To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch

sveno - 14-04-2011, 22:53

z kontrolkami czy bez ja się na to pisze, mam tylko jeszcze jedną propozycje: aby na dole tarczy prędkościomierza był napis "Galant", który też by się podświetlał (jakąś fajną czcionką pisany i może mały czerwony znaczek mitsu, ale to już niekonieczne) a na dole tarczy obrotomierza "V6" :) myślę, że to nie byłby wielki problem, koszta pewnie nieznacznie by wzrosły ale za to efekt mmmm..... Ori HC wymiękają (tylko jeszcze ten wyświetlacz przebiegu....)
pitbu77 - 14-04-2011, 22:56

Owczar napisał/a:
Najlepiej jakby udało się zrobić taką tarczę o kształcie zegarów, czyli jednolitą, a nie okrągłe. Z tego co widziałem to HC tak są zrobione.

No tak tylko, że cała tarcza licznika w zwykłych zegarach jest profilowana pod ikony i tarcze licznika i obrotomierza, HC jest jednolitą płytką jakby "plexi", sztywną na tyle by być sama sobie a do zwykłych zegarów taka duża "jednolicznikowa" tarcza byłaby za wiotka. Można by było nakleić ją na "plexi" ale wtedy trzeba rzeźbić z plastikiem z zegarów żeby ją tam wstawić i spasować ze wskazówkami (jakby nie było 4 sztuki), więc osadzenie wgłąb takiej tarczy też ma znaczenie. Rozumiecie mnie? Bo ja sam chyba nie... :lol:

marianoooo - 14-04-2011, 23:04

Pomysł na "świeże" tarcze jak najbardziej ok! Też się piszę. A jak ze wzorem samych tarcz tzn. byłaby kopia wzoru tarcz HC plus ew. napisy galant i v6 czy zupełnie nowy projekt?
fj_mike - 15-04-2011, 06:54

pitbu77 napisał/a:
Kontrolki to można powiedzieć "negatyw" ikonek ze zwykłych zegarów. Musiałbym zapytać, ale chyba nie będzie większego problemu...

Temat kontrolek podrzuciłem do realizacji, ale nie widziałem tego jeszcze. W tej chwili jestem "away" na dwa tygodnie :wink:

pitbu77 - 15-04-2011, 22:50

marianoooo napisał/a:
Pomysł na "świeże" tarcze jak najbardziej ok! Też się piszę. A jak ze wzorem samych tarcz tzn. byłaby kopia wzoru tarcz HC plus ew. napisy galant i v6 czy zupełnie nowy projekt?

No dobra, dla tych którzy nie wiedzą czym wyróżniają się zegary VR4 HC.
Oprócz Obwódki na skali są jeszcze kropki przy tej obwódce:
Pamiętajmy, że w miejscu napisu VR-4 mamy licznik dzienny i powyżej licznik kilometrów.
Trudno będzie wstawić w tym miejscu jakikolwiek napis. Dlatego lepiej będzie wstawić napis, logo marki albo logo klubu na tarczy obrotomierza. Oczywiście skala dostosowana do naszych Galantów. Przykładowo u mnie jest prędkościomierz wyskalowany do 260 km/h a obrotomierz do 8000 rpm a czerwone pole zaczyna się od 6500 rpm.
Tutaj zamieszczam jeszcze możliwe tarcze do gala, które z tej firmy znalazłem na Allegro
Jeśli mamy zbliżyć się do oryginału i przyciemniać szybki to chyba jedyne słuszne rozwiązanie to czarne tarcze i białe podświetlenie.
To jak? Działamy?

m6riano - 15-04-2011, 23:01

Ja sie moge pisać na coś takiego...
sveno - 15-04-2011, 23:10

pitbu77 napisał/a:
Tutaj zamieszczam jeszcze możliwe tarcze do gala, które z tej firmy znalazłem na
rozumiem, że nasze to wersja 5? jezeli tak to myśle ze da się tam na dole predkościomierza upchnąć napis "galant" a na obrotomierzu dać V6, w takiej opcji i ja się pisze do zakupu zbiorowego :)
pitbu77 - 15-04-2011, 23:24

sveno napisał/a:
pitbu77 napisał/a:
Tutaj zamieszczam jeszcze możliwe tarcze do gala, które z tej firmy znalazłem na
rozumiem, że nasze to wersja 5? jezeli tak to myśle ze da się tam na dole predkościomierza upchnąć napis "galant" a na obrotomierzu dać V6, w takiej opcji i ja się pisze do zakupu zbiorowego :)

Hmmm, napis Galant rozumiem, ale nie każdy ma V6...
Co do wersji... Gale 97-03 to wersje EA0 - opisane na aukcji. W moim przypadku to jest mikstura wersji 7 i 9. Są też wersje tarcz do generacji VI i VII Galanta (EA0 to tak faktycznie VIII wersja Gala).

sveno - 08-05-2011, 01:10

odkopię temat: co z projektem tarcz ala VR4? pitbu77, jeżeli jesteś zdecydowany to zamawiamy nawet we dwóch 25zł czy 5zł na osobę za projekt (w przypadku np 10 osób chętnych) to żadna różnica
nerus - 08-05-2011, 02:26

sveno, ja też bym sie pisał :D
a jeśli jeszcze byłyby z tym napisem v6 :mrgreen:
tylko ja mam tak jak pitbu77, mix wersji 7 i 9

pitbu77 - 08-05-2011, 08:50

sveno napisał/a:
odkopię temat: co z projektem tarcz ala VR4? pitbu77, jeżeli jesteś zdecydowany to zamawiamy nawet we dwóch 25zł czy 5zł na osobę za projekt (w przypadku np 10 osób chętnych) to żadna różnica

Spokojnie, projekt nadal jest na desce kreślarskiej ;)

Sam koszt projektu to nie problem. Ja tak pomyślałem, że za sponsoruję projekt, a Ci którzy będą takie tarcze kupować wpłacą po 5 zeta na konto klubowe :) Dobry pomysł?
A na obrotomierzu będzie napis GALANT zbliżony kształtem do tego jaki jest na klapach galantów np. kombi.
Pisać mi tu szybko czy pasuje bo robię "krzywe zamknięte" dla firmy wykonującej zegary.

komarsnk - 08-05-2011, 09:44

[quote="pitbu77"]
sveno napisał/a:

Sam koszt projektu to nie problem. Ja tak pomyślałem, że za sponsoruję projekt, a Ci którzy będą takie tarcze kupować wpłacą po 5 zeta na konto klubowe :) Dobry pomysł?
A na obrotomierzu będzie napis GALANT zbliżony kształtem do tego jaki jest na klapach galantów np. kombi.
Pisać mi tu szybko czy pasuje bo robię "krzywe zamknięte" dla firmy wykonującej zegary.

Możemy nawet zrobić zrzutę zarówno na konto klubowe jak i symbolicznie na Twoje ;p

A co do napisu... To nie chciałbym mieszać bo wiem, że zaraz każdy powie co innego, ale musi być jakikolwiek napis? Ja osobiście widziałbym gdzieś ładnie wkomponowane logo 3 diamentów i tyle ;) po co się afiszować chyba każdy wie czym jedzie ;p
To taka moja opinia :mrgreen: będzie napis GALANT to też bez słowa łyknę :finga:

nerus - 08-05-2011, 11:46

komarsnk napisał/a:
widziałbym gdzieś ładnie wkomponowane logo 3 diamentów i tyle ;) po co się afiszować chyba każdy wie czym jedzie

to nie jest głupi pomysł :biggrin:

sveno - 08-05-2011, 15:03

moje zdanie jest takie: jak robimy już coś innego to warto to w dyskretny sposób zaakcentować, podświetlany napis V6 wydaje mi się jak najbardziej na miejscu, jak będzie "Galant" czy też diamenciki też się nie obrażę, ogólnie zastanawia mnie fakt indywidualizacji. Wie ktoś jak przebiega proces produkcji? Bo jeżeli jest to jakoś drukowane, to myślę, że nie było by większego problemu na szybko zastąpić logo napisem V6 (wiem, że jestem uparty :P ) i jeszcze jedno, ja mam prędkościomierz wyskalowany do 240km/h a inni do 260. Co w takim wypadku?
nerus - 08-05-2011, 15:09

sveno,
napis v6 jak najbardziej i dodatkowo diamenciki :mrgreen:
a jak się ma sprawa z kontrolkami :?:
to masz chyba tak jak u mnie ...