To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow

Krzyzak - 16-01-2019, 09:19

wygląda na spore, nawet większe niż u mnie (mam 40m2)
Owczar - 25-07-2019, 15:24

Ceny za robociznę przekraczają już granice przyzwoitości, ale trzeba iśc do przodu..

Czasu brak przez pracę a i dla rodziny muszę go znaleźć. Z elektryką stoję w miejscu.
Dewleoperski stan wewnątrz zrobiony. Teraz idzie elewacja, a za chwilę wykończenie. Ostatnio walczyłem z wentylacją....

Nawilżacz kanałowy w garażu zamotnowany i podłączony:

Główna arteria w garażu:

Kanały nawiewne wymagały izolacji bo będzie chłodzenie z chłodnicy zasilanej glikolem z dolnego źródła pompy...

Z ciekawostek - tynki pokryły już ogrzewanie i chłodzenie ścienne. To drugie sprawdziło się wyśmienicie podczas upałów mimo braku izolacji. 2 pompki o mocy łącznej ok 100W chłodziły cały dom.

Zdjęcia z kamery podczerwonej:

Refleksole zewnętrzne też się sprawdziły, więc na ten moment założenia koncepcyjne sprawdzają się w praktyce.

Kotłownia i instalacje wod kan gotowe :) Po 19 miesiącach czekania jest już nawet przyłącze elektryczne, wod-kan. Więc nie jest źle :)
Instalacja odgromowa też zrobiona.

Ale rzecz jasna bez budowozu nie udałaby się ta sztuka. Dostał hak i dzielnie wspomaga prace... Choć wewnętrz wygląda gorzej niż auta z Francji :lol:

Zdjęcie nie jest aktualne. Na ten moment wpadł styropian grafitowy 25cm i miejscami gdzie będzie drewno 20cm.
Budowa daje w kość. Dużo nerwów, pracy własnej i środków... Ale nie wyobrażam sobie teraz kupna mieszkania, kiedy budując dom robimy wszystko na wymiar, a dodatkowo w przyszłości utrzymanie będzie niższe niż mieszkania :D

Owczar - 24-04-2020, 09:58

Trochę czasu już minęło. Kompetencji budowlanych przybyło - zgodnie z zasadą, chcesz coś zrobić dobrze, to zrób sam ;)

Więc moje zabawki czekają i w mozolnym tempie są łączone w całość. Taka miła odskocznia od innych prac. Wprowadziliśmy się do domu bez włączników światła i z prądem z przełużacza z rozdzielni :D Każdego dnia coś było dorabiane, a światło działało na czujnikach ruchu. Tam gdzie spaliśmy wyłączaliśmy pilotem czujnik. W sumie światło działa tak jeszcze do dzisiaj - to największy pajączek w rozdzielni :D

Marcino - 24-04-2020, 11:09

Jesteś mistrz dla mnie. Ze podjąłeś trudny temat bez unikania
Owczar - 24-04-2020, 15:18

To w sumie ciekawsza opcja niż poprawki po wszystkich wykonawcach :D

Ale całe szczęście stolarka, hydraulika, wentylacja się kończą. Zostaje tylko strojenie systemów i spinanie w szafie ;)

Teraz sobie zmieniam ustawienia i obserwuje zmiany :D

Krzyzak - 24-04-2020, 21:03

Rozdzielnia jak od biurowca a nie domu jednorodzinnego...
PS. ja właśnie montuję klimatyzatory a ja jesień rekuperację, przekonałem się do tego. Wszystko samodzielnie oczywiście - w myśl złotej zasady ;)

Owczar - 24-04-2020, 21:06

No jak chcesz dobrze to musisz sam :D

Ja się przygotowuję do uruchomienia chłodzenia pasywnego. Stąd te wszystkie czujniki.

Rekuperator już wybrałeś? Zastanów się nad entalpicznym. Choć nie ma mrozu to deficyt wody w powietrzu na dobę wynosi ok 19-20kg. Nawilżacz prawie się nie wyłącza.

Marcino - 25-04-2020, 06:39

Ja będę teraz panele pv montował i tez sam bo jest taka możliwość. Panele monikrystaliczne perc half cut black 340w i Inverter huawei.
Jedynie co myśle już czy nie dać więcej mocy i za chwile zamiast gazu którego nie mam nie iść w pompę ciepła albo Puki piec na ekogroszek dxiala w klime do grzania. Reku mi niepotrzebne i dużo roboty z tym.

Owczar - 25-04-2020, 08:11

Też myślałem by robić samemu PV, ale chodzenie po dachu nie jest zbyt przyjemne :D może gdybym miał parterówkę. ;)

Jaki producent paneli? U nas wpadły longi full black 315W i SolarEdge.

Krzyzak - 25-04-2020, 18:24

Owczar napisał/a:
longi full black 315W
mam dokładnie te same - ich wygląd jest jak BMW albo Galant EA5 ;)
rekuperatora jeszcze nie wybrałem - ale co mam na myśli to, że chcę się pozbyć moskitier i mieć świeże powietrze bez otwierania okien - bo po co mi smród z innych pieców czy latem komary
przy okazji liczę na pozbycie się nadmiaru wilgoci i tego, że zlikwiduję roszenie szyb od środka latem

Owczar - 26-04-2020, 00:13

Zastanów się nad jakimś erv, żebys nie poszedł w drugą stronę.

Deficyt wody w ostatnim tygodniu to 18-20l na dobę przy wymianie 180m3/h.

Marcino - 26-04-2020, 17:38

Panele są chińskie jak każde zreszta produkowane dla importerów.
Mam papiery do nich. Dach nisko jedna stronę będzie Ok.
Czy jak wezmę Inverter 10kw pociągnie 8kw paneli pv ? Bo jest 500 zł różnicy.

http://www.empirenewenerg.../index/g/e.html

Owczar - 26-04-2020, 17:44

Jeśli wszystkie na jedną stronę to może stać się wąskim gardłem w szczycie.
Krzyzak - 26-04-2020, 19:23

Dlaczego? Inverter ma większą moc niż panele, to gdzie może być problem?
Owczar - 26-04-2020, 19:52

Aaa ja przeczytałam odwrotnie :)