[97-04]Galant EAxA/W - Tuleje poliuretanowe - Poliuretany gotowe.
robertdg - 22-12-2015, 20:52
lucho napisał/a: | Przyznam że mam już dosyć jeżdżenia na regulacje. | Jakieś wydruki z ustawienia Może problemy tkwią w błednych ustawieniach
Owczar - 22-12-2015, 21:16
Mój na poli jeździ juz 3.5 roku bez tego typu problemów. Ale same poliuretany nie są wieczne. W warunkach drogowych woda i piach mają dla nich dość destrukcyjne działanie.
Mushkin - 23-12-2015, 21:47
Poliuretany mam od niedawna, problem praktycznie od samego początku..
Janq - 23-12-2015, 22:59
Mushkin, problemy z czym? Może coś więcej byś napisał.
Mushkin - 26-12-2015, 09:23
Janq napisał/a: | Mushkin, problemy z czym? Może coś więcej byś napisał. |
pisałem na poprzedniej stronie, niestety odpowiedzi brak..
Cytat: | Cytat:
Witam, mam taki problem, ok 2 tygodnie temu zacząłem remont tylnego zawieszenia z powodu kątów (-2° lewy i -1,5° prawy) i przegnitej belki, więc zabrałem się do wymiany tego - wraz z wymianą tulei na poliuretany wymieniłem sworznie i łączniki stabilizatora na yamato. Po wymianie kąty nie poprawiły się, więc zacząłem szukać winowajcy - próbując przy okazji poprawić trochę kąty by chociaż trochę tym pojeździć, no i w piątek podłożyłem podkładki pod górne wahacze, po czym lewe odeszło na ok 0° a prawe delikatnie na +, po powrocie w niedzielę z cmentarza zauważyłem drastyczne pogorszenie kątów, w pon sprawdziłem, -4 lewe koło i -3,5 prawe, i teraz szczerze ja i mechanik nie mogliśmy wymyślić żadnej mądrej przyczyny tego. Może ma ktoś jakieś sugestie? Czy to sprężyny mogłyby jeszcze mocniej siąść?
teraz problem jest taki, że wymieniłem sprężyny, amorki, mocowanie górne amorków i było OK, do czasu aż się przejechałem. Po 1 geometrii było -1,36 z lewej i -0,4 z prawej więc już bliżej prawdy, ale później znów tył siadł i koła się przekosiły, czy winowajcą mogą być poliuretany? co mogło tu pójść nie tak albo czy jest jakiś na tyle mądry serwisant w lubuskim i okolicach by mi to okiełznać? posprawdzać te tuleje czy cokolwiek mądrego zrobić? szczerze już nie wiem za co się brać.. koła już były prosto praktycznie, można było po haku skakać i nic się nie działo a po przejażdżce to znów opadło.. |
Janq - 26-12-2015, 09:48
Mushkin, nie, to raczej nie poli, bo ono trzyma jak głupie. Jeśli rozjeżdżają Ci się kąty, to szukaj przyczyny w śrubach, które ustawiają kąt, lub w samym mocowaniu wahaczy. Podzruć zdjęcie tego co tam masz i jak to jest poskładane.
Wnioski na podstawie obrazka zawartego tutaj: http://forum.mitsumaniaki...c.php?p=1201137
Mushkin - 26-12-2015, 10:08
Na tą chwilę nie mam jak zrobić zdjęć, może w poniedziałek do tego przysiądę.. które śruby należy sprawdzić? mimośród zmieniałem na febest, podkładki i nakrętki oryginał, przy demontażu wahacza dolnego prostego mogła się lekko uszkodzić ta łezka od śruby, ale zbieżność ustawiona była normalnie, czy to może być powód?
robertdg - 26-12-2015, 10:10
W Galancie nie ma fabryczych śrub regulujących katy PK
pappagiorgio - 26-12-2015, 14:19
Cholera zabiłem sobie ćwieka tymi tulejami. Normalnie bym na nie, nie zwrócił uwagi, ale potrzebuje wymienić w tylnych wahaczach cztery tuleje. Na całe wahacze mnie nie stać, z resztą nie ma w czym za bardzo wybierać (MOOG, CTR chyba nie produkuje) a tuleje widziałem tylko FEBEST'a i tak się zastanawiam nad poliuretanowymi. Niestety tyle opinii pozytywnych co negatywnych :/ Założyłem nowe opony i nie chciał bym, żeby zaraz się zużyły.
Owczar - 26-12-2015, 16:51
Poliutetany z tyłu są ok. Ale zmieniaj cały komplet. Inaczej nie ma to sensu.
pappagiorgio - 26-12-2015, 18:17
Czemu nie mam sensu?
Janq - 26-12-2015, 20:04
Zawieszenie na poli można budować po części. Nie trzeba od razu całości. Ja u siebie jak budowałem przód to najpierw zrobiłem łączniki stabilizatora, potem górne wahacze, a na koniec zrobiłem dolne wahacze. Różnica w prowadzeniu jest kolosalna.
Mushkin - 27-12-2015, 05:33
więc suma summarum kto może mi podpowiedzieć dlaczego na geometrii gość ustawił tak, że wynik dał ~-1,5 a po jeździe siadły kąty na ~-2,5? i siadł zadek?
on mi gadał coś o tym, że te tuleje (poliuretany) są do kitu i że któraśtam się obraca..
robertdg - 27-12-2015, 10:28
Mushkin napisał/a: | on mi gadał coś o tym, że te tuleje (poliuretany) są do kitu i że któraśtam się obraca.. | Poliuretany nie mają amortyzacji skretnej tak jak stndardowe tuleje metalowo-gumowe. Jezeli masz dociązony tyl dodatkowym balastem to fabryczne sprezyny niestety ale szybko siadają
Mushkin - 27-12-2015, 15:35
robertdg, na tyle mam tylko koło zapasowe i bak LPG, sprężyny założyłem nowe KYB w listopadzie, dupa siadła po 2 dniach..
|
|
|