LPG - LPI VIALLE
wojtas - 23-02-2011, 01:33
manieklakmech napisał/a: | Witajcie chłopaki. Mam taki mały ale zarazem b.duży problem. Otóż kupiłem parę dni temu sigme a co zaszaleje i tu mam pierwszy problem. Auto posiada instalacje JTG icom na której b.ciężko odpala, jest muuuuułowata, gaśnie często na wolnych, i do tego żeby było mało to jakiś magik z oryginalnego przełącznika zrobił wskaźnik paliwa, dołożył drugi zwykły b+g, i tu szok bo jest jeszcze 3 który wyłancza zasilanie na elektrozaworach przy listwie bo oczywiście oryginalne elektrozawory rozłączyli a założyli jakieś 2 przy listwie pod trzeci przełącznik. Zna może któryś z Was kogoś kto by doprowadził ten bałagan do ładu?? Właśnie brat forest mówił mi żeby szukać i pisać na forum w tej sprawie. Bo u nas w łódzkim to są czarodzieje już nie magicy:D i wole ich omijać wieeelkim łukiem. Z góry dzięki za pomoc. Pozrawiam |
Podejrzewam że, będzie ciężko znaleźć kogoś kto to ogarnie. Zastanawiałeś się nad przerobieniem instalacji na IV generacje, może być z tym mniej problemu niż z doprowadzeniem obecnej do ładu.
Cargo - 04-05-2011, 16:34
Po ostatnim czyszczeniu filterka z gazem zauważyłem że jego stan wygląda fatalnie . Teraz nie wiem czy go zregenerować czy kupić nowy oryginalny
Znalazłem 2 z aukcji ale nie wiem czy będą dobę
http://allegro.pl/brc-kei...1594617980.html
http://allegro.pl/filtr-l...1593729474.html
Bardzo by też prosił o wymiary filterka
Sikub - 04-05-2011, 20:53
Cargo powiedz mi prosze co ma BRC do Vialle ... nie jestem encyklopedia ale chyba zly azymut obrales ...
Powodzonka
Anonymous - 04-05-2011, 21:44
Żaden z tych co podałeś.
Z tego co widzę to do Twojej instalacji będzie to ten filterek:
http://allegro.pl/f11-wkl...1592535253.html
Cargo - 04-05-2011, 21:54
Sikub napisał/a: | Cargo powiedz mi prosze co ma BRC do Vialle ... nie jestem encyklopedia ale chyba zly azymut obrales ...
Powodzonka |
Myślałem żeby zgadzały się wymiary filterka co do firmy to macie racje lepszy będize Ville . Bo z mojego filierka to chyba nic nie będzie .
wojtimil - 05-05-2011, 19:56
Witam.
Pozwólcie że odbiegnie od tematu o którym teraz rozmawiacie. Moje auto carisma 1.6 z instalacja LPI. Od poczatku kiedy go zakupiłem borykam się z odpalaniem auta. Jeżdżąc na samej benzynie tego problemu nie ma.
Auto po nawet godzinnym postoju ciężko się uruchamia, auto normalnie kreci, rozrusznik sprawny akumulator też,świece wymienione, przewody wymienione. Rano kręce go około 7 sek po czym odpala i zaraz gaśnie dopiero za drugim razem odpala ale obroty utrzymuja sie w okolicach 1000. Przy postoju np. 5 min auto odpala od razu.
Czy może być cos takiego w tej instalacji jak opoznienie uruchamiania pompy paliwa?
POzdrawiam
AArti - 05-05-2011, 21:59
wojtimil napisał/a: | Witam.
Pozwólcie że odbiegnie od tematu o którym teraz rozmawiacie. Moje auto carisma 1.6 z instalacja LPI. Od poczatku kiedy go zakupiłem borykam się z odpalaniem auta. Jeżdżąc na samej benzynie tego problemu nie ma.
Auto po nawet godzinnym postoju ciężko się uruchamia, auto normalnie kreci, rozrusznik sprawny akumulator też,świece wymienione, przewody wymienione. Rano kręce go około 7 sek po czym odpala i zaraz gaśnie dopiero za drugim razem odpala ale obroty utrzymuja sie w okolicach 1000. Przy postoju np. 5 min auto odpala od razu.
Czy może być cos takiego w tej instalacji jak opoznienie uruchamiania pompy paliwa?
POzdrawiam |
Witam!
Twój problem tkwi we wtryskiwaczach gazowych(są nieszczelne).Po dłuższym postoju w kolektorze nazbiera się tyle gazu,że silnik uruchamiając się na benzynie nie dostaje on czystego powietrza tylko mieszaninę powietrza i gazu,a to jest problem dla silnika.Długie kręcenie powoduje"wypompowanie" mieszaniny powoetrzno-gazowej i silnik zaczyna reagować prawidłowo-wkońcu odpala.Szukaj wtryskiwaczy.
wojtimil - 15-05-2011, 12:51
Cytat: | Witam!
Twój problem tkwi we wtryskiwaczach gazowych(są nieszczelne).Po dłuższym postoju w kolektorze nazbiera się tyle gazu,że silnik uruchamiając się na benzynie nie dostaje on czystego powietrza tylko mieszaninę powietrza i gazu,a to jest problem dla silnika.Długie kręcenie powoduje"wypompowanie" mieszaniny powoetrzno-gazowej i silnik zaczyna reagować prawidłowo-wkońcu odpala.Szukaj wtryskiwacze
_________________ |
Dzieki za odpowiedz
szukam wtryskiwaczy ale cieżko mi to idzie moze ktoś takie ma? lub ma do nich dostep?
pomożcie
AArti - 16-05-2011, 22:29
wojtimil napisał/a: | Dzieki za odpowiedz
szukam wtryskiwaczy ale cieżko mi to idzie moze ktoś takie ma? lub ma do nich dostep?
pomożcie |
Jaki kolor wtrysków - fiolety czy brązy(czy też pomarańcze-po długim czasie różnie ten kolor wygląda)?
Sikub - 26-06-2011, 19:48
Witam Wyznawcow Vialle ...
Mam male pytanko. Od jakiegos czasu zauwazylem ze na wolnych obrotach zapala mi sie check engine na lpg, a przelacze na benzyne i oczywiscie problem znika. Samochod odpala jak i jedzi i spala normalnie. Wystepuje to tylko na wolnych bo powyzej problem znika. Jakby ktos mial jakas cenna porade ...
Pozdrawiam
sergik - 12-08-2011, 20:50
Widze że juz pewnie za późno ale zczytanie błedów z kompa coś podpowie.
Ja mam pytanie także o LPI. Mianowicie problem polega na tym że po rozgrzaniu sie silnika autko nie chce iść na gazie, szarpie i jakby nie dostawal odpowiedniej dawki paliwa. Zjawisko to nie wystepuje na zimnym (śmiga aż miło) do czasu rozgrzania się silnika, ale jadąc na PB na rozgrzanym silniku przelączajac na LPG odrazu szarpie i nie chce iść. Macie jakis pomysł ?? Jakiś czujnik temp. ?? czy coś podobnego ??
gruku - 17-08-2011, 14:34
Witam
Mam pytanie dotyczące instalacji LPI. Od jakiegoś czasu wskaźnik diodowy wskazuje cały czas maksymalny poziom gazu (palą się wszystkie zielone diody). Pomimo, że gazu ubywa wskaźnik nie zmienia swojego stanu. Do tego przestał mi odbijać zawór przy tankowaniu (czasami odbije, ale rzadko). Czy istnieje jakaś możliwość naprawy tej usterki?. Pozdrawiam
turek61 - 06-11-2011, 06:38
gruku, gruku napisał/a: | Od jakiegoś czasu wskaźnik diodowy wskazuje cały czas maksymalny poziom gazu (palą się wszystkie zielone diody). Pomimo, że gazu ubywa wskaźnik nie zmienia swojego stanu. | to częsta usterka i praktycznie nikt nie chce się podjąć jej naprawy.Ja mam uszkodzony wskaźnik prawie od początku z takimi samymi objawami jak u Ciebie.
Tankuję do pełna gaz(u mnie nigdy nie było słychać odbicia zaworu tylko zwolnienie przepływu do zera i wtedy zatrzymuję tankowanie) i wyciskam licznik przejechanych kilometrów na "0". Mam zb. o poj. 60 l., w którym mieści się ok. 45 l. gazu.Przejeżdżam ok. 400 km i tankuję znowu do pełna.Tak radzę juz sobie 4 lata.
szatan666 - 17-12-2011, 23:03
Sikub napisał/a: | Witam Wyznawcow Vialle ...
Mam male pytanko. Od jakiegos czasu zauwazylem ze na wolnych obrotach zapala mi sie check engine na lpg, a przelacze na benzyne i oczywiscie problem znika. Samochod odpala jak i jedzi i spala normalnie. Wystepuje to tylko na wolnych bo powyzej problem znika. Jakby ktos mial jakas cenna porade ...
Pozdrawiam |
tez tak miałem , ja zczytałem błąd i wyszedł bład wtryskiwacza więc rozebrałem cała elektryke od wtryskiwaczy , polutowałem na nowo kable od emulatora + rozebrałem emulator i przelutowałem na nowo styki przekaźników w emulatorze. A co jest u Ciebie nie wiem ale mozesz probować.
90alcatraz90 - 22-01-2012, 15:46
gdzie moge sprawdzic jaką mam instalację? Pod maską nie widzę zadnych elementów od instalacji :/ papiery mam tylko od butli. wlew mam w prawym błotniku czyli ta holenderska??
|
|
|