To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Jakie Świece zapłonowe?

motke - 17-08-2011, 08:23

prześledziłem cały temat i mam mętlik. Proszę o jasną odpowiedź. Mam założony gaz sekwencyjny. więc jakie te świece Denso:
-platynowe
-ik20
-vk20
Czy może te ik22 lub vk22?
Bardziej bym się zastanawiał nad ik20 bo:
-są sporo tańsze
-w katalogu denso są wymienione jako zalecane
-różnicy nie osiągnę takiej kupując droższe np. vkxx (mój samochód to nie porsche, ani inny wyczynowy)

Więc proszę o jasną odpowiedź :D
Dobry wybór te ik20?

adt81 - 17-08-2011, 08:28

IK20 i VK20 mają odstęp elektrod 1,1 a IK22 i VK22 mają 0,8 co jest ponoć zalecane do gazu a dodatkowo mają wyższą ciepłotę przez co mieszanka szybciej się zapala - było o tym w temacie już milion razy :-)

Mówiąc krótko te z numerkiem 20 są do benzyny a z 22 do gazu.
A ta w ogóle to IK są irydowe ;-)

motke - 17-08-2011, 08:58

adt81 napisał/a:
A ta w ogóle to IK są irydowe ;-)

wiem :)
ale czy to nie jest delikatna przesada kupować droższe ok ok 15 zł na sztuce świece bo ma się gaz? Na tych platynówkach przejechałem prawie 70 tyś i dopiero teraz mam problemy z nimi.

adt81 - 17-08-2011, 09:08

Cytat:
ale czy to nie jest delikatna przesada kupować droższe ok ok 15 zł na sztuce świece bo ma się gaz

A o to już musisz zapytać użytkowników instalacji gazowych bo ja takowej nie posiadam - przeglądając ten wątek wychodzi na to, że jakaś różnica jednak jest.

Przykładowo: ja zamówiłem IK20 po 36,90zł a IK22 są po 40zł (różnica duża nie jest) - przynajmniej tak to wygląda w tym sklepie w którym zamawiałem - jeszcze ich nie mam więc nie wiem co kurier przywiezie ;-)

motke - 17-08-2011, 09:40

a jaki to sklep? może dałbyś jakieś namiary :P
idas - 17-08-2011, 11:12

adt81 napisał/a:
dodatkowo mają wyższą ciepłotę przez co mieszanka szybciej się zapala

Parametr cieplny świecy wcale nie wpływa na szybkość zapalania mieszanki, może ewentualnie doprowadzić do powstania spalania stukowego - samozapłonu powstałego w wyniku nadmiernego nagrzania świecy. Świece zimniejsze są zalecane do bardziej wyżyłowanych silników, natomiast te cieplejsze lepiej się oczyszczają z sadzy/nagaru.

adt81 - 17-08-2011, 12:12

motke wysłałem na PW bo nie wiem czy mogę tutaj podawać nazwę sklepu :-) .

EDIT 19-08-2011: Świece wymienione na Denso IK20 i przewody NGK RC-ME111 wszystko ładnie zagrało - czas operacyjny niecałe 2h :-) Stare były PK20PR11 więc przynajmniej ktoś wcześniej nie oszczędzał na tym pytanie tylko kiedy były ostatnio wymienione ? :-)
EDIT 22-08-2011 - jeżdżę 3 dzień na nowych świecach i kablach i auto zmieniło się nie do poznania - masakra jaka różnica - śmiga jak dzika świnia :-)

Mr_Azathoth - 20-10-2011, 20:12

Hell-o;]

Chcialem kupic swiece do Gala rok 2000 silnik 2.0
Sprawdzilem na forum jakie powinny byc
LINK

Widac na zdjeciu ze NGKBPR7ES-11 wiec kupilem 4 i sa zle, gwint jest za duzy nie mozna ich wkrecic, nawet klucz nie wejdzie.
Jesli jest ktos z UK i ma blisko do post code EH16 to oddam te swiece za piwo ;]

Poprzednie jakie byly to NGK Laser Platinium PFR6G-11

Czy moglby ktos to zweryfikowac/sprawdzic, i poprawic na forum F.A.Q, lub konkretnie doradzic jakie swiece powienienem kupic?
Pozdrawiam.

PS.Dzieki za skasowanie tematu - faktycznie bym zdublowany zle szukalem moja wina ;]

adm78 - 21-10-2011, 10:53

dla mnie nie ma już nad czym tu debatować jezeli chodzi o LPG, jeżeli ktoś nie ma kasy, albo mu szkoda, bierze swiece z przerwą 1.1, jezeli masz kase bierz 0.8, najlepiej vk22 - ja nie żałowałem, do tego nowe przewody i auto dostało drugie życie, na wysokich ciągnie niesamowicie na tych świecach, powyzej 4,5 tys jest wykorzystywany pełen moment obrotowy i auto przyspiesza niesamowicie, jezeli ktoś jeżdzi jak dziadek to wiadomo po co mu wyczynowe świeczki, ja cisne w podłoge, a że benzyna droga to na gazie jeszcze nie bankrutuje a auto jeżdzi super, mam BRC P&P.
Owczar - 21-10-2011, 13:39

Z tym uzdrowieniem od świec lepszej jakości i mniejszą przerwą to nie przesadzajmy. Wymieniłem u siebie wypalone świece NGK, część z nich miała może ze 2/3 bocznej elektrody na Denso ik22 oraz przewody na nowe NGK i nie odczułem żadnej różnicy. Auto przed wymianą jeździło super i tak samo po wymianie.
m6riano - 21-10-2011, 14:53

Ja tylko dodam że na seryjnych DENSO na lpg jeździło mi sie najgorzej ze wszystkich, nawet gorzej niż na Iskrach..jedyne co mogę polecić to NGK.
dawidoski13 - 21-10-2011, 19:51

m6riano napisał/a:
Ja tylko dodam że na seryjnych DENSO na lpg jeździło mi sie najgorzej ze wszystkich,

m6riano, dlaczego :?: co było nie tak :?:
Pytam bo ja też założyłem denso i jakoś tak dziwnie chodzi na wolnych to tak jakby zapłony wypadały...

m6riano - 21-10-2011, 20:03

Nie pamiętam już dokładnie... ale to były 1,1mm..chodził zamulony właśnie na niskich, trzeba było mocniej deptać...zrobiłem na nich może z 10tys. i wróciłem na NGK, jednak do gazu dużo lepsze...
dawidoski13 - 21-10-2011, 20:34

W takim razie ja chyba też spróbuje wrócić na NGK może będzie lepiej, więc co sugerujesz, jaką przerwę 0,8 mm :?:
Gdzie kupowałeś na alledrogo :?:

m6riano - 21-10-2011, 20:43

NGK kupowałem w jakimś lokalnym sklepie i tez 1,1...ale nie ukrywam że chciałbym spróbować 0,8