To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica

fck - 23-01-2011, 22:45

hmm czy ja wiem, 2 tygodnie temu oglądałem sporta, w którym jak właściciel otworzył maskę były tam takie dziury po obu stronach, że możnabyło długopis wsadzić i przeleciałby przez to, spadł na ziemię koło koła :D a u mnie to już pięknie jest
adt81 - 23-02-2011, 18:39

Od dwóch dni po odpaleniu zimnego silnika i przejechaniu kilkudziesięciu metrów z panelu klimatronika dobiega mnie seria jeśli dobrze pamiętam 5 krótkich dźwięków - nie mam pojęcia co to jest. Normalnie pika przy odpaleniu jak jest niska temperatura i po tym jak osiągnie żądaną ustawioną ale to jest jakaś nowość - co stara się mi zasygnalizować ??
fj_mike - 23-02-2011, 21:18

adt81 napisał/a:
i po tym jak osiągnie żądaną ustawioną

Mój nie pika, to jest tylko ostrzeżenie o niskiej temperaturze.
adt81 napisał/a:
to jest jakaś nowość - co stara się mi zasygnalizować ??

Czy wyświetlacz pokazuje temp zewnętrzną w czasie tego nowego pikania?

memory - 23-02-2011, 21:25

u mnie też czasami pika i pokazuje temperature
spown - 23-02-2011, 22:17

gdzieś już było napisane, że pika przy zerze, a po czerwcu '98 przy 3 stopniach C... Może pika Ci, zagrzewa się chwilę i jak jedziesz znów się chłodzi przez co znów pika, bo zmienia stan...
adt81 - 24-02-2011, 07:30

Mam ten samochód od około 3 miesięcy i wcześniej to się nie zdarzało a różne już były temperatury a poza tym każdy sygnał dźwiękowy dotyczący temperatury to chyba 2 sygnały (już teraz sam dokładnie nie pamiętam) a ten nowy to jest coś około 5. Żeby było śmieszniej dzisiaj rano mróz jak koń i niestandardowych piknięć nie zauważyłem :-) . Zobaczę jak będę wracał z pracy. Nie zwróciłem uwagi na to czy podczas tego pikania pokazuje temperaturę zewnętrzną - jak się znowu odezwie zobaczę :-) .
matesz123 - 24-02-2011, 14:01

Witam. W moim galancie gdy przestawi się nawiew wyłącznie na szybę lub włączy się funkcję odszraniania przedniej szyby, to coś zaczyna strzelać przez około 1 minutę w odstępach około 1 sekundy. Po tej minucie strzelanie ustaje. Ten dźwięk dochodzi spod deski rozdzielczej. Podejrzewam, że jest to wina silniczka krokowego. Dodatkowo nawiew działa dość słabo, bardziej wieje z tych centralnych nawiewów, niż z tych na szybę. Może wiecie coś na ten temat?
Owczar - 24-02-2011, 14:13

Tak, to pewnie uszkodzone koła zębate przy silniczku od sterowania klapą nawiewu.
matesz123 - 24-02-2011, 21:11

dzięki
PABLO998 - 24-02-2011, 22:47

Witam! Mam taki mały problem z ogrzewaniem w moim Galu: gdy silnik osiągnie już swoją temperaturę to podczas pokonywania większych zakętów w lewo z nawiewów leci bardzo gorące powietrze pomimo tego, że jest nastawione np na 22 stopnie, sytuacja waraca do normy zaraz po pokonaniu zakretu. Co to może być?
Owczar - 24-02-2011, 23:45

Podobnie jak wyżej, tylko tutaj problem z mechanizmem sterującym mieszankę powietrza. Pewnie jakiś luz przez uszkodzony tryb.

Tutaj więcej o tym:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40854

matesz123, jeśli potrzebujesz schematy, to w dziale download jest manual. Rozdział Heater, Air Conditioner, strona 55-58 element nr 2.

adamos25 - 18-10-2011, 18:36
Temat postu: climatronik nie reaguje na zmiane temperatury pokretłem??
Koledzy mam taki problem z climatronikiem w moim galanie coś w wczoraj mi padło przeszukiwałem forum ale nic nieznalazlem a mianowicie po włączeniu cały czas pokazuje temperaturę 31 st i brak regulacji jak kręcę pokrętłem co to może być ??? czy padł mi panel sterujący czy coś innego ?? proszę o jakieś info. góry dziękuje
Owczar - 18-10-2011, 18:53

A czy inne funkcje działają?
adamos25 - 18-10-2011, 18:55

po właczeniu nawiewy chodza regulacja przyciskami sily nadmuchu działa tyle ze niema regulacji pokretłem aby zmniejszyc temperature
gołąb - 18-10-2011, 19:07

hmm. Może sam potencjometr padł...