To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch

m6riano - 08-03-2011, 01:07

Ja mam podświetlenie na niebiesko więc wskazówki raczej zostaną czerwone co by się nieco odróżniały...ale może kiedyś wpadnie mi taki pomysł z nudów i przerobie...tylko na inny odcień żeby sie odróżniały
Owczar - 22-03-2011, 13:10

Krejzi, masz jakieś foto jak to wygląda w dzień?
Krejzi - 22-03-2011, 14:22

niestety nic nowego oprocz tamtych nie mam narazie dostepy do normalnego aparatu cyfrowego :/
marianoooo - 23-03-2011, 23:31

Witam!
Może pochwalę się swoim rozwiązaniem. Pierwsza próba podświetlania była wykonana przy użyciu LED super FLUX jednak nie przyniosło to pożądanego rezultatu, więc wróciłem do sprawdzonego rozwiązania jakie
zastosowałem w poprzednim aucie: silikonowy pasek LED
Jeśli ktoś zdecyduje się na takie rozwiązanie to polecam usunąć kawałki silikonu bezpośrednio nad diodami:

Dodatkowo wnętrze zegarów wykleiłem samoprzylepną folią aluminiową w celu zwiększenia odbicia światła, oczywiście zdrapana farba z tarcz, szybka przyciemniona folią dark (45%):

Do podświetlania wskazówek zastosowałem diody SMD czerwone (na małe po 2szt, duże po 3szt łączone równolegle plus rezystor). Diody wkleiłem w tarczę pleksi:

W zegarach umieściłem 4 silikonowe paski:

Zegary mają wyprowadzony osobny kabelek do zasilania i będą się zapalać po włączeniu zapłonu. Po przekręceniu stacyjki zapalają się wskazówki, a po ok 2-ch sekundach podświetlanie zegarów. Układ który realizuje opóźnienie włączania wykonany wg schematu z elektrody (załączanie przekaźnikiem):
http://www.elektroda.pl/r...ic872937-0.html

Jako dodatek wykonałem też wyświetlacz wrzuconego biegu wg pomysłu kolegów z civic klub:

http://www.civicklub.pl/f...r-zmiany-biegow
Cały układ zmieścił się w miejscu kontrolek od automatu:

A teraz efekt końcowy:

Jutro postaram się zamieścić zdjęcia w dzień z auta.

Owczar - 24-03-2011, 00:05

Niezły pomysł, ale w dzień może zabraknąć intensywoności. Sam bawiłem się z taśmą i wróciłem do Fluxów, bo dają zdecydowanie mocniejsze światło.
pitbu77 - 13-04-2011, 22:36

Może trochę "ubarwię" temat.
Zadałem pytanie jaki byłby koszt wykonania tarcz zegarów wzorowanych na tych z VR-4, oczywiście High Contrast, w tej firmie Tachostyling Czarna tarcza, białe podświetlenie, skala według uznania (pod indywidualne potrzeby). Dodatkowo na obrotomierzu logo naszego klubu naniesione za friko.
Koszt wykonania projektu 50 złotych a samych tarcz 60 złotych.
Oczywiście jeśli zdecydowałoby się więcej osób, koszt projektu rozkładamy między ilość zamawiających. Myślę też, że przy większej ilości zamówień koszt tarcz też można byłoby obniżyć.
Jeśli będzie zainteresowanie założę osobny temat z ankietą co myślicie o tym.

:)
Tak czy siak, bez inspiracji na temat "robótek ręcznych" i przerabiania zegarów chyba nie byłoby takiego pomysłu. Dzięki Panowie!

Krejzi - 13-04-2011, 23:57

ale to chyba indiglo ? poruszane juz w tym temacie, indiglo zły odcien i słabe podswietlenie jeślie chcieć przyciemniac szybke ;)
pitbu77 - 14-04-2011, 12:28

Krejzi napisał/a:
ale to chyba indiglo ? poruszane juz w tym temacie, indiglo zły odcien i słabe podswietlenie jeślie chcieć przyciemniac szybke ;)

Mówię o zwykłych tarczach, wzorowanych na tych z VR-4. Żadne tam indiglo.

meydey000 - 14-04-2011, 13:28

a możesz mniej-więcej pokazać jak to ma wyglądać?
Owczar - 14-04-2011, 14:02

pitbu77, a z czego Ci zrobią? Zrobią tarcze podświetlane świetlówką? -nie, zrobią tarcze z folii indiglo, która daje zbyt słabe światło aby potem przyciemnić szybkę.
Jackall - 14-04-2011, 21:48

Jeśli dobrze zrozumiałem to pitbu77 chodzi o zwykłe tarcze wzorowane na VR4 i później podświetlić je diodami dla pełnego HC
pitbu77 - 14-04-2011, 22:39

Jackall napisał/a:
Jeśli dobrze zrozumiałem to pitbu77 chodzi o zwykłe tarcze wzorowane na VR4 i później podświetlić je diodami dla pełnego HC

Dziękuję.

Chciałem pójść krok dalej niż nasi majsterkowicze i oprócz podświetlenia diodami mieć tarcze wyglądem przypominające te z VR-4 lub zwykłe High Contrast. Zegary HC i VR-4 HC mają taką obwódkę na skali i inną czcionkę cyfer.
Ot co mi w głowie się wykluło...

Owczar - 14-04-2011, 22:41

pitbu77, no to sorry :) Nie zrozumiałem Cię :)

A czy kontrolki też by wykonali? Bo w HC są troszkę inne kontrolki...

pitbu77 - 14-04-2011, 22:43

Owczar napisał/a:
pitbu77, no to sorry :) Nie zrozumiałem Cię :)

A czy kontrolki też by wykonali? Bo w HC są troszkę inne kontrolki...

Spoko, nic się nie dzieje.
Kontrolki to można powiedzieć "negatyw" ikonek ze zwykłych zegarów. Musiałbym zapytać, ale chyba nie będzie większego problemu...

Owczar - 14-04-2011, 22:47

Najlepiej jakby udało się zrobić taką tarczę o kształcie zegarów, czyli jednolitą, a nie okrągłe. Z tego co widziałem to HC tak są zrobione.