To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Antena automatyczna i dachowa

larelijux - 06-05-2017, 14:30

Ja jak się będę zabierał za naprawę to zrobię tak, jak te ruski, radio łapie mi dobrze nawet na ledwo wysuniętym bacie (pomijając fakt, że rzadko go słucham), a mniejsze wysunięcie to nawet lepiej. Jak coś mi się nie będzie podobać to po prostu ją odłączę i będzie cały czas schowana, ale w pełni, nie tak jak teraz, z wystającym 10cm kawałkiem
mah00ni - 30-05-2017, 19:51

Przy chowaniu się anteny, czasem zaczyna wydawać dźwięki... skrzypienia, oporu. Można coś tam przesmarować?
tresorex - 30-05-2017, 20:53

Tam gdzie zwija się zębatka powinien być smar. Sam teleskop też można przesmarować ale wtedy mocno łapie brud. Ale jeśli zaczyna wydawać dźwięki to może oznaczać że zębatka jest już wytarta i zaczyna się jej koniec.
Anonymous - 06-07-2017, 20:57

larelijux - 06-07-2017, 23:28

A ja polecam rozkręcić antenę i zgrzać ze sobą pękniętą zębatkę. Plastik ładnie topi się nad palnikiem. 20 złotych za smar silikonowy i działa jak nowa, u mnie już ze 2 miesiące.

UPDATE 11.09.2017
: Zębatka strzeliła po około 3 miesiącach od wykonania zgrzewu i niezbyt intensywnego użytkowania, toteż nie polecam tego sposobu naprawy.

Tomii - 08-07-2017, 22:19

O szlak, mimo że radia prawie nie słucham drugi raz zerwał mi się wkład anteny z Daewoo. Nie mam ochoty trzeci raz tego naprawiać. Czy ktoś może polecić jakiś nowy sprawdzony zamiennik całej automatycznej anteny, coś co w miarę pasuje bez większych przeróbek ?
ViBeZ - 09-09-2017, 16:11

Ktoś się orientuje na którym kablu od kostki radia trzeba by zamontować wyłącznik aby antena radiowa wysuwała się za jego pomocą? Ewentualnie którędy idą kable elektryczne z anteny do radia? Tunel? Próg? Podłoga?
Hugo - 09-09-2017, 20:20

ViBeZ napisał/a:
Ewentualnie którędy idą kable elektryczne z anteny do radia?
W lewej wiązce progowej.
larelijux - 11-09-2017, 16:17

Po czasie około 3 miesięcy zębatka strzeliła w tym samym miejscu po wykonaniu zgrzewania. Także odradzam wszystkim tej metody, jedyne co mogę polecić to kupić nowy, oryginalny bat. Ja sam już w to się nie bawię, otwieram antenę w celu usunięcia połamanej zębatki i wstawiam ją w wersji "manualnej" bez planów na przyszłe naprawy - gra niewarta świeczki.
Krzyzak - 11-09-2017, 21:29

Ja założyłem - jak większość - od Daewoo, jakoś w 2010 i do dziś działa. Jedyne co robię to na zimę odłączam sterowanie anteny bo wydaje mi się, że to właśnie niska temperatura powoduje większe prawdopodobieństwo pęknięcia - zresztą i tak nie słucham radia, także jej brak w zimie mi nie przeszkadza.
larelijux - 11-09-2017, 22:06

To ja wolałbym kupić bat oem. Widziałem przynajmniej jeden przypadek tutaj na forum że komuś strzeliło Daewoo po krótkim czasie.
GRIZZLY - 06-10-2017, 16:11

Mam pytanko ... czy ktoś kiedyś próbował się dowiedzieć ile kosztuje oryginalna antena elektryczna ??
Napisałem dzisiaj do ASO i odpowiedz mnie trochę zmroziła .....
cena 2023,89 zł :shock:
Zastanawiam się czy ktoś się nie pomyli .... czy to możliwe żeby antena tyle kosztowała ?? :|

larelijux - 06-10-2017, 19:02

Oczywiście, że tak. Jak wprowadzili to do Galanta 20 lat temu to pewnie każdy się obracał na widok automatycznej anteny, a ASO nie widzi powodu żeby zmieniać ceny. Po co mają zmieniać ceny pod dzisiejsze realia jak mogą sobie potrzymać te części na magazynie aż zaczną ulegać biodegradacji.
Hugo - 06-10-2017, 19:20

larelijux napisał/a:
Jak wprowadzili to do Galanta 20 lat temu to pewnie każdy się obracał na widok automatycznej anteny
Czy ja wiem, elektryczne anteny miały już auta w latach 80-tych, a może nawet wcześniej :wink:
Lucek_37 - 06-10-2017, 20:54

Hugo napisał/a:
larelijux napisał/a:
Jak wprowadzili to do Galanta 20 lat temu to pewnie każdy się obracał na widok automatycznej anteny
Czy ja wiem, elektryczne anteny miały już auta w latach 80-tych, a może nawet wcześniej :wink:

Hugo nie mierz rzeczy jedną miarą. Klimatyzacja w USA w 60-tych latach była w co drugim aucie a teraz w Polsce w co drugim nowym aucie jest za dopłatą. Według mnie antena to jest wymysł ASO. Chcesz mieć taki bajer w oryginale to płać.