Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
Anonymous - 16-02-2008, 13:24
Wlej ceramizer , u mnie jest jakoś dziwnie cicho ,ciekaw jestem tylko czy na długo.
Anonymous - 16-02-2008, 13:38
Ja też , ale spróbowałem ,no i działa .U mnie najlepiej pracował na Midlandzie 10W40 ,nie wiem co mnie podkusiło ,wymieniłem na shell ,tak sobie,najgorzej na elfie.Wrócę do midlanda.Przynajmniej wiem że posiada odpowiednia jakość , produkowany jest w Szwajcari.Używałem w wielu autach i się sprawdzał,no i w byle markecie nie zalega półek.
Anonymous - 16-02-2008, 14:17
Już chyba o tym była mowa ,według informacji producenta jednorazowa aplikacja wystarcza na około 70.000 km.
emfranc - 16-02-2008, 16:34
Wit, gdzie można dostać tego Midlanda i jaki jest koszt 4litrowej butli? Próbowałeś może 5w40 albo coś w tym typie? Niedawno mój misiek na zimnym silniku zaczął bardzo klepać i zastanawiam się nad Castrolem, tylko ciężko się zdecydować czytając opinie. Zastanawiam sie też nad filtrem oleju bo jeżdżę cały czas na Filtronie. i tak ziarnko do ziarnka...
Anonymous - 16-02-2008, 17:53
W trójmieście kupuję midlanda w firmie Zdanowicz , dilera Subaru.Jest też na allegro,w cenach od 80 do 100zł/4 litry,oraz firmie Adaszo,też internet,która to posiada pełen asortyment Midlanda.
emfranc - 17-02-2008, 10:58
Dzięki , a próbowałeś lać Midlanda 5w40, czy jeździłeś tylko na 10w40?
Anonymous - 17-02-2008, 11:31
Saphire ile kosztują 4 litry oleju Mobila 5w 40? to jest pełen syntetyk?
Bo jak syntetyk to chyba raczej nie jest zalecany jak mam przebieg 215kkm i nie wiem na czym jeździł wcześniej.
I pytanie odnośnie ceramizer-a jakie są koszty i gdzie go można oprócz netu?
Anonymous - 17-02-2008, 12:05
Tak, używałem też 5W40, ale według mnie optymalnym dla tego silnika jest 10W40 .
emfranc - 17-02-2008, 12:19
Z tego co zczaiłem na stronie midland.pl oba to syntetyki. Spróbuję namówić kumpla, który otworzył niedawno sklep motoryzacyjny, żeby sprowadził na próbę - zobaczy się co to to
Anonymous - 17-02-2008, 12:26
To to to, to bardzo dobry olej niedoceniany,bo mało popularny.
saphire - 17-02-2008, 14:20
Ja za Mobil1 5w50 płacę zwykle coś koło 160zł
Anonymous - 17-02-2008, 15:46
Moi drodzy. Otóż kupiłem w piątek cari 1.8 GDI. Poprzedni właściciel niestety nie bardzo wtajemniczony jeśli chodzi o motoryzację, serwisował samochód w warsztacie mu najbliższym. Gość naturalnie nie ma zielonego pojęcia jaki olej był lany (auto posiadał 5 lat i przejechał około 50 kkm). Na kartce pod maską ostatnia wymiana była na Mobil Super M 15W40 (ACEA A3/B3, A2/B2 API SL/SJ/CF) . Ja teraz na gwałt muszę wymienić olej (przelot 90 kkm) i mam mega problem. Przeczytałem cały ten wątek i szczerze mówiąc nie wiem co robić. Czy zaryzykować przejście z minerała na pół-syntetyk czy pozostać przy 15W40
Czy ktoś z was ma taki eksperyment już za sobą?
Powiem tylko, że silnik pracuje cicho no może na zimnym trochę cyka czy tam stuka ale po 15 latach jeżdżenia dieslami to dla mnie jest bardzo cicha praca.
Wolałbym nie jeździć na mineralnym (mam zamiar zrobić co najmniej 100 kkm) ale jak wymienię na pól-syntetyk i będzie cyrk
emfranc - 17-02-2008, 21:11
Bonfire - nie bój się przejścia na syntetyk, Twoja Cari to nie stary Polonez Miałem podobną sytuację co Ty, wlałem Mobila 5w50 i nic się nie dzieje a od momentu przejścia na rzadszy olej zrobiłem ponad 20kkm - z tego co najmniej połowę na wysokich obrotach. Oleju pije tyle co wcześniej, czyli w granicach 500-800ml. Teraz zastanawiam się tylko nad marką oleju (Midland) bo z syntetyka na pewno nie zrezygnuję mimo tego, że mam już 176kkm przejechane. Przy Twoim przebiegu syntetyk raczej nie zaszkodzi, może spróbuj przejść stopniowo - najpierw półsyntetyk, a jak nic się nie będzie działo to spróbuj pełny. Tylko pamiętaj, wszystko rób ze zdrowym rozsądkiem
turek61 - 18-02-2008, 10:55
emfranc napisał/a: | może spróbuj przejść stopniowo - najpierw półsyntetyk, a jak nic się nie będzie działo to spróbuj pełny. Tylko pamiętaj, wszystko rób ze zdrowym rozsądkiem |
POPIERAM
TESTER - 18-02-2008, 11:03
turek61 napisał/a: | No więc kontynuuje temat....
Dwa miesiące temu przy przebiegu Cari 160 tys. zmieniłem olej z pół na ful syntetyk tej samej marki czyli Elfa.
Niestety muszę przyznać, że silnik pracuje dużo głośniej.Na początku było wrażenie że jest ciszej ale teraz niestety nie.
W zw. z tym zasada lania pełnego syntetyka do każdego silnika, który nie ma jeszcze 200 przebiegu na liczniku jest błędna.
Faktem jest, że oleju nie ubyło w tym okresie.
Noszę sie z zamiarem wlania na wiosnę pół syntetyka no i chyba z ceramizerem.
Jeżeli to nie wyciszy silnika to biorę sie za wymianę popychaczy. |
Problem tkwi w tym, że jeśli motor pracuje na gorszym oleju nie wolno do niego wlewać oleju lepszego. W Twoim przypadku zamieniłeś półsyntetyk na pełny i zaczęło się wypłukiwanie osadzonego nagaru i innego badziewia naniesionego przez lata. Można wlać mineralny i już na nim jeździć albo kontynuować ten co był ale takich zamian jak w Twoim przypadku się nie robi. Każdy Fachowiec Ci to powie, tym bardziej jeśli auto chodziło na tym że oleju już jakiś czas.
[ Dodano: 18-02-2008, 11:12 ]
Czy zaryzykować przejście z minerała na pół-syntetyk czy pozostać przy 15W40
Czy ktoś z was ma taki eksperyment już za sobą?
Powiem tylko, że silnik pracuje cicho no może na zimnym trochę cyka czy tam stuka ale po 15 latach jeżdżenia dieslami to dla mnie jest bardzo cicha praca.
50 tysięcy przejechanych to trochę się osadziło w tym silniku, no cóż do odważnych świat należy. Ja bym nie ryzykował. Ale jak zmienisz to po powrocie napisz koniecznie jak silnik się sprawuje. Może od reguły warto zrobić czasem odstępstwo. pozdrawiam i życzę udanej podróży..!
|
|
|