To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow

bastek - 12-01-2019, 18:29

Link z tym filmem jest kwintesencją ostatnich postów
U mnie tylko czujki ruchu i rekuperacja .... Alarm ... Miał być kabel z wyłącznikiem w sypialni z łóżka do gniazda z ekspresem ale jakoś się zapomniało

Na mojej wsi notorycznie wyłączany jest prąd . Raz na tydzień. Czasem na kilka minut czasem na kilka godzin. Więc jeszcze jakaś bateria do podtrzymania serwera potrzebna

Różnicowka wywala raz na miesiąc. Czy z winy mojej instalacji czy ze skoków napięcia we wsi?
Sąsiad 5 domów za mną czasem ma znaczne spadki napięcia , czasem jak jestem na kawie to ekspres się nie włącza. Czy wtedy system będzie działał?

Owczar - 12-01-2019, 19:18

Jak nie ma prądu to i zwykła instalacja nie działa :)

Same skoki napięcia nie zaszkodza bo raz zasilacz, a 2 UPS.

Same skoki napięcia mogą szkodzić innym urządzeniom.

To tak jak z samochodem. Fajnie jest mieć mnóstwo dodatków, ale każdy dodatek to komplikacje systemu sterowania i możliwy punkt awarii.

Budujemy dom na lata - chcemy mieć pełnię komfortu i ergonomii, stąd zabawa w smart.

Roznicowke wywala jedna czy wszystkie?

Aby uniknąć problemów z roznicowka i podnieść bezpieczeństwo będę stosowal roznicowki typ A. Typ C dla dzisiejszych urządzeń to żadna ochrona. Reaguje tylko na prądy sinusoidalne...

bastek - 12-01-2019, 22:24

Fakt nie ma prądu nie ma cywilizacji. Ale jak włączą jest ok. A serwery i inteligentnym domu też będą ok? Tego bym się obawiał
Różnicowke mam chyba jedną? Jest czarna bo reszta szara....

Owczar - 12-01-2019, 22:34

Nie widzę w sumie powodu dla którego miałyby być :) szczególnie, że automatyka, lan, alarm i monitoring będą podpięte do ups. Wiec nawet gdy nie będzie prądu, to one mają z założenia działać.

Docelowo planuję 3 fazowy agregat z avr. Ale zobaczymy jak stabilne będzie łącze.

Ja bym rozdzielil gniazdka i oświetlenie na 2 roznicowki. Dzięki temu zawezisz krąg podejrzanych. Ja bym obstawial gdzieś przebicie do obudowy.

krzychu - 13-01-2019, 10:59

bastek napisał/a:

Różnicowka wywala raz na miesiąc.

Masz jedną, ciągle ta sama? To może jest uszkodzona?

Krzyzak - 13-01-2019, 11:46

Owczar, żeby było jasne to wiesz, że cieszę się, że coś takiego robisz, bo przecierasz szlaki. Moja chata już ponad 10 lat ma, dzieci urosną, poniszczą, trzeba będzie coś nowego zbudować, może drewnianego (swój dom nad jeziorem przerwałem, nie starczyło werwy żeby ciągnąć 2 rzeczy naraz). Wtedy będę robił właśnie tak ja ty - z zapasem na wszystko, bez oszczędzania.
Druga wersja to wyjazd, kolega z kompetencjami jak moje wyciąga w Londynie 700 funtów dziennie, więc jest opcja do rozważenia.

bastek - 13-01-2019, 11:46

Nie. Przyczyną było światło w kanale. Nie robiłem lampy tylko zabezpieczenie plastikiem. Ale wilgoć weszła i jesienią wiosna wywalało. Teraz jest plafon . Znalazłem feler rozebrałem i jest ok
Ale wywala mi i sasiadom czasem samo z siebie. Niby od skoków napięcia w sieci
Ponoc mam czułą różnicowke.

Owczar - 13-01-2019, 18:44

Masz zabezpieczenie przeciwprzepieciowe? Jeśli tak, to jakie i czy zamontowane poprawnie przed roznicowka.

Od skoków napięcia nie powinno wywalac roznicowki. Roznicowka wyskoczy gdy będzie upływ do uziomu. Masz pełną separacje PE i N? Wielu elektryków z wiadomego tylko dla nich powodu to łączy..

Darku, też myślałem nad wyjazdem, ale emigrujac zawsze będę tylko imigrantem... Wyjazd na krótko żeby zarobić więcej też brałem pod uwagę - ale to trochę takie lata wyjęte z życia. Zakładając że tam zostanę to, za ile lat będzie mnie stać na podobny dom pod Londynem? Choć klin podatkowy jest coraz większy w Polsce to zaciskam zęby i czekam czy się coś zmieni.

gulgulq - 13-01-2019, 19:55

Owczar napisał/a:
Darku, też myślałem nad wyjazdem, ale emigrujac zawsze będę tylko imigrantem... Wyjazd na krótko żeby zarobić więcej też brałem pod uwagę - ale to trochę takie lata wyjęte z życia. Zakładając że tam zostanę to, za ile lat będzie mnie stać na podobny dom pod Londynem? Choć klin podatkowy jest coraz większy w Polsce to zaciskam zęby i czekam czy się coś zmieni.

Ja obstawiam na starość to jednak blok i mieszkanie. Lepiej funkcjonować w mieście gdy ma się juz XX-lat i będzie co raz trudniej. Mimo ze to raczej ostateczna opcja.
Pozytywnie to mały 2-pokojowy domek z kawałkiem ogrodu.

Albo emigracja do kraju gdzie koszty życia będą niższe.

Owczar - 14-01-2019, 00:06

W sumie to będziemy mieszkali w mieście tylko mniejszym niż Warszawa :) Wszystko będzie blisko.

Dom został zaprojektowany tak, by za X lat góra mogła stać się niezależnym mieszkaniem - może dzieci, może wynajem... To już bardzo odległa przyszłość. Ale tam gdzie potencjalnie ma być okno wstawione jest nawet nadproże ;) Inne okno dopasowane rozmiarem do przyszłych drzwi.. No i wybór materiałów, które zapewnią maksymalną ciszę, także między piętrami.

Krzyzak - 14-01-2019, 10:15

Silikaty?
Owczar - 14-01-2019, 10:25

Tak. A strop monolit plus pływająca podłoga ;)

Gorzej, że sobie wymyśliłem bruzdowanie w silce... i elektryka mi się wydłuża przez to dość mocno.

Krzyzak - 15-01-2019, 17:05

Mogłeś brać silka-e - z dziurami na kable
albo silikaty z bruzdami

pamar - 15-01-2019, 19:58

[-o< Nie ogarniam tego wszystkiego, za szybko dla mnie :D
Owczar - 15-01-2019, 21:23

Mam silke z dziurami, ale budowa z zachowaniem tych kanałów to dużo odpadu, co orzy cenie silki w tym roku - 5.9 za sztukę się nie opłacało :) taniej wychodził beton ze zbrojeniem :D więc nadproza lalismy na grubo razem z wiencem ;) dodatkowo przeciąganie kabli przez te kanały to masakra. Raz ze zaprawa czesto tam wchodzi, a dwa, że zaprawa tam wchodzi i trzeba ją czymś przebić. Dodatkowo kabel sztywny i najlepiej przeciągać go stalką ;)

Tymczasem po raz pierwszy od 1,5 miesiąca został odpalony lab. Na foto 1/3 całości bez peryferiów ;)

No i najważniejsze pomieszczenie w domu - i największe:

Wysokość 3,15 na gotowo. Zagości tam na stałe podnośnik nozycowy w zagłębieniu w podłodze. Zaplanowane już na etapie płyty fundamentowej - konstruktor i architekt byli bardzo zainteresowani po co mi te dziury :D