytszy o ok. 5mm, co powoduje to, że gdy chcemy przykręcić pompę Z Carismy do serwa z Galanta to trzeba poprzez bolec z serwa wcisnąć tłoczek w pompie o te ok. 5 mm, nie wiem czy to ma znaczenie, ale chyba tak, bo to tak jakbyśmy nacisnęli pedał hamulca. | To jest problem. Trzpień w serwo nie jest regulowany? Gwintem lub jakimiś nakładkami jak to bywa np w serwach ATE? Jeśli nie regulowane to trzeba by dać dystans pod pompę właśnie te 5mm.
[ Dodano: 26-07-2015, 10:38 ]
No i faktycznie trzeba sprawdzić jaka średnica tłoka w tej pompie od cari.
Rurka hamulcowa i kostka to już nie problem.
Hugo - 26-07-2015, 10:52
Niestety trzpień wygląda jakby miał być regulowany, jest na końcu bolca taka półokrągła nakrętka, a podnią gwint, ale za nic nie mogłem jej ruszyć. Spróbuję jutro.
Postaram się również rozebrać obie pompy i pomierzyć średnice tłoczków.
Witek vel Mysza - 26-07-2015, 11:22
Może nie rozbieraj pomp. Nie ma gdzieś na odlewie podanej średnicy?
[ Dodano: 26-07-2015, 13:00 ]
Cari wg katalogu IC może mieć 22.22 lub 23.8, bez sensu kombinować z taką samą jak w galu, więc trzeba sprawdzić Powinna być spora różnica, chociaż ja uderzałbym w hardcore i mam chęć zamontować do testów 20.6mm
Hugo - 26-07-2015, 19:04
Jakieś numery na pompach są. A jaki model ma pompę o średnicy 20,6 mm?
Witek vel Mysza - 27-07-2015, 07:53
Na pompie powinno być 20 lub 22, lub 23. Kurka, nie wiem jaki model :/
marcinzam - 27-07-2015, 20:36
Czy w zacisku 2-tłoczkowym pin z gumką idzie na dół tak jak na rysunku ?
Hugo - 27-07-2015, 21:25
marcinzam, na górę.
|
|
|