To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Płyn chłodzący silnik

Magnus - 05-12-2013, 19:36

Na pewno nie szuranie :P Tak chodzi mi o stuki, może bardziej przybliżę w trasie żadne stuki nie występują, tylko jazda po nierównościach z prędkością 20-30 km/h bądź przejazd przez progi z prędkością 5-10 km/h ;)
Zbigi - 05-12-2013, 21:29

Magnus napisał/a:
Na pewno nie szuranie :P Tak chodzi mi o stuki, może bardziej przybliżę w trasie żadne stuki nie występują, tylko jazda po nierównościach z prędkością 20-30 km/h bądź przejazd przez progi z prędkością 5-10 km/h ;)

Miałem w Lancerku to samo tylko z przodu. Jeśli nie ma żadnych luzów w zawieszeniu to mogą to być stukające amortyzatory. Sprawność mogą mieć doskonałą, ale coś tam jest nie tak i stukają. U nas w Polsce w ASO spławiają natychmiast klienta. Wiem to bo mnie wielokrotnie olano twierdząc, że ten typ może tak mieć i nie należy się tym przejmować. Ktoś już na tym forum już pisał, że w takim przypadku za granicą nie robią problemów z wymianą amorków na nowe. Tam podejście ASO jest takie, żeby klient był zadowolony bo w sprawnych samochodach Mitsubishi nic nie ma prawa stukać. :!:

Trik - 05-12-2013, 23:43

Cytat:
2. Czy owe tuleje mogę gdzieś znaleźć na necie czy tylko zostaje serwis? ( serwisu chciałbym uniknąć)
To ile Ci za te tuleje policzyli, że chcesz uniknąć serwisu?
Ostatnio wymieniłem tuleje stabilizatora tylnego, za bagatela 29pln brutto sztuka.

tomaszekk7 - 06-12-2013, 09:00
Temat postu: Re: Dziwne stuki w zawieszeniu
Kolega Zbigi co do pukających amortyzatorów ma rację. Niestety w moim Lancerze też to występuje. Nic z tym tematem nie robię bo amortyzatory mają dobrą sprawność. Co do tulei
sprawdź ofertę firmy FEBEST . Oni mają duży wybór części do zawieszenia tutaj link:
http://fe-best.de/

toomi1982 - 06-12-2013, 09:18

Potwierdzam. Mam nowego lancelota i już dwa razy byłem w ASO ze stukami, szuraniami, skrzypieniem w zawieszeniu. Za każdym razem powiedzieli,że coś tam przesmarowali i powinno się uspokoić. Gdyby to jednak nie ustąpiło to mam się nie przejmować, bo zawieszenie jest nowe w idealnym stanie i musi się uleżeć. Jak dla mnie to stek bzdur, ale niestety podejście polskiego ASO jest takie a nie inne.
RalfPi - 06-12-2013, 11:35

A dlaczego stek bzdur!?
Przecież jeżeli diagnosta mówi, że zawieszenie jest sprawne... to co możesz dyskutować z mechanikiem... nie będąc mechanikiem :)
No chyba, ze jesteś... Ja wiem tylko tyle: Nie należy się zbytnio wsłuchiwać i zbytnio przejmować!
Samochód zaprojektowany jest do jazdy.. A nie do tego, żeby był bezszelestny. Mnie oczywiście też drażnią drobiazgi, ale z czasem coraz mniej się tym przejmuję!

sla - 06-12-2013, 11:49

Nie słyszałem jeszcze żeby samochody były zaprojektowane tak żeby coś w nich stukało.
W takim razie jadę do serwisu, bo u mnie jest kompletna cisza. :D :D
Zbigi napisał/a:
w sprawnych samochodach Mitsubishi nic nie ma prawa stukać. :!:

Ja nawet tą regułą objąłbym wszystkie marki

marcowoj - 06-12-2013, 12:04

RalfPi napisał/a:
Nie należy się zbytnio wsłuchiwać i zbytnio przejmować

Lepiej posłuchać muzyki :)

April77 - 06-12-2013, 13:24

U mnie stukały przednie amortyzatory. Wymieniłem je na KYBy(przy około 60 tys) i znów zaczęły stukać - po przeszło roku. Oryginalne tez ponoć KYBa
Teraz mam 85 tys i wymieniłem na Monroe. Na razie ok.
A dla ciekawości - wymieniłem je Auto Kraku i po przeszło roku uznali gwarancje i zwrócili kasę za reklamowane amortyzatory KAYBa. Jestem super szczęśliwy :D

toomi1982 - 06-12-2013, 13:53

Cytat:
Samochód zaprojektowany jest do jazdy.. A nie do tego, żeby był bezszelestny.

Nie zgadzam się z tym. Samochód nowy nie powinien skrzypieć jak stary tapczan. Przesiadłem się z siedmioletniego hyundaia, w którym nic nie skrzypiało. Bolał go co prawda uraz jakiego doznał za czasów poprzedniego właściciela , ale o stukaniu czy skrzypieniu zawieszenia nie było mowy :biggrin:
Jutro mam trzecie podejście gwarancyjne. Uwierzcie mi u mnie naprawdę straszliwie skrzypi. Nie mogę tego wytrzymać. Zabija mi to całą przyjemność z jazdy i delektowania się nowym nabytkiem.

marcowoj - 06-12-2013, 14:00

toomi1982 napisał/a:
Cytat:
Samochód zaprojektowany jest do jazdy.. A nie do tego, żeby był bezszelestny.

Nie zgadzam się z tym. Samochód nowy nie powinien skrzypieć jak stary tapczan. Przesiadłem się z siedmioletniego hyundaia, w którym nic nie skrzypiało. Bolał go co prawda uraz jakiego doznał za czasów poprzedniego właściciela , ale o stukaniu czy skrzypieniu zawieszenia nie było mowy :biggrin:
Jutro mam trzecie podejście gwarancyjne. Uwierzcie mi u mnie naprawdę straszliwie skrzypi. Nie mogę tego wytrzymać. Zabija mi to całą przyjemność z jazdy i delektowania się nowym nabytkiem.

Dziwne ja od lutego jeżdżę i nic nie słychać n arazie nawet w czasie jazdy przez progi zwalniające. Może jak będą mrozy to się ujawni skrzypienie.

pablo diablo - 06-12-2013, 14:56

[quote="marcowoj"][quote="toomi1982"]
Cytat:

Dziwne ja od lutego jeżdżę i nic nie słychać n arazie nawet w czasie jazdy przez progi zwalniające. Może jak będą mrozy to się ujawni skrzypienie.

Ja przez 3 lata jazdy od nowości skrzypienie zawieszenia pojawia się tylko w przejedzie przez progi w niższych temperaturach a tak to spokój

Magnus - 06-12-2013, 17:35

Cytat:
To ile Ci za te tuleje policzyli, że chcesz uniknąć serwisu?
Ostatnio wymieniłem tuleje stabilizatora tylnego, za bagatela 29pln brutto sztuka.

Wizyta 100 zł + robocizna+tuleje liczę że będę zmuszony wyjąć około 500 zł, a chce uniknąć ponieważ mam kolegę mechaniora który za free mi wymieni :P Trzeba ciąć koszty gdzie się tylko da ;)
Za tuleje stabilizatora płaciłem 50 zł szt ;<
Mógłby ktoś podesłać link do jakiś tulei wahacza wzdłużnego ? Mam na myśli te które stykają się z kabiną/podwoziem( o ile dobrze pamiętam)

Trik - 06-12-2013, 23:50

http://www.iparts.pl/auto...394-100572.html
mazin - 07-12-2013, 11:52

A czy ktoś z Was próbował poliuretanowych?
Zastanawiam sie (nie teraz, bo jeszcze nie ma potrzeby, ale w przyszłości)
poliuretany