[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] Hamulce!!
Marcino - 06-08-2015, 07:14
Widać ze są możliwości i da się, tylko trzeba to robić z głową.
Tomii - 06-08-2015, 09:58
Witek vel Mysza napisał/a: | Przyszła dziś pompa od jazza, już przeswapowałem. Różnica kolosalna. |
tak się zastanawiam czy nie prościej było by zamontować całość pompę+serwo+zbiorniczek np z tej Hondy Jazz ?
Witek vel Mysza - 06-08-2015, 12:19
Tomii napisał/a: | czy nie prościej było by zamontować całość | Miałem komplet. Serwo w zasadzie pasuje, więc nie wyciągałem z galanta. Poza tym galantowe wygląda na dwumembranowe i jest mniejszej średnicy, placek od jazza mógłby nie wejść, nie wiem jak mocowanie do karoserii i do pedału hamulca, ale wyczuwam schody, więc po co się narobić.
Gdyby zbiorniczek z jazza pasował to też bym go zostawił, ale gdybyś widział jak on wygląda to byś się nie zastanawiał czy prościej Wypada w połowie filtra powietrza, więc raczej nie.
Tomii - 06-08-2015, 13:09
ok, już rozumię
i9i - 06-08-2015, 17:48
Marcino napisał/a: | Widać ze są możliwości i da się, tylko trzeba to robić z głową. |
Nie doczytałem, albo mi umknęło: Przeliczaliście (Witek i Hubert) pojemności skokowe pomp? Co by się nie okazało, że przy cienkich tarczach w połowie klocka (czyli pełnym zacisku), najzwyczajniej w świecie braknie płynu. Chociaż jak się na bieżąco uzupełnia to nie powinno być problemu.
robertdg - 06-08-2015, 19:52
i9i napisał/a: | Przeliczaliście (Witek i Hubert) pojemności skokowe pomp? Co by się nie okazało, że przy cienkich tarczach w połowie klocka (czyli pełnym zacisku), najzwyczajniej w świecie braknie płynu. Chociaż jak się na bieżąco uzupełnia to nie powinno być problemu. | Wydajność układu cały czas jest taka sama czy masz nowy klocek, czy już wyjechany do minimum, od regulacji poziomu jest zbiorniczek wyrównawczy na którym określony jest poziom
Witek vel Mysza - 07-08-2015, 15:33
i9i napisał/a: | Przeliczaliście (Witek i Hubert) pojemności skokowe pomp? Co by się nie okazało, że przy cienkich tarczach w połowie klocka (czyli pełnym zacisku), najzwyczajniej w świecie braknie płynu. | Cofałeś kiedyś tłoczki przy wymianie klocków?
[ Dodano: 07-08-2015, 15:35 ]
PS. kolejny dzień jazdy i banan na gębie. Jeszcze drugi zonk hamulców Galanta do pozbycia się. Czyli rozdzielacz tylnego obwodu. Ponoć polifty mają już pełen prześwit? Muszę stuningować obecny rozdzielacz lub założyć z nowszego, bo nurek w tym aucie jest okrutny.
i9i - 08-08-2015, 10:09
Witek vel Mysza napisał/a: | Cofałeś kiedyś tłoczki przy wymianie klocków? | Chyba nie. Ale najbardziej mnie interesuje wydajność samej pompy która ma sporo mniejszą średnicę. I czy w skrajnych przypadkach wystarczy w niej płynu by napędzić dwutłoczek i tylne heble, które powinieneś obadać jeśli daje nura. Ogólnie galant ma małe i słabo skuteczne tarcze z tyłu.
booohal - 08-08-2015, 10:33
Witek vel Mysza,
W EA2A wybebeszyłem ogranicznik. Było o niebo lepiej. Ale jak popatrzyłem na jego budowę i tak może zostać wąskim gardłem.
Za dwa tygodnie w EA5A wymieniam przewody, wywalam w ogóle ogranicznik i podłączam bezpośrednio pod pompę ABS.
Wskoczę na rolki na pewno.
Witek vel Mysza - 09-08-2015, 17:37
booohal napisał/a: | W EA2A wybebeszyłem ogranicznik |
Miałem go rozwiercić, ale w takim układzie dam zwykłe złączki zamiast niego.
[ Dodano: 09-08-2015, 17:43 ]
i9i napisał/a: | Ale najbardziej mnie interesuje wydajność samej pompy która ma sporo mniejszą średnicę | No ale to nie powinno Cię w sumie interesować. Jakie to skrajne przypadki? Przecież w trakcie zużywania się hamulców tłoczki wychodzą i zostają wysunięte coraz dalej, same się nie cofają i nie ma takiej możliwości żeby zbrakło pojemności skokowej pompy. Ciecze, w tym płyn hamulcowy, są nieściśliwe. Do wysunięcia tłoczka z zakresu spoczynkowego w zakres roboczy wystarczy parę kropel płynu... Gdyby pompa miala za mala pojemnosc, to by było źle od razu.
i9i napisał/a: | Ogólnie galant ma małe i słabo skuteczne tarcze z tyłu. | Co to znaczy małe i mało skuteczne tarcze? Hamowanie to tarcie. Tarcie nie zależy od powierzchni.
[ Dodano: 09-08-2015, 17:48 ]
i9i napisał/a: | tylne heble, które powinieneś obadać jeśli daje nura. | kazdy galant daje nura. przynajmniej moje oba robily tak samo, 97 i 98 rok. Hamulce w tym samochodzie konstruktorom zwyczajnie nie wyszły.
polaff - 09-08-2015, 21:06
Witek vel Mysza, Witek vel Mysza napisał/a: | kazdy galant daje nura | chyba każde auto daje nura. Bo w każdym przód bije na głowę tył. W galancie przednie tarcze są albo z za słabego materiału albo są za małe...
Witek vel Mysza - 09-08-2015, 21:52
polaff napisał/a: | hyba każde auto daje nura | Ale nie takiego, ja jeździłem już chyba wszystkin . Moje odczucia są takie, ze tyl działa za słabo. No i cos bylo na rzeczy z rozdzielaczem, skoro polift ma zrobione większe przeloty.
i9i - 10-08-2015, 18:22
Witek vel Mysza napisał/a: | No ale to nie powinno Cię w sumie interesować. |
Niby dlaczego? Zapodajesz super, hiper mod bez sprawdzenia podstaw i wychwalasz go pod niebiosa. Mod ten w żaden sposób nie poprawia skuteczności hamulców, a jedynie samopoczucie kierowcy.
Witek vel Mysza napisał/a: | Jakie to skrajne przypadki? | Chociażby zatrzymanie ze 180km/h jednym depnięciem hamulca, rozgrzane do czerwoności tarcze, długie zjazdy o krętej drodze.
polaff napisał/a: | chyba każde auto daje nura. Bo w każdym przód bije na głowę tył. W galancie przednie tarcze są albo z za słabego materiału albo są za małe... | Moje już nie daje, nie tylko przednie ale i tylne hamulce (a raczej spowalniacze) są kiepskie.
Witek vel Mysza - 12-08-2015, 14:03
i9i napisał/a: | Zapodajesz super, hiper mod bez sprawdzenia podstaw i wychwalasz go pod niebiosa. Mod ten w żaden sposób nie poprawia skuteczności hamulców, a jedynie samopoczucie kierowcy. | A czytałeś co napisałem po dokonaniu moda? NIE JEST TO INSTRUKCJA JAK POPRAWIĆ HAMULCE, TO OPIS PRZERÓBEK KTÓRYCH DOKONAŁEM W MOIM SAMOCHODZIE NA WŁASNE RYZYKO. Napisałem tak dlatego, bo wiedziałem że będą malkontenci, szczególnie nie mający pojęcia o podstawach matematyki, fizyki i na dodatek z lewymi rękami do roboty, a palcami szybciej klikającymi na klawiaturze niż działanie neuronów.
Co Twoim zdaniem poprawia skuteczność hamowania? Bo moim zdaniem tylko opona i nawierzchnia jeśli założyć ten sam materiał tarcz i klocków. A reszta to tylko samopoczucie kierowcy. I to bardzo ważne, bo teraz nie muszę stawać na pedał hamulca by swobodnie poruszać się w nasilonym ruchu miejskim podczas dynamicznej jazdy.
Za drugim lub trzecim hamowaniem z 200 km/h może się zagotować płyn jeśli tarcze są zbyt małej średnicy, po to daje się właśnie większe i wentylowane, a wielkość uzależnia od osiągów, wagi i przeznaczenia pojazdu. Ale w Galancie niestety są jakie są, bo zanim motor 2.0 rozpędzi galanta po raz drugi do 200, to zdążą ostygnąć. I producent dobrze o tym wiedział zakładając taką kiłę. Gdybym miał tam 4G63T z 500 Nm i 300 PS to uwierz, że po drugim okrążeniu na torze tarcze by przyjęły kolor zachodzącego słońca, a pedał by wpadł w podłogę bo płyn już dawno by wrzał. I nie ważne, czy z pompą 20, 22 czy 24 mm.
i9i napisał/a: | Chociażby zatrzymanie ze 180km/h jednym depnięciem hamulca, rozgrzane do czerwoności tarcze, długie zjazdy o krętej drodze. | Od 180 km/h nie rozgrzejesz tarcz do czerwoności jednym hamowaniem. Nawet niewentylowanych i o średnicy 240mm. Galant by musiał ważyć sporo więcej albo pędzić z góry.
i9i napisał/a: | Moje już nie daje, nie tylko przednie ale i tylne hamulce (a raczej spowalniacze) są kiepskie. | Rozpylasz na przednie tarcze przed hamowaniem WD-40?
i9i - 12-08-2015, 17:29
Witek vel Mysza napisał/a: | Od 180 km/h nie rozgrzejesz tarcz do czerwoności jednym hamowaniem. Nawet niewentylowanych i o średnicy 240mm. Galant by musiał ważyć sporo więcej albo pędzić z góry. |
Nie masz pojęcia o czym piszesz. Na ori heblach Galant 2.0 (tych 256 mm) przy 180 i depnięciu hamulca po dwóch sekundach ma zagotowany płyn i od 100 km/h już tylko delikatnie zwalnia (testowane osobiście). Po dwóch przyhamowaniach ze 140-60 też już jest żurek.
Witek vel Mysza napisał/a: | Rozpylasz na przednie tarcze przed hamowaniem WD-40? | Mało wiesz, a dużo mówisz. W innym temacie o hamulcach w EAxx jest odpowiedź
Czytałem co pisałeś po dokonaniu moda, tylko jak tu ze trzy strony przybędzie to nikt już to tamtej końcówki nie wróci. Takie są ludzie.
I odnośnie tematów o hamulcach, to może by je tak zcalić albo wyłapać co ważniejsze i założyć jeden.
|
|
|