Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow
Krzyzak - 16-01-2019, 09:19
wygląda na spore, nawet większe niż u mnie (mam 40m2)
Owczar - 25-07-2019, 15:24
Ceny za robociznę przekraczają już granice przyzwoitości, ale trzeba iśc do przodu..
Czasu brak przez pracę a i dla rodziny muszę go znaleźć. Z elektryką stoję w miejscu.
Dewleoperski stan wewnątrz zrobiony. Teraz idzie elewacja, a za chwilę wykończenie. Ostatnio walczyłem z wentylacją....
Nawilżacz kanałowy w garażu zamotnowany i podłączony:
Główna arteria w garażu:
Kanały nawiewne wymagały izolacji bo będzie chłodzenie z chłodnicy zasilanej glikolem z dolnego źródła pompy...
Z ciekawostek - tynki pokryły już ogrzewanie i chłodzenie ścienne. To drugie sprawdziło się wyśmienicie podczas upałów mimo braku izolacji. 2 pompki o mocy łącznej ok 100W chłodziły cały dom.
Zdjęcia z kamery podczerwonej:
Refleksole zewnętrzne też się sprawdziły, więc na ten moment założenia koncepcyjne sprawdzają się w praktyce.
Kotłownia i instalacje wod kan gotowe Po 19 miesiącach czekania jest już nawet przyłącze elektryczne, wod-kan. Więc nie jest źle
Instalacja odgromowa też zrobiona.
Ale rzecz jasna bez budowozu nie udałaby się ta sztuka. Dostał hak i dzielnie wspomaga prace... Choć wewnętrz wygląda gorzej niż auta z Francji
Zdjęcie nie jest aktualne. Na ten moment wpadł styropian grafitowy 25cm i miejscami gdzie będzie drewno 20cm.
Budowa daje w kość. Dużo nerwów, pracy własnej i środków... Ale nie wyobrażam sobie teraz kupna mieszkania, kiedy budując dom robimy wszystko na wymiar, a dodatkowo w przyszłości utrzymanie będzie niższe niż mieszkania
Owczar - 24-04-2020, 09:58
Trochę czasu już minęło. Kompetencji budowlanych przybyło - zgodnie z zasadą, chcesz coś zrobić dobrze, to zrób sam
Więc moje zabawki czekają i w mozolnym tempie są łączone w całość. Taka miła odskocznia od innych prac. Wprowadziliśmy się do domu bez włączników światła i z prądem z przełużacza z rozdzielni Każdego dnia coś było dorabiane, a światło działało na czujnikach ruchu. Tam gdzie spaliśmy wyłączaliśmy pilotem czujnik. W sumie światło działa tak jeszcze do dzisiaj - to największy pajączek w rozdzielni
Marcino - 24-04-2020, 11:09
Jesteś mistrz dla mnie. Ze podjąłeś trudny temat bez unikania
Owczar - 24-04-2020, 15:18
To w sumie ciekawsza opcja niż poprawki po wszystkich wykonawcach
Ale całe szczęście stolarka, hydraulika, wentylacja się kończą. Zostaje tylko strojenie systemów i spinanie w szafie
Teraz sobie zmieniam ustawienia i obserwuje zmiany
Krzyzak - 24-04-2020, 21:03
Rozdzielnia jak od biurowca a nie domu jednorodzinnego...
PS. ja właśnie montuję klimatyzatory a ja jesień rekuperację, przekonałem się do tego. Wszystko samodzielnie oczywiście - w myśl złotej zasady
Owczar - 24-04-2020, 21:06
No jak chcesz dobrze to musisz sam
Ja się przygotowuję do uruchomienia chłodzenia pasywnego. Stąd te wszystkie czujniki.
Rekuperator już wybrałeś? Zastanów się nad entalpicznym. Choć nie ma mrozu to deficyt wody w powietrzu na dobę wynosi ok 19-20kg. Nawilżacz prawie się nie wyłącza.
Marcino - 25-04-2020, 06:39
Ja będę teraz panele pv montował i tez sam bo jest taka możliwość. Panele monikrystaliczne perc half cut black 340w i Inverter huawei.
Jedynie co myśle już czy nie dać więcej mocy i za chwile zamiast gazu którego nie mam nie iść w pompę ciepła albo Puki piec na ekogroszek dxiala w klime do grzania. Reku mi niepotrzebne i dużo roboty z tym.
Owczar - 25-04-2020, 08:11
Też myślałem by robić samemu PV, ale chodzenie po dachu nie jest zbyt przyjemne może gdybym miał parterówkę.
Jaki producent paneli? U nas wpadły longi full black 315W i SolarEdge.
Krzyzak - 25-04-2020, 18:24
Owczar napisał/a: | longi full black 315W | mam dokładnie te same - ich wygląd jest jak BMW albo Galant EA5
rekuperatora jeszcze nie wybrałem - ale co mam na myśli to, że chcę się pozbyć moskitier i mieć świeże powietrze bez otwierania okien - bo po co mi smród z innych pieców czy latem komary
przy okazji liczę na pozbycie się nadmiaru wilgoci i tego, że zlikwiduję roszenie szyb od środka latem
Owczar - 26-04-2020, 00:13
Zastanów się nad jakimś erv, żebys nie poszedł w drugą stronę.
Deficyt wody w ostatnim tygodniu to 18-20l na dobę przy wymianie 180m3/h.
Marcino - 26-04-2020, 17:38
Panele są chińskie jak każde zreszta produkowane dla importerów.
Mam papiery do nich. Dach nisko jedna stronę będzie Ok.
Czy jak wezmę Inverter 10kw pociągnie 8kw paneli pv ? Bo jest 500 zł różnicy.
http://www.empirenewenerg.../index/g/e.html
Owczar - 26-04-2020, 17:44
Jeśli wszystkie na jedną stronę to może stać się wąskim gardłem w szczycie.
Krzyzak - 26-04-2020, 19:23
Dlaczego? Inverter ma większą moc niż panele, to gdzie może być problem?
Owczar - 26-04-2020, 19:52
Aaa ja przeczytałam odwrotnie
|
|
|