[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
nevercry - 01-02-2012, 19:55
Cytat: | przy zmianie synchronizatora wymieniam na takie łożysko wałeczkowe będzie spełniać swoja role i da się zastosować |
To daj znać jak już zmienisz i czy się wszystko nie posypało ;]
milo - 01-02-2012, 20:03
nevercry napisał/a: | To daj znać jak już zmienisz i czy się wszystko nie posypało ;] |
Ok.... dopiero na wiosnę się biorę za skrzynie
nevercry Czy te łożysko ma takie wymiary28/68/18.? ... nie chodzi mi o symbol
nevercry - 02-02-2012, 16:54
Cytat: | Czy te łożysko ma takie wymiary28/68/18.? ... nie chodzi mi o symbol |
jak znajdę stare to pomierzę i wyślę
edyta:
pomierzyłem:
śr wew 25mm
śr zew 68mm
grubość 18mm
Więc wg tych wymiarów co podałeś to różni się tylko wewnętrzna średnica
vince_81 - 06-02-2012, 23:02
Panowie, jako że i mojego Miśka dopadło zmęczenie łożysk, mam pytanie - czy trzeba rozpruć skrzynię by stwierdzić że łożyska wałka sprzęgłowego są dobite, czy też można wybadać to na podstawie jakiegoś tam luzu samego wałka? Wybaczcie dziwną treść pytania, ale dla mnie logiczne jest, że skrzynię trzeba rozebrać, jednak mechanik u którego byłem idzie w zaparte, że objawy w moim aucie,(tzn. chrobotanie) to jest kwestia łożyska oporowego, a jak zdejmie skrzynię to nie musi jej rozkręcać żeby wiedzieć czy łożyska wałka są OK czy nie To jak to w końcu jest? Mój poprzedni mechanik co nieco mnie nauczył i darzyłem go pełnym zaufaniem ( ma rękę do japońców, sam zresztą pociska Space Wagonem ), ale niedawno zmieniłem miejsce zamieszkania no i muszę znaleźć nowego majstra, a temu jakoś nie dowierzam...
Juiceman - 06-02-2012, 23:14
Zmień mechanika najlepiej heh albo odwiedź wrocek . A mechanika możesz się zapytać czy w lotka wygrał, być może ma dar przewidywania heh
proton25 - 06-02-2012, 23:40
Po wyjeciu skrzyni kazdy nawet troche sie znajacy mechanik jest w stanie okreslic czy lozysko walka sprzeglowego ma luz i jest do wymiany.
sampler - 07-02-2012, 08:02
vince_81 napisał/a: | Panowie, jako że i mojego Miśka dopadło zmęczenie łożysk, mam pytanie - czy trzeba rozpruć skrzynię by stwierdzić że łożyska wałka sprzęgłowego są dobite, czy też można wybadać to na podstawie jakiegoś tam luzu samego wałka? Wybaczcie dziwną treść pytania, ale dla mnie logiczne jest, że skrzynię trzeba rozebrać, jednak mechanik u którego byłem idzie w zaparte, że objawy w moim aucie,(tzn. chrobotanie) to jest kwestia łożyska oporowego, a jak zdejmie skrzynię to nie musi jej rozkręcać żeby wiedzieć czy łożyska wałka są OK czy nie To jak to w końcu jest? Mój poprzedni mechanik co nieco mnie nauczył i darzyłem go pełnym zaufaniem ( ma rękę do japońców, sam zresztą pociska Space Wagonem ), ale niedawno zmieniłem miejsce zamieszkania no i muszę znaleźć nowego majstra, a temu jakoś nie dowierzam... |
Zmien mechanika.
Czy chrobocze lozysko oporowe czy walka sprzeglowego mozesz stwierdzic Ty.
Jak chrobocze na wcisnietym sprzegle to chropocze lozysko oporowe.
Jak puscisz sprzeglo i chrobocze to do wymiany lozysko walka sprzeglowego w skrzyni.
vince_81 - 07-02-2012, 10:54
Heh, dzięki Panowie. Znaczy się, że uważnie słuchałem kolegi Piotrka ( poprz. mechanika ) i coś tam mi we łbie zostało Szukam dobrego majstra na miejscu, bo bez auta jestem jak bez nogi i wszelkie naprawy muszę załatwiać możliwie jak najszybciej. Choć jak do tej pory mój Smok to i tak złote autko - mam go 2,5 roku i to jest pierwsza poważniejsza rzecz do naprawienia
sampler, u mnie jak silnik chodzi na luzie to cichutko słychać to chrobotanie, najgłośniej słychać jak wrzucę jedynkę i ruszam, dalej na biegu, już z puszczonym sprzęgłem, to czasem słychać, czasem nie...
nevercry - 07-02-2012, 14:50
Wszystko zależy od tego co kto uznaje już za chrobotanie. U mnie łożysko wałka sprzęgłowego było słychać a nie miało żadnych luzów. A przynajmniej takich które dało by się wyczuć chwytając za wał wyjętej skrzyni. Więc bez rozebrania skrzyni się nie obejdzie. Ogólnie dobrze jest rozebrać skrzynie żeby sprawdzić stan wszystkich łożysk, trybów, synchronizatorów i ogólnie wszystkich flaków. Zresztą jaki problem rozebrać już wyciągniętą skrzynie? Więcej czasu traci się właśnie na wyciągniecie skrzyni a nie jej rozebranie...
sampler - 07-02-2012, 20:24
vince_81 napisał/a: | Heh, dzięki Panowie. Znaczy się, że uważnie słuchałem kolegi Piotrka ( poprz. mechanika ) i coś tam mi we łbie zostało Szukam dobrego majstra na miejscu, bo bez auta jestem jak bez nogi i wszelkie naprawy muszę załatwiać możliwie jak najszybciej. Choć jak do tej pory mój Smok to i tak złote autko - mam go 2,5 roku i to jest pierwsza poważniejsza rzecz do naprawienia
sampler, u mnie jak silnik chodzi na luzie to cichutko słychać to chrobotanie, najgłośniej słychać jak wrzucę jedynkę i ruszam, dalej na biegu, już z puszczonym sprzęgłem, to czasem słychać, czasem nie... |
z tego co piszesz to wskazuje to na uszkodzone lozysko oporowe sprzegla. Ale sprawdz to dokladnie na luzie i po dobrym rozgrzaniu oleju w skrzyni (niestety pora nieodpowiednia).
vince_81 - 08-02-2012, 07:30
Pora kiepska, faktycznie, ale posiadam to dobrodziejstwo, jakim jest garaż więc zobaczymy, choć pewnie i tak rozbiorę tą skrzynię - nie ma to jak zajrzeć we flaki. Jak u mnie w pracy, heheheh - z wykształcenia jestem medyk, ale nie boję się rączek smarem ubrudzić Z tego co się zdążyłem zorientować to części nie wychodzą jakoś kosmicznie drogo, tylko powiedzcie mi, czy obydwa łożyska wałka sprzęgłowego maja takie same wymiary? Bo wszędzie, gdzie szukałem części znajdowałem tylko to przednie łożysko (od strony silnika)
sampler - 08-02-2012, 07:47
Inne jak poszukasz wczesniej to znajdziesz jakie kupic. Koszt 2 lozysl na walek sprzeglowy i lozysko oporowe powinien sie zamknac w 200 zlotych.
vince_81 - 08-02-2012, 14:21
Dzięki sampler, jak będę miał jeszcze jakieś wątpliwości to będę pisał
[ Dodano: 10-02-2012, 20:54 ]
Ehm, jeszcze jedno... Przekopałem ten temat i znalazłem trochę numerów katalogowych łożysk, ale konkretnie interesują mnie numery łożysk wałka sprzęgłowego. Czy ktoś może mnie oświecić które to
komarsnk - 11-02-2012, 20:03
U mnie na biegu jałowym terkotało. Dodatkowo przy hamowaniu silnikiem był charakterystyczny świst oraz odczuwalne uderzenie jakby luz na mechanizmie różnicowym. Zakupiłem oba łożyska wałka sprzęgłowego, 3 sztuki uszczelniacza, 3 litry oleju 75W90 i pojechałem do Leszka - mechanika klubowego Polski południowej.
Po rozebraniu skrzyni okazało się, że oprócz luźnych łożysk wałek sprzęgłowy ma duży luz wzdłużny i przy skrajnym (którymś) położeniu ocierał o jakiś inny wałek (o coś tam ). Ale powiedział, że da się zrobić tylko podkładkę dystansującą musi dorobić i będzie śmigać Niestety też okazało się, że powinienem zmienić sprzęgło - zamówione i zamontowane Exedy.
Teraz mam czystą radość z jazdy - żadnym dziwnych niespodziewanych hałasów ani luzów
Szczerze powiem, że po odgłosach spodziewałem się, że po wyjęciu skrzyni kulki polecą luzem a o dziwo nawet luzy nie były duże po zmianie sprzęgła pedał jest miękki jak pupa niemowlęcia ale dobrze wysprzęgla więc mówił, żeby nic z tym nie robić
Co jeszcze mi powiedział to, że ta skrzynia musiała być wcześniej robiona i to w mocno nieudolny sposób jakaś pasta była jeszcze ori, gdzieś już nie i efektem był właśnie ten luźny wałek ehh...
Ktoś nieźle musiał licznik przekręcić, że już skrzynia była do roboty a w momencie zakupu miał te magiczne 190 tys. (jak większość )
Tak więc mogę tutaj polecić Leszka bo zna się na rzeczy...
vince_81 - 11-02-2012, 23:09
Ja kupowałem swojego Smoka jak miał 120 tkm udokumentowanego przebiegu
Kamil_Ziomek napisał/a: |
MD747707- 426,00ZŁ BRUTTO
MD747313 - 22,00
MD717670 - 180,00
MD700207- 2526A001 - 426,00 |
Czy któreś z tych łożysk to łożyska wałka sprzęgłowego?
|
|
|